Auteur Topic: Wel of geen coeliakie bij mijn kleine meid?  (gelezen 12795 keer)

Gieneke

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 92
 • Geslacht: Vrouw
Wel of geen coeliakie bij mijn kleine meid?
« Gepost op: januari 18, 2019, 13:35:05 »
Hallo allemaal

Na weken het hele forum de hebben doorgespit me toch maar eens geregistreerd. Wat een informatie en lieve berichten ben ik tegengekomen.  Nadat ik net telefoon heb gehad van de mdl arts zit ik weer in onzekerheid en ik dacht ik ga eens een bericht schrijven daar.  Wie weet heb ik er wat aan :)

Ik zal even kort de situatie beschrijven. Mijn naam is Gieneke en heb een dochter van nu 9 die al sinds vorig jaar een aantal vage klachten heeft.  Het begon met misselijkheid, buikpijn en veel, heel veel brijige ontlasting.  Bleek zien en donkere kringen om de ogen.  Het werd op vanalles gegooid.  Het warme weer.  Nieuw schooljaar.  Nieuwe klas. Het heerst. En ga zo maar door.  Toen de juf ook aangaf dat ze wel erg vaak niet lekker was ben ik naar de huisarts gegaan.  Die heeft bloed laten prikken en na 3 weken zaten we met spoed bij de endicrinoloog. Haar schildklierwaarden waren totaal niet goed.  Zowel de ft4 als de Tsh waren veel te hoog.  Hij werkte dus niet te snel maar ook niet te langzaam.  Hij wilde na 6 weken nogmaals laten prikken.  Zelf heb ik voor een ontlastings onderzoek en voor een glutenonderzoek gevraagd. 

Ondertussen bleef mijn dame niet lekker.  Er waren ook goede dagen maar meer slechte en ze viel gemiddeld 2 ons per week af. 
Na 6 weken kwam de uitslag.  Schildklier was verbeterd,  kweken ontlasting goed maar ze had antistoffen van 34 en de ema was positief.

Op naar de mdl arts. Daar is wangslijmvlies afgenomen voor een genonderzoek en 2 januari heeft ze een scopie gehad.  Net kreeg ik dus de uitslag en dat was Marsh 1. De biopten worden nu naar het VU gestuurd voor een second opinion.

Nu wilde mijn dame niet meer eten omdat ze na het eten steeds misselijk was dus mochten we na de scopie glutenvrij gaan eten.  En echt het is ongelooflijk.  De misselijkheid is minder.  Ze krijgt weer kleur en is afgelopen 2 weken 1 kg bijgekomen.  Zelfs de juf gaf aan dat ze veel fitter is. 

Ze hoopt zelf dat ze coeliakie heeft omdat ze dan niet meer onderzocht hoeft te worden.  Mijn man en ik hopen het ook hoe raar dat dat ook klinkt.

Volgende week weer bloed prikken om te kijken hoe de waarden nu zijn.  En over 2 weken weer een afspraak.

Van de arts moeten we ervanuit gaan dat het coeliakie is gezien de positieve bloedtest en het klinisch beeld.  Daar de marsh waarde 1 was wilde niks zeggen zei ze.  Wat denken jullie?

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 958
 • WisVos
Re: Wel of geen coeliakie bij mijn kleine meid?
« Reactie #1 Gepost op: januari 18, 2019, 19:49:39 »
Een andere manier om er tegenaan te kijken is: Uit het feit dat ze zich veel beter voelt met een glutenvrij dieet volgt al bijna direct een diagnose "glutenovergevoeligheid". De behandeling voor de bekende vormen van glutenovergevoeligheid (Coeliakie of niet-coeliakie) is een glutenvrij dieet. De details van de diagnose zijn dan niet meer zoveel van belang.  :)

Ga voorlopig maar van coeliakie uit, totdat jullie arts iets anders roept. En goed dat de patiŽnt ook beseft dat glutenvrij eten voor haar beter is. Alle sterkte met het verder uitbouwen van het dieet.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

Gieneke

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 92
 • Geslacht: Vrouw
Re: Wel of geen coeliakie bij mijn kleine meid?
« Reactie #2 Gepost op: januari 18, 2019, 20:18:58 »
Ja klopt helemaal. De patiŽnt hier is er heel stellig in   :D

Ik las ergens op het forum dat een positieve ema en antistoffen  al voor 95% coeliakie aangeeft.  Dat zei de arts ook dat er sowieso wat speelt.  Maar omdat het een levensveranderend iets is wilt ze voor de 100% gaan. 

