Auteur Topic: Welke klachten van coeliakiepatiŽnten verdwijnen door een glutenvrij dieet?  (gelezen 805 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8449
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Als je weet dat je coeliakie hebt, wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer beter worden. De enige manier waarop dat kan is met een glutenvrij dieet. Maar gaan alle klachten verdwijnen? Of blijven sommige klachten toch bestaan? De universiteit van Chicago zocht het uit bij een groep kinderen en volwassenen met coeliakie, 447 in totaal. Men vergeleek de klachten en symptomen op het moment van de diagnose met de situatie twee jaar later. Veel klachten zijn na verloop van tijd verdwenen of verminderd. Kinderen bij wie op heel jonge leeftijd coeliakie is ontdekt, gaan het meest vooruit, maar hebben aanvankelijk vaak ernstiger klachten (wat hun diagnose heeft bespoedigd). Bij volwassenen verloopt het herstel doorgaans trager. Mensen die langer dan vijf jaar klachten hadden voordat bij hen coeliakie werd ontdekt, doen er langer over om weer beter te worden (het onderzoek zou later nog eens herhaald moeten worden voor een goed beeld). Jongens en mannen hebben na verloop van tijd minder klachten dan meisjes en vrouwen. Van de volwassenen eet 12 % niet glutenvrij en van de kinderen 8 %. Hierdoor hebben ze meer klachten. Als er nog iemand anders is met coeliakie in hetzelfde gezin wordt het glutenvrije dieet met meer succes gevolgd en zijn er meestal minder klachten.

Kinderen

Op het moment van de diagnose hebben veel kinderen buikpijn (52 %), diarree (39 %) en kampen ze met gewichtsverlies (39 %). Na twee jaar op dieet heeft 10 % nog regelmatig buikpijn en 7 % heeft last van obstipatie. Slechts 5 % van de groep kinderen heeft na twee jaar nog diarree of een achterblijvende groei en een laag gewicht.
Dit zijn de klachten aan het begin van het glutenvrije dieet met daarachter de percentages twee jaar later:
-   Buikpijn 52 % - 10 %
-   Diarree 39 % - 5 %
-   Gewichtsverlies 37 % - 5 %
-   Vermoeidheid 28 % - 6 %
-   Opgeblazen 25 % - 3%
-   Obstipatie 23 % - 7 %
-   Hoofdpijn 20 % - 6 %
-   Overgeven 19 % - 5 %
-   Jeuk 18 % - 4 %
-   Humeurig 15 % - 4 %
-   IJzertekort 12 % - 0 %
-   Psychische problemen 11 % - 5 %
-   Misselijk 9 % - 2 %
-   Reflux 8 % - 0 %
-   Gewrichtsklachten 7 % - 2 %
-   Aften 7 % - 0
-   Ontstoken lever 5 % - 1 %

Jonge kinderen hebben vaker last van diarree en groeiproblemen, terwijl oudere kinderen vaker last hebben van buikpijn, hoofdpijn en vermoeidheid.

Volwassenen

Diarree staat ook bij volwassenen in de klachten top vijf, 61 % heeft er last van op het moment dat coeliakie wordt ontdekt. Nummer twee is een opgeblazen buik (56 %), gevolgd door buikpijn (51 %), een ijzertekort (48 %) en vermoeidheid (37 %). Na twee jaar is 18 % nog steeds vermoeid, 18 % heeft nog last van diarree, ook zijn psychische problemen niet altijd verdwenen (bij 12 %) en is hoofdpijn een hardnekkige klacht bij een deel van de patiŽnten (11 %).

Dit zijn de meest voorkomende klachten van volwassenen als coeliakie wordt gediagnosticeerd, gevolgd door de percentages twee jaar later:
-   Diarree 61 % Ė 18 %
-   Opgeblazen buik 56 % - 15 %
-   Buikpijn 51 % - 16 %
-   Ijzertekort 48 % - 8 %
-   Vermoeidheid 37 % - 18 %
-   Gewichtsverlies 26 % - 8 %
-   Psychisch 24 % - 12 %
-   Hoofdpijn 24 % - 11 %
-   Obstipatie 22 % - 9 %
-   Jeuk 21 % - 8 %
-   Reflux 15 % - 5 %
-   Aften 10 % - 2 %
-   Gewrichtsklachten 8 % - 4 %
-   Overgeven 8 % - 2 %
-   Ontstoken lever 5 % - 0 %
-   Humeurig 5 % - 3 %

Andere ziekten

Veel coeliakiepatiŽnten hebben nog een andere ziekte. In dit onderzoek gaat het om 73 % van de volwassenen en 37 % van de kinderen. Een schildklierziekte komt het meest voor, bij 6 % van de volwassenen en 12 % van de kinderen. Ook moeten veel coeliakiepatiŽnten extra goed uitkijken met wat ze eten, omdat ze nog een andere voedselallergie hebben. Dit is het geval bij 15 % van de volwassenen en 6 % van de kinderen.

