Auteur Topic: Studiereis China, Zuid-Korea, Japan  (gelezen 5426 keer)

-juliet-

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 5
Studiereis China, Zuid-Korea, Japan
« Gepost op: november 16, 2018, 09:38:30 »
Aankomende zomervakantie ga ik met 34 andere studenten drie weken op studiereis naar AziŽ. Een ontzettend mooie mogelijkheid waar ik al hard voor gewerkt heb, maar ik heb nog niet zoveel ervaring met glutenvrij reizen, zeker niet met vliegen, en daarbij wordt dit georganiseerd door anderen waardoor ik ook lang niet overal invloed op heb. Ik heb al even op het blog van koekie8/Marjolein gelezen en dat spreekt me wat moed in, maar heeft iemand nog andere tips voor mij? Ik moet me nog aanmelden bij de ncv, daar kan ik van die vertaalkaartjes downloaden toch? Ik had op de middelbare school een vriendin die Chinees is gaan studeren en in Zuid-Korea is gaan wonen, dus daar kan ik denk ik ook nog wel wat laten vertalen als het nodig is. We vliegen met Aeroflot Russian Airlines, heeft iemand daar ervaring mee? En hoe zit het met eten meenemen in het vliegtuig?
Bedankt voor het meedenken alvast :)

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 958
 • WisVos
Re: Studiereis China, Zuid-Korea, Japan
« Reactie #1 Gepost op: november 16, 2018, 23:27:11 »
Je kunt bij de meeste luchtvaartmaatschappijen (gratis) een glutenvrije maaltijd bestellen. Ik weet niet hoe dat bij Aeroflot geregeld moet worden, maar de organisatie van de reis moet dat kunnen regelen. Vraag ook of ze bij de hotels en restaurants glutenvrij kunnen regelen; dat moet in de rijst-etende landen van ZO AziŽ geen probleem zijn.

Maaltijden meenemen lijkt me niet nodig, maar wat glutenvrije snacks voor de "trek" als een maaltijd wat later komt zijn handig. Let wel op de douaneregels; vleeswaren en vers fruit zijn vaak een probleem.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

Baloo

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 54
Re: Studiereis China, Zuid-Korea, Japan
« Reactie #2 Gepost op: november 19, 2018, 00:15:12 »
Ik heb in China gewoond (maar toen nog niet bekend met coeliakie), het grootste probleem daar is de taalbarriere, dat zal in Korea of Japan niet anders zijn. Als ik jou was zou ik deze dingen doen:
- neem een uitgebreide tekst over coeliakie mee in die talen (bv via de NCV, niet alleen het kaartje maar ook de langere brief).
- neem een lijstje mee met de vertalingen van alle woorden van ingrediŽnten die gluten bevatten (natuurlijk de granen, maar ook 'gerstemout' etc.)
- zorg dat jullie reisbegeleider (is die er?) heel goed weet wat je niet mag eten, en spreek af dat hij/zij bij jou navraag doet bij twijfel. De lokale gidsen moeten het ook weten en begrijpen, want zij gaan straks helpen om in de keuken te zeggen wat je mag. Je zult niet veel mensen tegen komen die weten wat dit is, want volgens mij komt coeliakie daar nauwelijks voor.
- maak samen met iemand die daar de keuken kent (de gids?) een lijstje van gerechten waarbij je geen risico loopt. Zo kan je altijd iets eten/bestellen.
- in mijn ervaring: hoe eenvoudiger de eetgelegenheid, hoe beter: daar kan je in de keuken gaan aanwijzen wat je mag hebben, en gebruiken ze nauwelijks tot geen voorverpakte spullen of 'kruidenmixen'. Sowieso is de aziatische keuken er een die bijna enkel verse ingredienten gebruikt. Wel uitkijken voor sojasaus, oestersaus en azijn met gerstemoutextract (maar er zijn ook vele soorten zonder gluten).

En voor de melige momenten: in China is er een gerecht dat 'fried gluten' heet en ja, het is wat je denkt dat het is. Misschien overslaan...

Heel veel plezier op deze bijzondere reis!koekie8

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 1494
 • Geslacht: Vrouw
Re: Studiereis China, Zuid-Korea, Japan
« Reactie #3 Gepost op: november 28, 2018, 04:27:13 »
Hoi,

Japan en Korea vond ik (met een vertaalkaartje) goed te doen, zoals je wellicht hebt gelezen. Met China heb ik geen ervaring. Wat handig is om te bedenken, is dat regelmatig sojasaus wordt gebruikt, waar tarwe in zit. De NCV heeft een tijd terug 10 soorten sojasaus en ketjap met tarwe getest op glutengehalte en allemaal zaten ze onder de 10ppm gluten. Sinds ik dat weet, ben ik in het buitenland niet meer zo bang voor sojasaus in een gerecht. Je drinkt er immers ook geen liters van.
Zoals hierboven staat, kan een glutenvrije maaltijd inderdaad aangevraagd worden. Voor de zekerheid neem ik ook altijd wat mueslirepen mee in mijn handbagage. Dat kwam vorige week nog van pas, toen op mijn vlucht naar de VS 7 uur zat tussen de maaltijden en er geen snacks werden geserveerd...
Glutenvrije vertalingen kun je vinden op www.celiactravel.com/cards.

