Auteur Topic: Hoe lang last na glutenfout  (gelezen 873 keer)

LisetteW

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 3
  • Geslacht: Vrouw
Hoe lang last na glutenfout
« Gepost op: oktober 17, 2018, 07:45:24 »
Hoi allemaal!

Vorige week heb ik per ongeluk een grote glutenfout gemaakt. Een paar uur later had ik enorm veel buikpijn. Een hele gevoelige buik en maag, misselijk en moest gelijk naar de wc. Precies zoals ik mijn klachten van voor mijn diagnose en het glutenvrij dieet herken. Nu is dit alweer anderhalve week geleden en nog steeds heb ik overdag af en toe kramp en ook s’nachts word ik hier wakker van. Meestal 1 of twee keer. Dan moet ik ook gelijk naar de wc.

Nu zag ik mezelf niet als erg gevoelig. Een tijdje terug heb ik zelfs een heel biertje gedronken waarvan ik dacht dat het glutenvrij was, maar zelfs hier had ik totaal geen last van gekregen. Verder houd ik mij altijd streng aan het dieet.

Ben benieuwd of iemand dit herkent?

Alvast bedankt!


tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8379
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Hoe lang last na glutenfout
« Reactie #1 Gepost op: oktober 17, 2018, 09:59:38 »
Ja ik herken het wel, het duurt hier na een flinke dieetfout ook wel twee weken voordat de darmen het eten weer goed kunnen verteren. Het helpt om dingen te eten die makkelijk verteerbaar zijn dus gekookte groente ipv rauwkost. En niet te veel melk maar liever yoghurt, ook beter voor de darmflora. Ook vet, suiker en scherpe kruiden kunnen de darmen irriteren, net als kool en uien. Bewerkte dingen uit een pakje of zakje eten we toch al nooit, we eten heel puur. 

Ik weet niet hoe lang je al glutenvrij eet? Je kunt op den duur meer of minder gevoelig worden. En een biertje hoeft geen grote glutenfout te zijn. In sommige soorten gewoon bier zit heel weinig gluten. Blijf je het regelmatig drinken, dan gaan je coeliakie antistoffen wel omhoog, is de verwachting. Daar hoef je niets van te merken. Darmschade ontstaat doorgaans al vóórdat je zelf klachten ervaart. Zo kregen proefpersonen in het verleden 10 of 50 mg gluten te eten tijdens een experiment van drie maanden. Eén persoon was heel gevoelig en haakte al snel af omdat hij veel klachten kreeg, die at 10 mg gluten. De anderen haalden probleemloos de eindstreep, waardoor iedereen dacht dat het eten van 50 mg gluten geen probleem zou zijn. Maar de verrassing kwam toen alle darmbiopten werden bestudeerd: bij de meeste mensen met coeliakie die 50 mg gluten aten waren de darmen gedurende het experiment achteruit gegaan. En dat terwijl ze niet méér klachten hadden dan daarvoor. Bij twee proefpersonen gingen de darmen erop vooruit, in de periode dat ze 50 mg gluten kregen en verder goed opletten wat ze aten (niet uit eten gaan en goed opletten bij feestjes). Wat weer eens illustreert dat iedereen met coeliakie anders reageert op gluten. Want het tolerantieniveau verschilt per persoon, op hoeveel gluten een reactie volgt, en ook op welke gluten eiwitten precies. Hopelijk wordt 'het' glutenvrije dieet nog eens maatwerk zodat je de hoeveelheid gluten kunt eten die bij je past waardoor je niet onnodig streng bent, of te soepel waardoor je gezondheid in gevaar komt. Er bestaat al een test waarmee je kunt meten of je te veel gluten hebt gegeten, via je urine of ontlasting. Heel handig, want zo kun je je dieet bijsturen, en fouten achterhalen. De test (Gluten Detect/ Detective van Biomedal) is ontwikkeld in de VS waar hij al volop wordt gebruikt, maar hij is hier nog niet te koop. Uit de eerste testen met deze urinetest blijkt dat een deel van de mensen met coeliakie veel meer gluten binnenkrijgt dan ze zelf in de gaten hebben.
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.