Deze ziekten staan in de medische dossiers van de Amerikaanse coeliakiepatiŽnten:
-   Schildklierziekte
-   Type 1 diabetes
-   Voedselallergie
-   Slokdarmontsteking (soms als allergische reactie op voeding)
-   Ontstoken maag
-   Infectie met Helicobacter pylori
-   Reflux
-   Ontstoken alvleesklier
-   Leverziekte
-   Ziekte van Crohn (darmontsteking)
-   Colitis (darmontsteking)
-   Lactose intolerantie
-   Overgroei van bacteriŽn in de dunne darm
-   Lupus (huidziekte)
-   Sjogren syndroom (droge ogen en mond)

Verder komen ook deze klachten voor bij coeliakie: epilepsie, neuropathie (prikkelingen, tintelingen, pijn of doof gevoel in handen en voeten), late puberteit, botontkalking en onvruchtbaarheid.


J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2018 Jan;66(1):48-52. doi: 10.1097/MPG.0000000000001634.
Celiac Disease Symptom Resolution: Effectiveness of the Gluten-free Diet.
Sansotta N1,2, Amirikian K3, Guandalini S2, Jericho H2.

OBJECTIVE:
The aim of the study was to evaluate the efficacy of the gluten-free diet (GFD) on gastrointestinal (GI) and extra-intestinal (EI) symptom resolution and identify predictors for persistence of symptoms in all celiac patients at the University of Chicago.

METHODS:
We conducted a retrospective chart review from 2002 to 2015. GI symptoms included abdominal pain, bloating, constipation, diarrhea, failure to thrive/weight loss, nausea, reflux, and vomiting. EI symptoms included abnormal liver enzymes, arthralgia/arthritis, dermatitis herpetiformis, alopecia, fatigue, headache, anemia, stomatitis, myalgia, psychiatric disorders, rashes, seizures, neuropathy, short stature, delayed puberty, osteoporosis, and infertility.

RESULTS:
A total of 554 patients (227 children) with celiac disease (CeD) were included. Abdominal pain, diarrhea and failure to thrive were the most common GI symptoms in children whereas diarrhea, bloating, and abdominal pain were most common in adults. Short stature, fatigue, and headache were the most common EI symptoms in children whereas iron deficiency anemia, fatigue, and headache/psychiatric disorders were most common in adults. Children had significantly higher rates of EI and GI symptom resolution as compared to adults, with greater rates of improvements in GI versus EI symptoms at more than 24 months. Long duration of symptoms, female sex, and non-adherence to a GFD were the most important significant predictors of failure to clinically improve.

CONCLUSIONS:
On a strict GFD, children report greater rates of both GI and EI symptom resolution as compared to adults with greater rates of improvement in GI over EI symptoms. Early recognition of CeD and close attention to diet adherence may help in symptom resolution

Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

MirjamH

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1810
  • Geslacht: Vrouw
    • Ik ben glutenvrij
Re: Welke klachten van coeliakiepatiŽnten verdwijnen door een glutenvrij dieet?
« Reactie #1 Gepost op: februari 25, 2019, 12:54:12 »
Tjonge, wat veel klachten blijven er (ook bij kinderen) bestaan...
Coeliakie geconstateerd mrt. 2007, na 3 maanden zeer ernstige klachten en 14 jaar hele lichte klachten. Dochter Eva (geboren mei 2008) doet mee aan Prevent CD onderzoek. Wel HLA-DQ8, geen coeliakie. Dochter Mirthe (geboren jan. 2011) coeliakie geconstateerd oktober 2012. http://ikbenglutenvrij.nl

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8449
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Welke klachten van coeliakiepatiŽnten verdwijnen door een glutenvrij dieet?
« Reactie #2 Gepost op: februari 27, 2019, 17:16:57 »
Dat is anderen ook al opgevallen. Geen wonder dat er inmiddels meer dan 190 potentiŽle medicijnen en supplementen voor coeliakie worden getest volgens het Amerikaanse register van 'clinical trials'. Daar zullen er in de toekomst een paar uitrollen die bruikbaar zijn (voor bepaalde groepen patiŽnten).

En wat ook meespeelt: meer mensen hebben een coeliakie diagnose gekregen. Dat waren er in de jaren '90 in ons land een paar honderd, inmiddels zijn dat er zo'n 30.000. En dat speelt wereldwijd; een interessante markt voor farmaceuten.

Zelf vind ik het jammer dat niet harder wordt gezocht naar verbetering van het glutenvrije dieet: betere regelgeving voor kruisbesmetting, meer gezonde producten, betere manieren om te controleren of producten glutenvrij zijn, een betere manier om uit te vinden of je te veel gluten gegeten hebt, meer producten op het niveau van 0 ppm gluten, etc.; allerlei maatregelen in de preventieve hoek waarmee je voorkomt dat er klachten ontstaan. Maar daar valt natuurlijk weinig geld aan te verdienen.... 

Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.