Dankjewel voor je antwoord :)

Gieneke

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 92
 • Geslacht: Vrouw
Re: Wel of geen coeliakie bij mijn kleine meid?
« Reactie #3 Gepost op: januari 18, 2019, 21:25:41 »
Ze loopt trouwens ook al 6 jaar naar een kinderlongarts ivm astma.  Las ergens dat dit vaker voorkomt bij coeliakie.

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 958
 • WisVos
Re: Wel of geen coeliakie bij mijn kleine meid?
« Reactie #4 Gepost op: januari 18, 2019, 21:31:14 »
Bij jouw dochter zijn de antistoffen waarschijnlijk niet hoog genoeg om zonder biopt de diagnose te mogen stellen, dat hangt van de "normwaarde" van het ziekenhuislaboratorium af. Ik heb de indruk dat de MDL arts het protocol volgt en nog even de laatste zekerheid over de biopten wil.
Bij het nemen van biopten maakt het ook nog uit waar ze precies genomen worden; de door coeliakie veroorzaakte aantasting zit in vlekken in de darmen en op de ene plek kan de aantasting veel groter zijn dan op een andere. En de ene patholoog kijkt net weer iets anders tegen het preparaat aan dan de andere...
Uiteindelijk telt voor de arts de combinatie van factoren en die wijzen toch wel naar coeliakie.

Ze loopt trouwens ook al 6 jaar naar een kinderlongarts ivm astma.  Las ergens dat dit vaker voorkomt bij coeliakie.
Een glutenvrij dieet heeft ook vaak een positief effect op de longklachten. Wacht nog maar een paar maanden en kijk hoe je dochter dan rondloopt!
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8861
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Wel of geen coeliakie bij mijn kleine meid?
« Reactie #5 Gepost op: januari 19, 2019, 17:23:34 »
Wij konden de pufjes met ventolin weggooien, hadden we al snel niet meer nodig toen mijn zoontje (toen 1) glutenvrij ging eten. Dat had de kinderarts al voorspeld. We kregen geen garanties, maar er was een kans dat de astma ontstond door gluten. en ze kreeg gelijk. Later las ik dat mensen met coeliakie een iets grotere kans hebben op astma. Dat blijkt uit onderzoek van medische dossiers in Scandinavische landen, daar zijn mensen met de diagnose coeliakie geselecteerd en vervolgens is gekeken hoeveel procent astmamedicijnen gebruikte. In vergelijking met de rest van de bevolking 1,5 maal zo veel.

Ik heb veel vertrouwen in de weg die je kinderarts bewandelt. Het gaat precies volgens het boekje. De antistoffen TTG zijn licht verhoogd, EMA is positief, je kind heeft de genen die passen bij coeliakie. Alleen zijn de darmen slechts licht aangetast. Er zijn meer ontstekingscellen te vinden dan normaal. De darmvlokken zijn nog intact. Dat geldt voor de stukjes weefsel die de arts heeft weggenomen. Marsh 1 is normaal gesproken niet erg verontrustend. Als je een flinke griep hebt gehad, zijn er ook meer ontstekingscellen (IELs) te vinden in de darmen en dat herstelt weer vanzelf. In het verleden kregen mensen alleen de diagnose coeliakie als de darmvlokken helemaal verdwenen zijn. Pas de laatste jaren weet men dat er ook bij mildere darmschade sprake kan zijn van coeliakie. En wat frappant is: de klachten kunnen bij Marsh 1 en 2 net zo erg zijn als bij Marsh 3. En er zijn mensen met Marsh 3 darmschade die het niet merken als ze gluten binnenkrijgen, ze krijgen niet meteen klachten, terwijl er ook mensen zijn met Marsh 1 die een waslijst klachten hebben zodra ze gluten eten. Het steekt raar in elkaar.

