Auteur Topic: Duitse onderzoekers maken poeder voor glutenprovocatie  (gelezen 883 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8733
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Duitse onderzoekers maken poeder voor glutenprovocatie
« Gepost op: oktober 12, 2018, 20:21:01 »
Glutensensitief

Onderzoek naar glutensensitiviteit verloopt doorgaans via hetzelfde patroon: mensen die aangeven dat ze ziek worden van producten met tarwe, voegen een paar dagen of weken iets met tarwe toe aan hun menu, terwijl ze verder glutenvrij blijven eten. Daarna eten ze een tijdje een placebo dat qua uiterlijk en smaak niet van het tarweproduct te onderscheiden valt. Of andersom. Ze weten niet wat ze in welke periode eten. En ze noteren hun klachten aan de hand van een vragenlijst. Op die manier komen de ‘echte’ glutensensitieve patiënten boven water. Die hebben duidelijk meer klachten in de periode dat ze tarwe eten. Voor dergelijke experimenten werden tot nu toe allerlei voedingsmiddelen met tarwe gebruikt: brood, koekjes, muffins, noedels, pasta en tarwegluten. Omdat het glutengehalte per experiment anders is, zijn de onderzoeken niet goed vergelijkbaar. Duitse onderzoekers verbonden aan de universiteit van Freising maakten een glutenpoeder, dat voor dergelijk onderzoek heel geschikt is. De licht bittere smaak van het poeder laat zich goed camoufleren door het te mengen met bitter lemon, grapefruitsap of een smoothie met groente of fruit, schrijven de onderzoekers in Nutrients.

Coeliakie

Het poeder is niet alleen bruikbaar voor onderzoek naar glutensensitiviteit, het kan ook gebruikt worden bij mensen die mogelijk coeliakie hebben en die al begonnen zijn met een glutenvrij dieet. Coeliakie is alleen vast te stellen als ze opnieuw gluten eten. Dat kan via brood, koek en pasta, of -in de toekomst- met dit poeder.

Tarwe-allergie

Het poeder bevat niet alleen gluteneiwitten, gliadine en glutenine, maar ook niet-gluten-eiwitten waar mensen met een tarwe-allergie op reageren: globuline en albumine. De hoeveelheid en samenstelling van de eiwitten is nauwkeurig bepaald, zodat in het ziekenhuis de hoeveelheid tarwe stapsgewijs verhoogd kan worden bij iemand die een tarwe-allergie heeft, om de mate van gevoeligheid en de soort reactie te bepalen. Sommige mensen krijgen een allergische reactie als ze eerst een boterham oid eten en daarna gaan sporten (WDEIA). Ook voor de diagnose van deze groep is het glutenpoeder geschikt.

PDS

Tot slot zijn er mensen met het prikkelbare darmsyndroom (PDS met diarree) die klachten krijgen door producten met tarwe. Ook deze overgevoeligheid voor tarwe kan met het poeder worden vastgesteld.
De onderzoekers geven in het artikel geen praktische informatie over de introductie, prijs en beschikbaarheid.


Nutrients. 2018 Oct 2;10(10). pii: E1411. doi: 10.3390/nu10101411.
Preparation of a Defined Gluten Hydrolysate for Diagnosis and Clinical Investigations of Wheat Hypersensitivities.
Wieser H1, Scherf KA2.

Gluten is the trigger for celiac disease (CD), non-celiac gluten/wheat sensitivity (NCGS), and wheat allergy. An oral food challenge is often needed for diagnosis, but there are no standardized gluten challenge materials with known composition available. To fill this gap, two materials, commercially available gluten and a food-grade gluten hydrolysate (pepgluten), were extensively characterized. Pepgluten was prepared from gluten by incubation with a pepsin dietary supplement and acetic acid at 37 °C for 120 min. The components of pepgluten were crude protein (707 mg/g), starch (104 mg/g), water (59 mg/g), fat (47 mg/g), dietary fiber (41 mg/g) and ash (11 mg/g). The protein/peptide fraction of pepgluten (1 g) contained equivalents derived from 369 mg gliadins and 196 mg glutenins, resulting in 565 mg total gluten equivalents, 25 mg albumins/globulins, 22 mg α-amylase/trypsin inhibitors and 48 mg pepsin capsule proteins. The slightly acidic, dough-like smell and bitter taste of pepgluten could be completely camouflaged in multivitamin juice with bitter lemon, grapefruit juice, or vegetable and fruit smoothies. Thus, pepgluten met the criteria for placebo-controlled challenges (active and placebo materials are identical regarding appearance, taste, smell, and texture) and is appropriate as a standard preparation for the oral food challenge and clinical investigations to study wheat hypersensitivities.

PMID: 30279386 DOI: 10.3390/nu10101411
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.