Auteur Topic: Bloedtest geen goede voorspeller van coeliakie bij kinderen  (gelezen 1091 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8933
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Bloedtest geen goede voorspeller van coeliakie bij kinderen
« Gepost op: januari 11, 2019, 21:41:44 »
Stap 1: bloedtest

Je kind is ziek, wat is er aan de hand? Heeft hij of zij coeliakie? Stap 1 in de diagnose is een bloedtest. Je kind laat bloed prikken, waarna het lab de hoogte van de TTG antistoffen in het bloed bepaalt (TTG staat voor Tissue Transglutaminase). Is de waarde van TTG hoger dan normaal, dan is de kans op coeliakie bij een kind zoín 50 procent. Bij veel kinderen is een verhoogde TTG slechts tijdelijk. Bij een volgende keer bloedprikken kunnen de antistoffen spontaan verdwenen zijn. Reden voor de kinderarts om niet over ťťn nacht ijs te gaan en een tweede keer bloed te laten prikken, een paar weken of maanden later. Dan kunnen ook meteen andere zaken worden onderzocht, zoals vitaminetekorten, een ander type antistoffen (EMA) en of het kind de genen heeft die matchen met coeliakie (HLA-DQ2 en HLA-DQ8).

Stap 2: darmonderzoek

Als de antistoffen licht verhoogd zijn (boven de normaalwaarde maar minder dan 10 keer de normaalwaarde), dan volgt nog een darmonderzoek. Als er duidelijke klachten zijn die passen bij coeliakie en als de TTG antistoffen in het bloed torenhoog zijn (meer dan 10 keer de normaalwaarde) en als ook EMA positief is, dan is een darmonderzoek niet meer nodig. Coeliakie is dan al zeker.

TTG bij andere auto-immuunziekten


Bij een kind met een auto-immuunziekte kunnen er ook TTG antistoffen in het bloed aanwezig zijn. Zelfs als het kind geen coeliakie heeft (en dus geen darmschade). Het is niet bekend hoe dat komt. Artsen zien het fenomeen regelmatig bij kinderen met diabetes type 1 of een schildklierziekte.

Onderzoek in Israel

Kinderartsen uit IsraŽl onderzochten hoe vaak nieuwe diabetespatiŽntjes TTG antistoffen in hun bloed hadden op het moment dat bij hen diabetes werd vastgesteld. Van 425 kinderen met diabetes type 1 hadden er 34 TTG antistoffen in hun bloed. Na verder onderzoek bleek dat 14 kinderen coeliakie hadden, dat de antistoffen verdwenen bij 13 andere kinderen, en dat bij 7 kinderen de antistoffen een jaar later nog steeds verhoogd waren terwijl hun darmen niet beschadigd waren. Kinderen die coeliakie kregen waren tussen de 4 en 11 jaar toen ze te horen kregen dat ze diabetes hadden, kinderen die gťťn coeliakie kregen waren tussen de 9 en 14 jaar. Jongere kinderen hebben dus een grotere kans op beide aandoeningen. Des te hoger de waarde van de antistoffen, des te groter de kans op coeliakie.

De IsraŽlische kinderartsen adviseren om diabetespatiŽntjes die positief testen op de TTG antistoffentest en verder geen klachten hebben die passen bij coeliakie, niet meteen te plagen met een darmonderzoek, maar eerst eens af te wachten wat er met de antistoffen in het bloed gebeurt. Laat deze kinderen gewoon gluten eten, hou goed in de gaten of ze alsnog klachten ontwikkelen en blijf het bloed met tussenpozen testen op TTG antistoffen, schrijven ze in het tijdschrift voor kinderartsen Acta Pediatrica.   Acta Paediatr. 2019 Jan;108(1):149-153. doi: 10.1111/apa.14398. Epub 2018 May 31.
Elevated anti-tissue transglutaminase antibodies in children newly diagnosed with type 1 diabetes do not always indicate coeliac disease.
Rinawi F1, Badarneh B2, Tanous O2, Bashir H2, Tennenbaum-Rakover Y3,4, Peleg S1,4.

Elevated levels of anti-tissue transglutaminase (anti-tTG) antibody may spontaneously normalise in children with newly diagnosed type 1 diabetes, even if they eat gluten. The prevalence of this phenomenon and predictors of a subsequent coeliac disease (CD) diagnosis were determined.

METHODS:
The medical records of children diagnosed with type 1 diabetes at Ha'Emek Medical Centre, Israel, from 2007 to 2015, were retrospectively reviewed for elevated anti-tTG antibody levels. Demographic, clinical, laboratory and histological findings were compared between CD patients and those with transient coeliac serology.

RESULTS:
Of 425 patients with new onset type 1 diabetes, 34 (8%) had elevated anti-tTG antibodies: CD was diagnosed in 14, anti-tTG normalisation occurred in 13 and duodenal biopsies did not suggest CD in seven without anti-tTG antibody normalisation. Protective factors for a subsequent CD diagnosis were older age (p = 0.009) and mildly elevated anti-tTG antibody levels at the time of the type 1 diabetes diagnosis (p = 0.007), and decreased anti-tTG levels within six months of diagnosis (p = 0.03).

CONCLUSION:
Serological follow-up of a diet containing gluten is recommended for children who have newly diagnosed type 1 diabetes and slightly elevated anti-tTG antibodies with no symptoms that suggest CD.


PMID: 29752820 DOI: 10.1111/apa.14398

Zie ook https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30519552
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.