Auteur Topic: Sporters: vaarwel glutenvrij dieet, welkom FODMAPdieet  (gelezen 344 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8425
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Sporters: vaarwel glutenvrij dieet, welkom FODMAPdieet
« Gepost op: februari 01, 2019, 14:06:06 »
Intensief sporten op hoog niveau kan darmproblemen met zich meebrengen. Tot 41 procent van de sporters eet glutenvrij, in periodes of permanent, om darmproblemen zoals obstipatie, darmkrampen, diarree en winderigheid tijdens wedstrijden en trainingen te voorkomen. Tegelijk met het weglaten van gluten eten ze ook minder FODMAPs (suikers die bij vertering gasvorming veroorzaken), vooral minder fructanen uit tarwe. Mogelijk is een FODMAP-arm dieet een betere keuze voor sporters dan een glutenvrij dieet, volgens een artikel in ‘Sports Medicine’. Bewijzen hiervoor ontbreken, onderzoek op dit terrein is nog niet gepubliceerd. Volgens dit artikel zou het kunnen dat sporters minder last hebben van hun darmen als ze bijvoorbeeld minder lactose gebruiken of minder fructose, net voor en na de wedstrijd, terwijl ze de rest van de tijd minder streng zijn met wat ze eten. Het FODMAParme dieet is door de Australische bedenkers bedoeld als interventie voor prikkelbare darmen, waarbij in verschillende stappen gezocht wordt naar voedingsmiddelen die klachten uitlokken, om die vervolgens weg te laten of te verminderen.   

Exit Gluten-Free and Enter Low FODMAPs: A Novel Dietary Strategy to Reduce Gastrointestinal Symptoms in Athletes
Dana M. Lis, Sports Medicine, online: 22 January 2019

Exercise-associated physiological disturbances alter gastrointestinal function and integrity. These alterations may increase susceptibility to dietary triggers, namely gluten and a family of short-chain carbohydrates known as FODMAPs (fermentable oligo-, di-, monosaccharides and polyols). A recent surge in the popularity of gluten-free diets (GFDs) among athletes without celiac disease has been exacerbated by unsubstantiated commercial health claims and high-profile athletes citing this diet to be the secret to their success. Up to 41% of athletes at least partially adhere to a GFD diet, with the belief that gluten avoidance improves exercise performance and parameters influencing performance, particularly gastrointestinal symptoms (GIS). In contrast to these beliefs, seminal work investigating the effects of a GFD in athletes without celiac disease has demonstrated no beneficial effect of a GFD versus a gluten-containing diet on performance, gastrointestinal health, inflammation, or perceptual wellbeing. Interestingly, the subsequent reduction in FODMAPs concurrent with the elimination of gluten-containing grains may actually be the factors affecting GIS improvement, not gluten. Pre-existent in the gastrointestinal tract or ingested during exercise, the osmotic and gas-producing effects of variably absorbed FODMAPs may trigger or increase the magnitude of exercise-associated GIS. Research using FODMAP reduction to address gastrointestinal issues in clinically healthy athletes is emerging as a promising strategy to reduce exercise-associated GIS. Applied research and practitioners merging clinical and sports nutrition methods will be essential for the effective use of a low FODMAP approach to tackle the multifactorial nature of gastrointestinal disturbances in athletes.

Key Points

For athletes not diagnosed with a clinical condition requiring a gluten-free diet (GFD), this diet does not impart a beneficial or negative effect on performance, gastrointestinal health, or wellbeing. Factors such as nutritional adequacy and subsequent dietary changes should be evaluated when a GFD is considered.

Some fermentable oligo-, di-, monosaccharides and polyols (FODMAPs) may co-exist in gluten-containing foods. A reduction in FODMAPs, rather than gluten, may be the factors influencing gastrointestinal symptom (GIS) improvement. Athletes following a GFD likely inadvertently reduce high FODMAP foods, which may reduce GIS.

Guided by a qualified sports nutrition practitioner, FODMAP restriction may be an effective strategy to reduce the magnitude of exercise-associated GIS.
 
Bron: https://link.springer.com/article/10.1007/s40279-018-01034-0
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.