Het ziekenhuis dat het meest gespecialiseerd is in coeliakie is het VUmc. Daar beschikken ze over meer soorten testen om coeliakie uit te sluiten of te diagnosticeren. De biopten kunnen gekleurd worden, andere typen cellen kunnen gemeten worden (gamma-delta cellen), etc. Jouw kinderarts weet wat ze doet. Dus vertrouw er maar op. Als je dochter zich zoveel beter voelt door het glutenvrije dieet weet je wat je te doen staat, of ze nu een diagnose coeliakie krijgt of niet. Het kan ook nog een voorlopige diagnose zijn, of je kind kan glutensensitief zijn, al ligt dat laatste minder voor de hand. Het fijne is dat je kind nu zelf weet hoeveel beter ze zich voelt, dus ze zal heel gemotiveerd zijn als ze de puberteit inrolt om zich te houden aan het dieet, dat wil nog wel eens anders uitpakken als jongeren in die periode minder last krijgen van gluten (hier gebeurde trouwens het omgekeerde, mijn zoon werd gevoeliger dan ooit).

Overigens weet men nog niet precies waarom sommige coeliakiepatiŽnten Marsh 1 of 2 darmschade hebben en geen verdwenen darmvlokken (Marsh 3). Het kan het begin zijn van coeliakie en de darmschade kan op den duur erger worden. Maar het kan ook een andere uitingsvorm van coeliakie zijn. Soms is milde darmschade een teken dat er een andere auto-immuunziekte speelt. Maar in zo'n geval zullen de klachten niet verdwijnen door een glutenvrij dieet. Bij een paar procent van de mensen met coeliakie hebben pathologen een verschillende mening over de interpretatie van de biopten. waar de een Marsh 1 ziet, beoordeelt de ander het als Marsh 3. Dat zijn de lastige gevallen. En dan is het fijn als het VUmc betere technieken heeft om met meer zekerheid te kunnen zeggen wat er aan de hand is.

Ik ben benieuwd of de TTG waarden al aan het zakken zijn. In een maand of 2 a 3 kunnen de antistoffen al gehalveerd zijn. Zit er een dalende lijn in, dan reageert haar lichaam goed op het dieet. Ik ben ook wel benieuwd op wat voor gebied je veranderingen merkt. Soms is een kind heel anders dan je denkt, vrolijker, drukker, energieker, fitter, liever, etc. zodra je gluten de deur uitdoet. Spannend, hoor, om te zien hoe je dochter reageert op het glutenvrije dieet. Nog even los van de zoektocht naar lekkere glutenvrije alternatieven, want dat is ook nog een flinke klus, om thuis te raken in het glutenvrije dieet (bezoek ook vooral eens een glutenvrije markt zie www.glutenvrij.nl). Daar ben jij weer druk mee. Op de website van de coeliakievereniging zie je ook adressen van gespecialiseerde diŽtisten. Ga een keer bij een dietiste op bezoek om de kneepjes van het glutenvrije eten onder de knie te krijgen, je kunt daar wel wat hulp bij gebruiken. 

Hopelijk komt er een duidelijke uitslag. Maar hoe dan ook: je hebt gezien dat het glutenvrije dieet haar goed doet, dus ga vooral zo door, zodat jullie nu een beetje kunnen bijkomen van de drukte en stress van de afgelopen tijd. Veel succes met het vervolg! 
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Gieneke

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 92
 • Geslacht: Vrouw
Re: Wel of geen coeliakie bij mijn kleine meid?
« Reactie #6 Gepost op: januari 19, 2019, 19:28:27 »
Dankjewel Tine. Of ze het gen heeft is nog onbekend.  Daar krijgen we over 2 weken de uitslag van plus de uitslag van het onderzoek van de biopten in het VU.

