Ik heb in China gewoond (maar toen nog niet bekend met coeliakie), het grootste probleem daar is de taalbarriere, dat zal in Korea of Japan niet anders zijn. Als ik jou was zou ik deze dingen doen:
- neem een uitgebreide tekst over coeliakie mee in die talen (bv via de NCV, niet alleen het kaartje maar ook de langere brief).
- neem een lijstje mee met de vertalingen van alle woorden van ingrediënten die gluten bevatten (natuurlijk de granen, maar ook 'gerstemout' etc.)
- zorg dat jullie reisbegeleider (is die er?) heel goed weet wat je niet mag eten, en spreek af dat hij/zij bij jou navraag doet bij twijfel. De lokale gidsen moeten het ook weten en begrijpen, want zij gaan straks helpen om in de keuken te zeggen wat je mag. Je zult niet veel mensen tegen komen die weten wat dit is, want volgens mij komt coeliakie daar nauwelijks voor.
- maak samen met iemand die daar de keuken kent (de gids?) een lijstje van gerechten waarbij je geen risico loopt. Zo kan je altijd iets eten/bestellen.
- in mijn ervaring: hoe eenvoudiger de eetgelegenheid, hoe beter: daar kan je in de keuken gaan aanwijzen wat je mag hebben, en gebruiken ze nauwelijks tot geen voorverpakte spullen of 'kruidenmixen'. Sowieso is de aziatische keuken er een die bijna enkel verse ingredienten gebruikt. Wel uitkijken voor sojasaus, oestersaus en azijn met gerstemoutextract (maar er zijn ook vele soorten zonder gluten).
En voor de melige momenten: in China is er een gerecht dat 'fried gluten' heet en ja, het is wat je denkt dat het is. Misschien overslaan...
Heel veel plezier op deze bijzondere reis!