Auteur Topic: FARRP tevreden over resultaten Nima sensor voor gluten  (gelezen 530 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8538
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
FARRP tevreden over resultaten Nima sensor voor gluten
« Gepost op: oktober 07, 2018, 23:08:49 »
De NIMA sensor is een klein apparaatje dat je makkelijk in een tas of jaszak kunt meenemen, en dat meet of er gluten zit in het eten. Het is te koop in de VS en in Canada voor mensen die intolerant zijn voor gluten of voor pinda’s. Gebruikers stoppen een kleine hoeveelheid van het voedsel dat ze willen testen, zoals een cakeje of een stukje pizza, in een mini container. Daarna doen ze het deksel erop en wordt het gemalen. Vervolgens meet het apparaatje of er gluten in zit. Tot nu toe was niet duidelijk hoe goed de NIMA sensor gluten kan aantonen in levensmiddelen Onlangs kwam de fabrikant met een uitgebreid testrapport waaruit bleek dat in 99% van de gevallen de NIMA sensor het bij het juiste eind heeft, en er een waarschuwing verschijnt als een product meer dan 20 ppm gluten bevat. Als er geen gluten wordt gemeten, verschijnt er een smiley.

Onlangs is de NIMA sensor getest door een onafhankelijke instantie, de FARRP (Food Allergy Research and Resource Program) van de universiteit van Nebraska. ‘Best goed’ luidt het oordeel van de experts. Ze testten muffins, brood, pasta, rijstwafels, ijs, gehaktballen, azijn, haver en chocola. En ze voegden er gluten aan toe in verschillende concentraties, van 5 ppm, 10 ppm, 20 ppm, 30 ppm, 40 ppm en 100 ppm.

In 3,6 % van de gevallen verscheen er bij NIMA ten onrechte een smiley bij producten met 20 ppm gluten en hoger. In 27 van 78 monsters waar 5 ppm gluten in zat, verscheen er een waarschuwing ‘gluten found’en hetzelfde gebeurde in 44 van 78 monsters met 10 ppm gluten. De fabrikant van NIMA geeft zelf aan dat de tekst ‘gluten found’ ook kan betekenen dat er gluten in zit tussen 3 en 19 ppm, het is niet altijd boven 20 ppm. Dat komt omdat het gewicht van het monster dat de gebruiker erin stopt varieert. Volgens de fabrikant vinden gebruikers het geen probleem als het apparaatje gluten meet in kleinere hoeveelheden.

De huidige wettelijk gebruikte glutentesten waar laboratoria mee werken, ELISA R5 en ELISA G12, kunnen allebei gluten meten vanaf 10 ppm, in alle monsters, volgens de FARRP. De onderzoekers lieten dezelfde producten ook meten met deze officiële testen. In producten waar gluten aan werd toegevoegd op een niveau van 20 ppm meet de ELISA R5 gluten tussen 8 en 16 ppm en de ELISA G12 tussen 15 en 33 ppm. De ene test meet over het algemeen iets te laag en de ander iets te hoog. Dat heeft allerlei oorzaken volgens de FARRP.

Conclusie van de FARRP na vergelijking van de testen: de NIMA sensor is best betrouwbaar op verschillende niveaus van gluten in voeding en in verschillende soorten producten. Ze raden de gebruikers aan om de instructies goed op te volgen, zoals een testhoeveelheid in het apparaatje stoppen ter grootte van een erwt, dat komt de betrouwbaarheid ten goede. Tegelijkertijd kan NIMA niet goed werken als gluten niet homogeen verdeeld is over de voeding, maar in een ander gedeelte aanwezig is dat niet wordt getest. NIMA kan een verdwaald kruimeltje in een gerecht missen. 

De website van de fabrikant van NIMA meldt dat de NIMA testkit en bijbehorende testcapsules (die eenmalig te gebruiken zijn) worden vergoed door bepaalde verzekeraars, als de gebruiker een medische verklaring van de behandelend arts kan overleggen. De NIMA sensor kost rond de 260 euro en testcapsules 5,20 euro per stuk.  https://shop.nimasensor.com/products/nima-starter-kit

In de medische adviesraad van de fabrikant van de NIMA sensor zitten enkele vooraanstaande coeliakie-experts van verschillende ziekenhuizen.  https://nimasensor.com/science-nima-understanding-device/

Hoewel de Amerikaanse overheid net als in Europa producten met minder dan 20 ppm gluten aanmerkt als glutenvrij, bestaan er twee verschillende glutenvrije logo's voor verpakte producten in de VS. De ene heeft maximaal 10 ppm gluten als standaard, de ander maximaal 5 ppm. Hierdoor kunnen consumenten kiezen welk niveau van bescherming bij hen past. In de praktijk wordt de NIMA vooral gebruikt door mensen die uit eten gaan. Er is ook een app waarin ervaringen met restaurants en producten worden gedeeld.


Evaluation of a Handheld Gluten Detection Device
STEVE L. TAYLOR,* JULIE A. NORDLEE, SHYAMALI JAYASENA, and JOSEPH L. BAUMERT

A portable, handheld gluten detection device, the Nima sensor, is now available for consumers wishing to determine if gluten is present in food. By U.S. regulation, gluten-free foods should contain <20 ppm of gluten. Thirteen gluten-free foods (muffins, three different types of bread, three different types of pasta, puffed corn snack, ice cream, meatballs, vinegar and oil salad dressing, oatmeal, and dark chocolate) were prepared; each food was spiked on a weight to weight basis with gluten levels of 0, 5, 10, 20, 30, 40, and 100 ppm before processing or preparation. Unprocessed and processed foods were tested with the handheld gluten sensor and by two gluten-specific enzyme-linked immunosorbent assays (ELISAs) on the basis of the R5 and G12 monoclonal antibodies, respectively. The portable gluten detection device detected gluten in all food types at the 30-ppm addition level, failing to detect gluten in only 5 (6.4%) of 78 subsamples. At the 20-ppm addition level, the portable gluten detection device failed to detect gluten in one type of pasta but detected gluten residues in 63 (87.5%) of 72 other subsamples. The device was able to detect gluten at the 10-ppm addition level in 9 of the 13 food matrices (41 of 54 subsamples, 75.9%) but not in the three types of pasta and the puffed corn snack. The gluten-sensing device did not perform reliably at the 5-ppm addition level in 11 of 13 food matrices (exceptions: ice cream and muffins). In contrast, the ELISA methods were highly reliable at gluten addition levels of ≥10 ppm in all food matrices. The portable gluten detection device yielded a low percentage of false-positive results (4 of 111, 3.6%) in these food matrices. Thus, this handheld portable gluten sensor performed reliably in the detection of gluten in foods having ≥20 ppm of added gluten with only 18 (5.9%) of 306 failures, if results of the one type of pasta are excluded. The device worked with greater reliability as the gluten levels in the foods increased.

Received: April 27, 2018; Accepted: June 28, 2018; Published: September 21, 2018

http://jfoodprotection.org/doi/abs/10.4315/0362-028X.JFP-18-184?af=R&code=FOPR-site
https://www.youtube.com/watch?v=pI7VFQpxpNQ&feature=youtu.be
 
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.