Auteur Topic: Subsidie voor project om coeliakie op te sporen als iemand al glutenvrij eet  (gelezen 344 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8541
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
De Maag Lever Darm Stichting heeft bekend gemaakt welke projecten een subsidie krijgen die de diagnose van een spijsverteringsaandoening verbeteren. Het Amsterdam UMC/ VUMC krijgt een bedrag om te onderzoeken of een test die immuuncellen meet kan helpen bij de diagnose van coeliakie als iemand al glutenvrij eet. Met deze test kun je -als het lukt- onderscheid maken tussen mensen met coeliakie en mensen die glutensensitief zijn of een andere aandoening hebben.

(Ik vermoed dat het gaat om het opsporen van gamma-delta-T-lymfocyten in het bloed, Petula Nijeboer is eerder op dit onderwerp gepromoveerd bij het VUmc, zie http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=25846.msg658190#msg658190 en Hetty Bontkes was haar copromotor).

Dit is het bericht van de MLDS:

Dr. Hetty Bontkes - Amsterdam UMC VUmc

Een grote groep mensen ervaart klachten bij het eten van gluten. Bij een deel van hen komt dit door een reactie van het immuunsysteem tegen gluten. Deze mensen hebben een glutenintolerantie, ook wel coeliakie genoemd. Bij een ander deel is coeliakie niet de onderliggende oorzaak. Vaak starten mensen die last hebben van het eten van gluten een glutenvrij dieet en daarmee verdwijnen de klachten. Het is dan niet meer mogelijk om met een laboratoriumtest te bepalen wie coeliakie heeft en wie niet. Daarnaast is er een kleine groep patinten die aandoeningen aan het immuunsysteem hebben, waardoor de bestaande laboratoriumtesten geen uitsluitsel kunnen geven. Dr. Hetty Bontkes wil een test ontwikkelen die wl onderscheid kan maken tussen coeliakie en andere oorzaken van klachten bij gluten. Hiermee kunnen mensen de juiste behandeling krijgen.

Meer over het onderzoek
Dr. Bontkens gaat onderzoeken of een test die specifieke immuuncellen in het bloed detecteert, kan aangeven welke mensen coeliakie hebben. Het is belangrijk om dit te weten, omdat de vervolgbehandeling voor deze twee groepen anders is. Een glutenvrij dieet is duur en mensen die het volgen hebben risico op een tekort aan vezels en vitamines. Mensen met coeliakie krijgen begeleiding van een ditist om dit te voorkomen. Mensen die geen coeliakie hebben, kunnen beter geen glutenvrij dieet volgen. Zij kunnen verder onderzoek ondergaan om te zien wat wl de oorzaak is van hun klachten bij het eten van gluten.

https://www.mlds.nl/toekenningen-2018-slimme-snelle-diagnostiek/?utm_source=M2019_02_08_algemeen&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

misshilde

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 292
  • Geslacht: Vrouw
  • 0-glutendieet / GAPS
Re: Subsidie voor project om coeliakie op te sporen als iemand al glutenvrij eet
« Reactie #1 Gepost op: februari 12, 2019, 17:07:48 »
Top! Ben benieuwd! Met zo'n test zouden veel mensen baat kunnen hebben.
Diagnose Coeliakie sinds 2014 (na jarenlang hevige klachten). Nul-glutendieet vanwege extreme gevoeligheid voor (spoortjes) gluten. Op dit moment in de vorm van het GAPS-dieet (darmherstel). Darmherstel verloopt traag ivm zeer vaak (onvoorziene) glutenreacties.