En inderdaad ze oogt na 16 dagen zoveel fitter. Ze heeft meer energie en ik hoor bijna niks meer over misselijkheid of buikpijn.  Laatste keer was dinsdag nadat ze dropjes had gehad hij een vriendinnetje.  Haar moeder had op het etiket gekeken.

We moeten geduld hebben maar zijn al zolang aan het dokteren dat we er klaar mee zijn.  Met name zij is er helemaal klaar mee.  Ze weet al heel goed waar ze op moet letten en ik laat haar alle etiketten meelezen.

Fijne avond!!

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8861
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Wel of geen coeliakie bij mijn kleine meid?
« Reactie #7 Gepost op: januari 19, 2019, 22:41:54 »
Fijn dat het de goede kant op gaat. Weet je toevallig wat voor dropjes het waren? Heb je zelf ook de ingrediŽnten opgezocht? Op de website van AH kun je alle ingrediŽnten van snoep vinden, plus of er allergenen in zitten. Op de website van de fabrikant kun je ook info vinden over de ingrediŽnten en of iets gluten bevat.

In het begin is het nog wel zoeken wat je kind kan eten. Omdat sommige dingen klachten kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld omdat haar darmen moeite hebben om dingen te verteren, er zijn veel mensen bij wie melkproducten niet zo goed vallen, maar dat gaat later beter als de darmen herstellen. Ook kan vet eten of gekruid eten slecht vallen. Of als je ergens veel van eet, bijvoorbeeld veel rauwe groente en fruit, dat kan nog te vezelrijk zijn in het begin voor gevoelige darmen.

Bovendien is er verschil in hoe gevoelig iemand is voor gluten. De meeste mensen eten alleen glutenvrij. Mensen die een stapje gevoeliger zijn, eten glutenvrij en tarwezetmeelvrij. De meest gevoelige mensen eten glutenvrij, tarwezetmeelvrij en ook zonder tarwederivaten.

De beste aanpak is om 'gewoon' glutenvrij te gaan eten en op te letten als er klachten zijn, is dat altijd bij dezelfde soort producten dan kun je nog eens goed op het etiket kijken of er tarwezetmeel in zit (ook al is het glutenvrij, niet iedereen verdraagt het) of dat er tarwederivaten in zitten. Iemand die net begint met glutenvrij eten kan heftig reageren op kleine hoeveelheden gluten, en dat kan later beter gaan.

Er zijn kinderen die snoepjes niet goed verdragen omdat er tarwederivaten in zitten, met een heel klein beetje gluten.

Er is een 'norm' bedacht wanneer iets glutenvrij mag heten. Die norm is dat er maximaal 20 mg gluten in een kilo van dat product mag zitten. De term glutenvrij is dus nogal verwarrend, het betekent niet dat er nul gluten in zit, maar dat er nog een miniem beetje gluten in mag zitten, maar niet te veel. Het is gebaseerd op onderzoek onder volwassen coeliakiepatiŽnten die het dieet onder de knie hebben en die gezond zijn (dwz geen klachten hebben, geen antistoffen en geen darmschade, niet helemaal representatief dus, 30 tot 50% van de patiŽnten valt daar niet onder, maar dat gebeurt meestal als er medicijnen of behandelingen getest worden, dan worden relatief gezonde volwassen personen uitgenodigd, in de praktijk werkt het medicijn of de behandeling niet bij iedereen op dezelfde manier en in zeldzame gevallen zelfs helemaal niet). 

