Auteur Topic: Kan sporen van gluten bevatten?  (gelezen 211 keer)

Daantje566

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 4
Kan sporen van gluten bevatten?
« Gepost op: november 10, 2018, 22:34:49 »
Misschien dat het al wel eens gevraagd is, maar ik kan het zo niet vinden.
Ik lees vaak de zin 'kan sporen van gluten bevatten'. Wij kopen dit dan niet voor ons zoontje. Maar nu lees ik toch hier en daar dat mensen dat wel eten.

Wat doen jullie hiermee? Wel of niet en als je het wel eet krijg je dan wel eens last?

Ons zoontje is 2,5 jaar dus kan niet goed aangeven als hij ergens last van heeft en tot nu toe zien we geen hele duidelijke tekenen als er een glutenfout gemaakt wordt.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8327
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Mijn zoon (18) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

MathFox

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 892
  • WisVos
Re: Kan sporen van gluten bevatten?
« Reactie #2 Gepost op: november 11, 2018, 22:32:23 »
Zoals je in de linkjes kunt lezen zegt het regeltje "Kan sporen van <xxx> bevatten" eigenlijk niets. Dan is het aan jou om te beslissen wat je daarmee doet.
Voor mezelf heb ik de regel: hoe groter het onderdeel van de maaltijd, hoe kleiner ik het risico wil maken. Een voorbeeld: in ketjap zit een beetje tarwe, (maar dat is gefermenteerd zodat de saus glutenvrij is) maar zolang het alleen in een klein scheutje als smaakmaker gebruikt wordt kan ik het verdragen. Daarintegen wil ik geen glutenvrij tarwezetmeel in mijn brood of pasta. (Bij ketjap praat je over een gram per maaltijd, bij pasta over honderd gram.)
Ik geef toe, voor mij is het makkelijk, ik weet hoe ik me voel na de maaltijd zodat ik er bij de volgende inkoop rekening mee kan houden. Voor jullie is het nog even wachten tot je zoon zo groot is dat je de symptomen van glutenbesmetting kunt herkennen.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugé in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

koekie8

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1501
  • Geslacht: Vrouw
Re: Kan sporen van gluten bevatten?
« Reactie #3 Gepost op: november 12, 2018, 19:33:49 »
Je hebt eigenlijk niks aan die zin. Zie ook de verklaring van de NCV: https://www.glutenvrij.nl/media/documenten/persberichtsporenvan2842016.pdf
Ik koop dan ook gewoon producten waar de waarschuwing op staat.
Volg hoe ik 15-20 weken per jaar op reis in het buitenland aan gluten- en lactosevrij eten probeer te komen op http://glutenvrijreizen.blogspot.nl.
En deze vul ik met lekkere, gezonde en gemakkelijke recepten: http://primarecepten.webklik.nl