Auteur Topic: Subsidie voor onderzoek naar DNA-profiel van mensen met refractaire coeliakie  (gelezen 476 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8712
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
De Maag Lever Darm Stichting heeft een subsidie toegekend aan het onderzoek van Gerd Bouma van het Amsterdam UMC/ VUMC om te onderzoeken of het DNA-profiel van mensen met refractaire coeliakie die kanker krijgen in de lymfklieren bij de darmen anders is dan van mensen met refractaire coeliakie die geen kanker krijgen. Op basis van het DNA hopen ze te kunnen voorspellen welke coeliakiepatiŽnt het risico loopt om deze vorm van kanker te krijgen, zodat de behandeling eerder gestart kan worden. Bij refractaire coeliakie werkt een glutenvrij dieet niet, of eerst wel maar later niet meer. Veel patiŽnten met refractaire coeliakie die darmkanker krijgen (EATL) overlijden binnen vijf jaar. Refractaire coeliakie is een zeldzame variant van coeliakie die jaarlijks een paar mensen treft (het wordt het meest ontdekt bij mensen die niet wisten dat ze coeliakie hadden en daarom gluten zijn blijven eten).

Dit schrijft de MLDS:

Prof. dr. Gerd Bouma - Amsterdam UMC, VUmc
Het eten van gluten, een eiwit uit granen, geeft bij sommige mensen ontsteking in de darmen. Dit heet coeliakie. Meestal verdwijnen de klachten als patiŽnten geen gluten meer eten. Bij een heel klein percentage van de mensen met coeliakie helpt een dieet helaas niet. Zij hebben Ďrefractaire coeliakieí. De helft van deze mensen krijgt een ernstige vorm van kanker in de lymfeklieren bij de darmen. 80% van de patiŽnten overlijdt binnen vijf jaar aan deze vorm van kanker. Prof. dr. Gerd Bouma en zijn team gaan onderzoeken hoe deze vorm van kanker ontstaat. ďAls we meer inzicht hebben in het ontstaan van deze zeldzame vorm van kanker, kunnen we beter voorspellen wie er risico loopt. Daarnaast geeft het misschien nieuwe aangrijpingspunten voor behandeling.Ē

Meer over het onderzoek
Prof. Bouma vindt het ontzettend belangrijk om deze ziekte te onderzoeken. ďDeze zeldzame kankersoort is heel heftig en er is erg weinig over bekend. Met dit onderzoek hopen we belangrijke vragen op te lossen.Ē De onderzoekers gaan het erfelijk materiaal (DNA) van cellen uit de darmen van 50 patiŽnten met refractaire coeliakie vergelijken. Ongeveer de helft van deze mensen ontwikkelde kanker. De onderzoekers vergelijken het DNA van mensen die kanker kregen met dat van mensen die geen kanker kregen. Daarmee willen ze ontdekken welke veranderingen in het DNA kanker veroorzaken.

https://www.mlds.nl/toekenningen-2018-spijsverteringkankers/
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

misshilde

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 295
  • Geslacht: Vrouw
  • 0-glutendieet / GAPS
Re: Subsidie voor onderzoek naar DNA-profiel van mensen met refractaire coeliakie
« Reactie #1 Gepost op: februari 12, 2019, 17:09:00 »
Ook top  :ja:!
Diagnose Coeliakie sinds 2014 (na jarenlang hevige klachten). Nul-glutendieet vanwege extreme gevoeligheid voor (spoortjes) gluten. Op dit moment in de vorm van het GAPS-dieet (darmherstel). Darmherstel verloopt traag ivm zeer vaak (onvoorziene) glutenreacties.