Auteur Topic: Psoriasis en Coeliakie?  (gelezen 1768 keer)

Francis | Mamazetkoers

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 9
Psoriasis en Coeliakie?
« Gepost op: maart 08, 2019, 10:41:18 »
Lieve mensen,

Zoals jullie bij de receptenpagina hebben kunnen lezen heeft mijn zoontje Coeliakie of NCGS (non-coeliakie-gluten-sensiviteit). Ze weten niet zeker welke het is, dit omdat hij al te lang glutenvrij ad voordat ze de antistoffen test konden doen dus voorlopig staat zijn diagnose op de laatste.

Nu ben ikzelf een paar weken geleden gediagnosticeerd met Psoriasis. Mijn hele leven heb ik al een ''prikkelbare-darm-stoornis''. Ik heb niet veel buikpijn maar het is ook niet zoals het zou horen zegmaar. Gelukkig belemmert het me niet. Nu las ik ergens dat Coeliakie ook in verband wordt gebracht met Psoriasis en Migraine. Die laatste heb ik ook al zo lang. Is er iemand hier die vergelijkbare klachten heeft? Ik wil hier eigenlijk het met mijn huisarts over hebben maar ik modder nu al een jaar met die Psoriasis en nog steeds geen middel wat werkt. De ene dag is het veel erger dan de andere dag. Zou dit komen omdat ik de ene dag wel glutenvrij eet (eet ik met mijn zoontje mee) en de andere dag niet?

Alvast bedankt.

Liefs Francis

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8659
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Psoriasis en Coeliakie?
« Reactie #1 Gepost op: maart 08, 2019, 15:13:57 »
Hoi Francis,

het is een kleine moeite om je bloed te laten testen op coeliakie antistoffen. Lang niet elke coeliakiepatiŽnt heeft buikklachten. De lijst met mogelijke coeliakiesymptomen is enorm lang, er staan wel 300 soorten klachten op... http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=21682.msg600244#msg600244 Sommige mensen met coeliakie hebben helemaal geen klachten, maar toch beschadigde darmen. Daar komen ze bv achter als ze elke keer bloedarmoede hebben of als ze een botbreuk oplopen, dan blijkt dat er voedingstekorten zijn (zoals een tekort aan ijzer en calcium) die ontstaan door niet herkende coeliakie.

Als je eenmaal een auto-immuunziekte hebt, heb je een grotere kans op een tweede. Dat is genetisch zo bepaald. Tik in 'psoriasis' of 'huidziekten' bij de zoekfunctie en je zult versteld staan van de vele bijdragen over dit onderwerp. De kans op psoriasis is bij mensen met coeliakie verhoogd. Vaak reageert de huid op gluten (of het weglaten daarvan) maar niet altijd. Auto-immuunziekten staan erom bekend dat ze een wisselend beloop hebben, met perioden waarin het beter en slechter gaat.

Het is fijn dat je weet wat je kunt doen voor je zoontje, door hem glutenvrij eten te geven, maar nu hij geen 'echte' diagnose heeft worden jullie ook niet automatisch getest. Dat gebeurt eigenlijk standaard bij kinderen met coeliakie. Dan krijgen alle andere gezinsleden een bloedtest voor coeliakie (waarbij antistoffen worden gemeten) of eerst een DNA analyse om te bepalen wie de genen heeft die matchen met coeliakie. Dat gebeurt zo omdat zo'n 10 procent van de directe familie van een coeliakiepatiŽnt ook coeliakie heeft, met of zonder klachten. In dit foldertje voor huisartsen staat 'aanbod voor familiescreening' https://www.glutenvrij.nl/media/documenten/lr_huisarts_ncv_studiotw.pdf je kunt het uitprinten en meenemen naar je huisarts. Bij 'gerelateerde aandoeningen' zie je trouwens psoriasis staan.

Je kunt aan je kinderarts vragen of deze de wattenstokjestest bestelt waarmee het DNA wordt bepaald, vooral fijn voor kinderen omdat ze niet geprikt hoeven te worden, met een wattenstaafje over de binnenkant van de wang strijken is goed te doen. https://www.labmaastricht.nl/hla-typering-met-behulp-van-wattenstokjes Als het negatief is, kun je coeliakie uitsluiten.

Zie dit artikel over huidziekten: http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=22888.msg623542#msg623542 (overigens komen huidklachten net zo vaak voor bij NCGS)

En dit artikel over hoofdpijn: http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=26019.0

Daarmee kun je vast je huisarts wel overtuigen om te testen op coeliakie. Succes verder!
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.