In het verleden kon ik me niet voorstellen dat ik ziek zou worden van aardappels, ik stond daar echt niet bij stil. Totdat we in december en januari elke dag ziek waren, mijn zoon en ik. Toen ben ik alles wat we aten gaan weglaten, 1 voor 1. Als het geen effect had, ging ik door naar het volgende item. Het duurde zo lang, uiteindelijk dacht ik, er is iets anders aan de hand, we gaan het 'lek' niet boven water krijgen. En het allerlaatste wat ik probeerde, na 3 maanden zoeken, was het schrappen van de aardappels. En eindelijk knapten we allebei op. Ik snapte daar niets van, want ik schil en was die aardappels. Dus dat daar iets fout mee kon zijn, was niet in me opgekomen. Het fijne van de huidige 'traceerbaarheid' van levensmiddelen, is dat je de naam van de teler op de zak kunt vinden. Dus ik belde te teler, of ik mocht komen kijken. Dat mocht, ik pakte de auto en reed erheen. In een grote loods stonden houten kisten, in een deel lag tarwe en in een ander deel lagen aardappels. Ik vroeg of ze de kisten apart hielden, maar wist het antwoord eigenlijk al. Het ene jaar kan er tarwe in liggen en het jaar daarna aardappels. Daarna ben ik verder gaan zoeken naar geschikte aardappels. We werden ziek van aardappels waar eerst aardbeien hadden gestaan die op stro lagen. We werden ziek van een land waar in de winter winterrogge had gestaan als winterbemester. We werden ziek van een partij aardappels van loonwerkers die eerder gerst in hun oplegger hadden gehad (dat gold voor 1 op de 3 opleggers van dat bedrijf). We werden ziek van aardappels van een land waar eerst spelt had gestaan. En op dit moment hebben we aardappels van een land waar vorig jaar mais stond. Omdat ik niet kon achterhalen hoe het geoogst is, was ik ze, daarna schil ik ze, daarna was ik ze nog een keer. Het klinkt nogal overdreven, maar ik speel graag op safe, en het is al zo vaak mis gegaan dat ik er voorzichtig mee ben geworden.
Overigens heeft Ekoplaza ook bij groenten en aardappels een vermelding op de website of het gluten- en tarwevrij is, dat vind ik wel zo fijn, en dat mis ik nog bij andere winkels. Tot slot: aardappels worden ook nog gewassen door de leverancier. Dus het moet echt om heel erg weinig gluten gaan.
Er zijn verder ook mensen die nachtschade producten niet goed verdragen (allergische reactie). En van groene aardappels kun je ook ziek worden.
Bovendien kan je lichaam je voor de gek houden in het begin van het glutenvrije dieet. Je kunt van allerlei producten ziek worden, omdat je darmen moeite hebben met het verteren van het eten. Dat ligt dan niet aan het eten (hoewel de klachten erger kunnen zijn bij kruidig eten, veel vet of suiker, of bij FODMAPs zoals uien, kool, peulvruchten en prei) maar aan je darmen die nog niet hersteld zijn (in het geval dat je coeliakie hebt).
En je eet natuurlijk niet alleen die aardappels. Daar zat vast iets bij. Vlees, jus, groente, toetje, etc.
Nog even los van maatregelen om kruisbesmetting in de keuken te voorkomen (schone snijplank, schoon mes, schone vaatdoek, schone handen, schone kraan etc.)