Hier kun je vinden wat tarwederivaten zijn: http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=22846.msg622381#msg622381

En hier kun je de gradaties van het dieet vinden: https://ikbenglutenvrij.nl/0-gluten-dieet/

Maar zoals gezegd, 'gewoon' glutenvrij zal al een wereld van verschil zijn. Dat is je baken voor de komende tijd. 
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Gieneke

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 92
 • Geslacht: Vrouw
Re: Wel of geen coeliakie bij mijn kleine meid?
« Reactie #8 Gepost op: januari 20, 2019, 10:03:02 »
Dankjewel weer voor je uitgebreide informatie. 
Ik heb me voordat ze de scopie goed ingelezen. Winkels gaan bekijken enz.  Eenmaal aan het dieet na de scopie heb ik een lijstje van de ncv afgehaald en daar hou ik me aan.  Dus zodra er tarwe, gerst, rogge, spelt enz enz opstaat krijgt ze het niet.  Ik heb dit lijstje ook overgeschreven en in haar rugzak gedaan.  Mocht ze ergens gaan spelen en ik heb niks lekkers bij me dan kan ze dit lijstje laten zien. 

Ik zeg neem maar een stuk fruit maar daar trapt ze niet in ;)

Ik krijg deze week de verwijzing voor de diŽtiste en heb wel wat vraagjes maar eerlijk gezegd heb ik zoveel gelezen en opgeslagen dat ik me afvraag wat voor nieuws ik te horen krijg.  Bedoel ik niet verkeerd, want ik sta overal voor open.

Die tarwederivaten is 1 van mijn vragen inderdaad.  Heb alles genoteerd zodat ik niks vergeet.

Gisteren nadat ik mijn bericht hier getikt had kwam ze bij me zitten.  Misselijk , maar van wat geen idee.  Ze had een bakje popcorn op.  Ik moet ook niet alles op gluten gooien aangezien ook heel veel mensen buikgriep hebben.

Zo en nu op naar het voetbalveld,  want madame heeft een toernooi.

Fijne zondag !!

Gieneke

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 92
 • Geslacht: Vrouw
Re: Wel of geen coeliakie bij mijn kleine meid?
« Reactie #9 Gepost op: februari 01, 2019, 18:03:38 »
Hallo
Een update.  Vanmiddag gebeld door de mdl. VU gaf ook marsh 1 aan,  maar in het bloed zagen ze dat de antistoffen gedaald waren en de ema zwak positief waren.  Dit door het glutenvrije eten. Tevens zijn beide genen dq8 en dq2 gevonden.

Dit samen maakt het voor de arts duidelijk,  echter mag ze het geen coeliakie noemen omdat de biopten niet hoger dan 1 komen.

We kunnen ervoor kiezen om komende zomer weer 3 maanden gluten  te gaan geven een nieuwe biopt te laten doen of als ze ouder is. 
Maar voor ons het nu wel duidelijk zeker nu ze ook de genen heeft. 
Alhoewel het wel knaagt.  Voorlopig doen we in ieder geval niks.  Onze dame heeft het al zwaar genoeg gehad.  Eerst eens zorgen dat er rust in het lijfje komt. 

Groetjes

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8861
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Wel of geen coeliakie bij mijn kleine meid?
« Reactie #10 Gepost op: februari 01, 2019, 19:34:21 »
Er komt wel een keer een moment dat een glutenprovocatie en een biopt niet meer nodig is om een coeliakiediagnose te kunnen stellen. Dan kun je het alsnog laten testen. Als ze het nu zo goed doet op een glutenvrij dieet zou ik het zo houden. Bovendien weet je niet wat haar schildklier gaat doen als ze weer gluten gaat eten, misschien ontspoort die opnieuw. Nu heeft ze nog geen schildklierziekte (samen met diabetes de meest voorkomende tweede auto-immuunziekte bij coeliakie) dus ik zou ook niet staan springen om een glutenprovocatie te doen. Bovendien is ze nu heel gemotiveerd om glutenvrij te eten en het geeft rust als ze daarmee door kan gaan. Omdat ze allebei de coeliakiegenen heeft, kunnen jij en je man ook getest worden op coeliakie, de ene ouder heeft DQ8 en de ander DQ2, dat kan niet anders. Bij familie van een coeliakiepatiŽnt is de kans op coeliakie verhoogd (tussen 5 en 10% terwijl het in de algemene bevolking 1 % is). Als je nog meer kinderen hebt, zal de arts wel gevraagd hebben om die ook te testen (en een wattenstokjestest meegegeven).  https://www.labmaastricht.nl/hla-typering-met-behulp-van-wattenstokjes

