Auteur Topic: Medicijnen met tarwezetmeel: voortaan onderscheid in wel/ niet glutenvrij  (gelezen 1019 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8769
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Volgens nieuwe Europese regels moeten fabrikanten van medicijnen waar tarwezetmeel in zit voortaan meten hoeveel gluten erin zit. Is het medicijn glutenvrij, dan komt dat op de bijsluiter te staan. Als het medicijn NIET glutenvrij is, staat dat niet met zoveel woorden op de verpakking. De EU vindt dat niet nodig, omdat het slechts om een heel kleine hoeveelheid gluten gaat in een heel klein pilletje, microgrammen, geen grammen. Dat zal -meestal- geen problemen opleveren voor mensen met coeliakie.

Dit is de nieuwe tekst:

Dit middel bevat slechts een zeer kleine hoeveelheid gluten (uit tarwezetmeel) en zal zeer waarschijnlijk geen klachten veroorzaken als u coeliakie heeft. En tablet bevat niet meer dan x microgram gluten. Als u allergisch bent voor tarwe (anders dan coeliakie) dient u dit middel niet te gebruiken.

Als er minder dan 20 ppm gluten in het medicijn zit staat deze tekst er ook bij: Het wordt beschouwd als glutenvrij.

Opmerkelijk is dat de bijsluiter het dus niet vermeldt als het middel NIET glutenvrij is (je moet dus wel van goede huize komen om dit te begrijpen).

In ons land zijn er 24 medicijnen (in verschillende doseringen) die tarwezetmeel bevatten. Ze zijn te vinden door op het woord 'tarwezetmeel' te klikken in deze informatie van het College ter Beoordeling van Geneesmidelen (CBG): https://www.cbg-meb.nl/onderwerpen/medicijninformatie-overgevoeligheid-en-risicogroepen/extra-medische-informatie-voor-zorgverleners 

Als er tarwezetmeel in een medicijn zit, moet dit op het doosje staan. Of het product glutenvrij is, is alleen te lezen in de bijsluiter. Een medicijn met tarwezetmeel kan volgens de EU maximaal 100 ppm gluten bevatten. 

Het bekendste medicijn met tarwezetmeel is Ritalin. Verder bevatten enkele merken foliumzuur tarwezetmeel (van belang om op te letten voor vrouwen die zwanger willen worden en die bovendien erg gevoelig zijn voor gluten, zij kunnen beter een ander merk zoeken dat geen tarwezetmeel bevat).

Fabrikanten van al bestaande medicijnen hebben drie jaar de tijd om de verpakking en bijsluiter aan te passen. Nieuwe medicijnen met tarwezetmeel moeten direct aan de nieuwe regels voldoen. Tot nu toe vraagt het Nederlandse CBG bij de goedkeuring van medicijnen voor de Nederlandse markt aan fabrikanten om geen tarwezetmeel te gebruiken maar een alternatief zoals maiszetmeel.


Bron: https://www.ema.europa.eu/en/documents/scientific-guideline/questions-answers-wheat-starch-containing-gluten-used-excipient-medicinal-products-human-use_en.pdf
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.