Een fijne reis gewenst!!
Volg hoe ik 15-20 weken per jaar op reis in het buitenland aan gluten- en lactosevrij eten probeer te komen op http://glutenvrijreizen.blogspot.nl. Ik post er geen nieuwe berichten meer.

-juliet-

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 5
Re: Studiereis China, Zuid-Korea, Japan
« Reactie #4 Gepost op: april 19, 2019, 20:49:40 »
Vanwege persoonlijke ervaring heeft de commissie gelukkig goed door wat een glutenvrij dieet inhoudt, dus dat heeft me ook al een heel eind gerust gesteld. Ze vonden het wel handig dat ik gevonden had waar je een vertaling kunt krijgen van wat het dieet inhoudt, die zal ik nog printen en ook aan hen doorsturen.
We zullen voor zover ik kan overzien geen specifieke reisleider of gids hebben, maar dus wel de organisatie van mede-studenten, die goed doorhebben (of in ieder geval eentje) hoe het precies werkt. Met de voorbereidingen en bijeenkomsten zo nu en dan begint het nu wel echt te leven, ik heb er super veel zin in. Ik vind alleen soja saus nog een beetje spannend, ik durf thuis ook nog steeds niet de niet-glutenvrije te proberen, maar ik denk dat het voor mijn zelfvertrouwen wel goed is dat binnenkort eens te doen.
Bedankt voor de reacties, ben ik blij mee   :ja:

koekie8

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 1494
 • Geslacht: Vrouw
Re: Studiereis China, Zuid-Korea, Japan
« Reactie #5 Gepost op: april 22, 2019, 08:23:12 »
Hoi Juliet,

Ik raad je aan om thuis al eens de gewone sojasaus te proberen. Als je geen last hebt, maakt het je hopelijk wat flexibeler in het buitenland.

Ik ben de afgelopen twee weken in Korea geweest en deze week in Japan. Ik vind het goed te doen. Met de google translate app kun je als je internet hebt een foto maken van ingrediŽntenlijsten als je in de supermarkt bent en dan zie je de vertaling. In Japan zijn de allergenen vaak in het rood afgedrukt en als je leert hoe het teken voor tarwe eruit ziet, zie je al snel of iets gluten bevat. Zie ik het teken niet, dan vraag ik altijd aan iemand in de supermarkt of die het voor mij wil controleren. Ik heb het teken voor tarwe in zowel het Koreaans als Japans opgeslagen als afbeelding op mijn telefoon. Zo kan ik altijd het teken laten zien en daarbij zeggen dat ik een "allergy" heb, wat ze eigenlijk altijd wel begrijpen, of "no" zeggen, terwijl ik het teken laat zien en mijn armen voor mijn borst kruis. Dat werkt ook goed.
Ik heb de uitgebreide dieetvertaling bijna niet gebruikt. Ik heb het op tarwe-allergie gehouden en vertrouwde er op dat de gerechten die ik bij het buffet zag of op een menukaart aanwees geen rogge, gerst of spelt bevatten. En het is tot nu toe goed gegaan (nog een week in Japan te gaan).
Ik ben blij dat ik thuis heb uitgeprobeerd dat ik tegen gewone sojasaus kan. Daardoor heb ik gisteravond in het restaurant wel de sojasaus erbij genomen en ik heb er geen last van gekregen.

Eten mag je gewoon meenemen in het vliegtuig en in je koffer. In sommige landen willen ze niet dat je vers fruit of vlees meeneemt, maar mueslirepen, voorverpakt brood etc. kan gewoon. Ik heb zelf voor elke ochtend twee sneetjes meisterbacker van Schšr meegenomen, dat eet ik met ei en daarnaast fruit. Maar ik ben een half brood kwijtgeraakt (geen idee waar het gebleven is) en heb daarom een paar keer ontbeten met gekookte rijst (ligt altijd bij het ontbijt) en roerei en dat is eigenlijk een prima combinatie.

Een heel mooie reis gewenst!

Volg hoe ik 15-20 weken per jaar op reis in het buitenland aan gluten- en lactosevrij eten probeer te komen op http://glutenvrijreizen.blogspot.nl. Ik post er geen nieuwe berichten meer.