Op de facebookpagina van de NCV staat een filmpje over e-nummers zie https://www.youtube.com/watch?v=qFmoawPjn9Y&feature=share, daarin wordt ook wat info gegeven over tarwederivaten, met als boodschap dat je zelf moet uitvinden of je kind ertegen kan, het is in elk geval glutenvrij, maar de een is gevoeliger dan de ander. Ik zou me daar voorlopig nog niet druk om maken. 'Gewoon' glutenvrij is in de beginfase al streng genoeg, en het is nog een hele omschakeling om alles glutenvrij te maken, gelukkig heb je je al goed ingelezen, een goed begin is het halve werk.  :duimop:
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Gieneke

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 92
 • Geslacht: Vrouw
Re: Wel of geen coeliakie bij mijn kleine meid?
« Reactie #11 Gepost op: februari 01, 2019, 20:00:47 »
Hoi Tine

Tůch absurd eigenlijk.  Antistoffen,  ema positief,  beide genen , enorm veel klachten na het eten en alleen omdat het Marsh 1 of krijg je die 100% zekerheid niet.  De arts vond het zelf wel duidelijk,  maar in haar functie mocht ze dat niet zeggen.

Maar mijn meid wordt wel als coeliakie patiŽnt behandeld,  dat dan weer wel.  De schildklierwaarden waren ook weer iets gezakt dus daar zegt toch wat.

In ieder geval laten wij geen provocatie en biopt doen.  Die keuze mag ze ooit zelf maken.

Wij krijgen inderdaad de wattenstaafjes opgestuurd.  Ook voor mijn andere dochter. Ikzelf heb al sinds mijn puberteit darmproblemen wat ooit na een darmonderzoek als pds werd afgedaan.  Ik moet zeggen dat ik zelf geen last heb van tarwe producten. Eerder van uien, paprika enz. Dus dat past wel binnen het pds beeld.  We gaan het zien.

Volgende week naar de diŽtiste.  Haar vitamines waren goed op vitamine d na.  Maarja veel ziek geweest dus veel op de bank gelegen.

Dat stukje derivaten heb ik genoteerd.
Dankjewel voor alweer je waardevolle post !!

Gieneke

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 92
 • Geslacht: Vrouw
Re: Wel of geen coeliakie bij mijn kleine meid?
« Reactie #12 Gepost op: februari 23, 2019, 14:36:55 »
Inmiddels een aantal weken verdee en het gaat heel goed met mijn dochter. Bijna 8 weken glutenvrij en sinds 3 weken totaal geen klachten meer.  Sterker nog ze drinkt voor het eerst sinds 9 jaar normale melk zonder naar de pot te moeten rennen dus haar zogenaamde lactose intolerantie is als sneeuw voor de zon verdwenen.

De uitslag van de gentest voor de rest van ons komt volgende week binnen.  Ben zeer benieuwd. 

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8861
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Wel of geen coeliakie bij mijn kleine meid?
« Reactie #13 Gepost op: februari 24, 2019, 16:02:38 »
Wat een goed nieuws!  :duimop:

Jij en je man hebben de coeliakiegenen, dat weet je al zeker. Als er andere kinderen in het gezin zijn is het nog even afwachten. Ongeveer 85 procent van de kinderen uiit coeliakiefamilies hebben de coeliakiegenen, dat percentage ligt beduidend hoger dan bij de bevolking in het algemeen (30 tot 40 procent). 
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Gieneke

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 92
 • Geslacht: Vrouw
Re: Wel of geen coeliakie bij mijn kleine meid?
« Reactie #14 Gepost op: februari 24, 2019, 17:39:33 »
Ok dat is dus gewoon een feit.  Zo had ik er nog niet over nagedacht.  Heb nog een dochter van bijna 15. Zij is ook getest. 
Nou ik ga ervan uit dat we bij positief testen bloed moeten laten prikken op antistoffen.