Auteur Topic: Allergie wordt erger door ATIs uit tarwe  (gelezen 521 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8541
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Allergie wordt erger door ATIs uit tarwe
« Gepost op: januari 18, 2019, 20:06:40 »
Duitse onderzoekers maakten muizen allergisch voor berkenpollen en grassen door ze cellen toe te dienen van mensen met hooikoorts. Vervolgens werd de groep muizen in twee subgroepen verdeeld: de ene groep at glutenvrij (met rijst), de andere groep at ATIs, een eiwit uit tarwe. Toen de muizen vervolgens werden blootgesteld aan boompollen en graspollen, kreeg de groep die ATis uit tarwe at veel meer hooikoortsklachten dan de glutenvrije groep. De ATI-gevoede muizen ontwikkelden ernstiger astma (ontstekingen in de longen), en duidelijk beschadigde darmen. Conclusie van de onderzoekers: ATIs uit tarwe verergeren een bestaande allergie. Dat blijkt ook uit een vergelijkbare studie, waarbij muizen allergisch werden gemaakt voor ei. De groep muizen die ATis at, kreeg ernstiger astma na het eten van ei dan de groep die glutenvrij at. Of dat bij mensen ook zo is, zal uit vervolgonderzoek moeten blijken. Mogelijk krijgen allergische patiŽnten minder klachten als ze hun eetpatroon veranderen en minder ATIs eten, opperen de onderzoekers. ATIs zitten in granen met gluten: tarwe, rogge en gerst.
 

J Allergy Clin Immunol. 2019 Jan;143(1):201-212.e4. doi: 10.1016/j.jaci.2018.02.041. Epub 2018 Mar 21.
Wheat amylase-trypsin inhibitors exacerbate intestinal and airway allergic immune responses in humanized mice.
Bellinghausen I1, Weigmann B2, Zevallos V3, Maxeiner J4, ReiŖig S5, Waisman A5, Schuppan D3, Saloga J6.

BACKGROUND:
Amylase-trypsin inhibitors (ATIs) in wheat and related cereals are potent activators of myeloid innate immune cells via engagement of TLR4. Furthermore, ATIs have been shown to serve as adjuvants in experimental intestinal inflammatory diseases.

OBJECTIVE:
The aim of this study was to analyze whether ATIs are also modifiers of allergic inflammation.

METHODS:
Therefore, CD4+ T cells from donors sensitized to grass or birch pollen were stimulated with autologous allergen-pulsed dendritic cells in the presence or absence of ATIs or the control storage protein zein from corn. To analyze allergen-induced gut and lung inflammation, immunodeficient mice were engrafted with PBMCs from these allergic donors plus the respective allergen, and fed with selected diets. Three weeks later, inflammation was induced by rectal or intranasal allergen challenge and monitored by mini endoscopy or airway hyperreactivity, respectively.

RESULTS:
Allergen-specific T-cell proliferation and cytokine production was significantly exacerbated by ATIs and not by zein. In vivo, allergen-specific human IgE level was strongly elevated in sera of mice receiving an ATI-containing diet compared with mice that were fed gluten-free and thus ATI-free diet. Importantly, allergen-induced IgE-dependent colitis and airway hyperreactivity were also enhanced in ATI-fed mice. Gut inflammation was further increased in mice receiving an additional ATI injection and even detectable in the absence of the aeroallergen, whereas zein had no such effect. Injection of anti-human TLR4 mAbs or the anti-human IgE mAb omalizumab completely abolished ATI-induced allergic inflammation.

CONCLUSIONS:
These results underline that wheat ATIs are important nutritional activators and adjuvants of allergy, which might be exploited for nutritional therapeutic strategies.

PMID: 29574077
 
DOI: 10.1016/j.jaci.2018.02.041
 
Bron: Pubmed

Dit onderzoek gaat over een ei-allergie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29600329

Meer hierover kun je lezen in het boek van de Duitse coeliakie-expert Detlef Schuppan (1 van de auteurs van dit artikel) https://www.bol.com/nl/p/tagliches-brot-krank-durch-weizen-gluten-und-ati/9200000089557386/
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

misshilde

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 292
  • Geslacht: Vrouw
  • 0-glutendieet / GAPS
Re: Allergie wordt erger door ATIs uit tarwe
« Reactie #1 Gepost op: januari 25, 2019, 11:58:20 »
Interessant
Diagnose Coeliakie sinds 2014 (na jarenlang hevige klachten). Nul-glutendieet vanwege extreme gevoeligheid voor (spoortjes) gluten. Op dit moment in de vorm van het GAPS-dieet (darmherstel). Darmherstel verloopt traag ivm zeer vaak (onvoorziene) glutenreacties.