Coeliakie > Coeliakie

Opname Gluten via neus?

(1/2) > >>

EvaK:
Ik ben nu een maandje verder sinds mijn diagnose en dus met mijn dieet...
Nou heb ik de indruk dat dat allemaal best goed gaat, thuis lijkt alles redelijk onder controle. (denk ik dan he... ik reageerde al niet direct op gluten en vooralsnog vind ik het dus lastig om dieet fouten te herkennen)

Maar goed, nu het volgende: ik moest gister helpen op school bij mijn dochter, met het bakken van cupcakes (leve de kerstperiode met 2 schoolgaande kinderen...  ;) ) Dit stond al vast en ik denk dat ik dat volgend jaar niet meer doe, maar goed...
Het ging goed, handen ver van mijn mond gehouden etc... tot ik kriebel aan mijn neus krijg, en onnadenkend met mijn duim mijn linker neusgat aanraak (en laat die duim nou onder het meel gezeten hebben...)

Nou vroeg ik mij af, als je gluten in je neus krijgt, dan komt het in je bloed (is tenslotte ook slijmvlies). Is dat ook schadelijk voor ons? Of enkel als het echt in de darmen komt? Ik had hier nog niet bij stil gestaan, en ben dan ook meteen opzoek gegaan naar wat er in neussprays zit etc... of draaf ik nu door?

Nou maak ik mij geen zorgen over die paar korrels van gisteren, maar ik vroeg mij af of contact met neusslijmvlies dezelfde reactie geeft als doorslikken.... sommige vaselines bevatten bijvoorbeeld gluten, dat smeer ik ook wel eens bij mijn kindjes in het randje van hun neusjes als ze erg verkouden zijn en het schraal is.

Of is dit weer een glutenspook?  :roll:

tine:
Het is zo erg weinig dat je er geen last van zult hebben.

Verder is er geen onderzoek naar gedaan, of je op die manier gluten kunt binnenkrijgen.

Wel zijn er ervaringen bekend van mensen die supergevoelig zijn voor gluten. Voor hen kan 'airborne gluten' (gluten in de lucht) bijvoorbeeld in een pizzeria of bakkerij een probleem zijn. Maar dat zijn uitzonderingen, de meeste mensen met coeliakie kunnen zonder zorgen naar de winkel om boodschappen te doen. Verder ben ik wel eens een verslag tegengekomen van twee broers met coeliakie die tarwe teelden. Bij hen gingen de antistoffen in hun bloed niet omlaag. Ze kwamen te vaak in contact met tarwe, vooral tijdens de oogst en de opslag, vermoedt men.   

Gluten zit ook in cosmetica en verzorgingsproducten, zoals bepaalde soorten tandpasta, lippenstift, haargel, zeep en shampoo (vaker niet dan wel trouwens, en het is terug te vinden op het etiket, meestal staat er 'triticale'). De kans dat je daarvan iets in je mond krijgt is ook heel klein. Het is niet zeker of je via huidcontact hier last van kunt krijgen. Er zijn mensen met coeliakie die moeten oppassen met shampoo met gluten, niet omdat ze het binnenkrijgen, maar omdat ze er jeuk van krijgen, het lijkt erop dat hun huid reageert op gluten.

Bij mij in de badkamer staat vaseline zonder gluten.  :D

Aan de hand van deze lijst kun je de ingrediŽnten van cosmetica checken: https://www.ncv-cosmetica.nl/cosmetica/samenstelling-en-ingredienten/allergie/gluten/

EvaK:
dank Tine!!

Aithra:
Het checken van neussprays lijkt mij dan weer wel zinvol op zich. Ik merk zelf met die sprays dat er toch altijd een gedeelte in mijn keel loopt, wat ik dan doorslik. Via die weg kan het dan wel in je darmen terecht komen, denk ik?

tine:
Ja, ik zou neussprays en producten voor je keel altijd even checken. Ik ken trouwens geen soorten waar tarwe in zit, wel mogelijke tarwederivaten zoals dextrose, mannitol, glucosestroop en sorbitol. Als je daar in voedingsmiddelen geen last van hebt, zal het in zelfzorgproducten ook geen probleem zijn. Alleen belangrijk als je glutenvrij + tarwezetmeelvrij + tarwederivaatvrij eet (zie hier de gradaties van streng tot strenger en strengst https://ikbenglutenvrij.nl/0-gluten-dieet/)

Hier vind je een lijstje met tarwederivaten: http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=22846.msg622381#msg622381

Ik heb lang gezocht naar iets voor een zere keel, zonder tarwederivaten, in het verleden had ik tabletjes van VSM maar die zijn er niet meer zonder tarwederivaten (toen het nog maisderivaten waren, was het geen probleem). Uiteindelijk gebruik ik nu grootmoeders recept: spoelen met zout water. Werkt verrassend goed!  ;)

En voor supplementen met vitamine D en jodium heb ik nog niets gevonden dat wij verdragen.

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie