Auteur Topic: Cholesterolverlager Simvastatine kan herstel darmvlokken monitoren bij coeliakie  (gelezen 601 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8538
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Wie van de arts te horen heeft gekregen dat hij of zij coeliakie heeft, wil graag weten hoe het herstel verloopt. Groeien de darmvlokken Ė die voedingsstoffen uit het eten halen Ė vanzelf weer aan door het glutenvrije dieet? Met Simvastatine, van oorsprong een medicijn voor een hoog cholesterol, kan de conditie van de darmvlokken worden bepaald, eerst bij de start van het glutenvrije dieet, en een paar maanden later nogmaals. Het is een nieuwe manier om het herstel van de darmen te monitoren, zonder dat een darmonderzoek nodig is. Dat vertelde Jack Syage, onderzoeker bij het Amerikaanse biotherapeutisch bedrijf ImmunogenX, tijdens het internationale coeliakie symposium in Tampere (Finland) van 13 tot 15 september jl.

Tijdens een experiment bij de Mayo Kliniek in Rochester slikten twintig nieuw gediagnosticeerde coeliakiepatiŽnten een tablet Simvastatine, waarna twee keer bloed werd geprikt met een tussentijd van een uur. Tien andere coeliakiepatiŽnten die al lange tijd glutenvrij aten deden hetzelfde, evenals tien gezonde proefpersonen. Uit de metingen bleek dat nieuwe coeliakiepatiŽnten een hoge Simvastatine waarde in hun bloed hadden, gezonde personen een lage waarde, en coeliakiepatiŽnten die al lange tijd glutenvrij aten zaten daar tussenin. De onderzoekers concluderen dat de conditie van de darmen verbetert door een glutenvrij dieet, maar dat de darmvlokken toch niet altijd optimaal functioneren zoals bij gezonde personen. Ook lijkt het erop dat coeliakiepatiŽnten met een hoger gewicht slechtere darmvlokken hebben. Waarschijnlijk eet deze groep minder streng glutenvrij.

De bedoeling is om het experiment over een half jaar te herhalen, zodat duidelijk wordt of de darmvlokken van de nieuw gediagnosticeerde coeliakiepatiŽnten zich goed herstellen. Met deze nieuwe methode kan ook het effect van toekomstige medicijnen worden gemeten.

In verschillende landen wordt na 1 of 2 jaar een controlebioptie uitgevoerd, om de conditie van de darmen te bepalen. In het verleden gebeurde dat ook in ons land. Op dit moment wordt hier een controlebioptie alleen uitgevoerd in bijzondere gevallen, bijvoorbeeld als een coeliakiepatiŽnt onverklaarbaar veel gewicht verliest, wat een teken kan zijn van kanker.

In de meeste gevallen worden bij coeliakiepatiŽnten regelmatig TTG antistoffen gemeten in het bloed. Deze zijn erg betrouwbaar voor het stellen van een coeliakiediagnose, maar minder betrouwbaar voor de follow-up. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat de darmen beschadigd kunnen zijn, terwijl de antistoffen in het bloed negatief zijn. Dit blijkt onder meer uit onderzoek naar I-FABP, een klein eiwit dat vrijkomt in het bloed als cellen aan het oppervlak van de darmslijmvlieslaag kapot gaan. http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=24797.msg649489#msg649489
 
De darmen van kinderen met coeliakie herstellen zich doorgaans goed, maar bij volwassenen verloopt het herstel trager en minder compleet. Ook uit dit Amerikaanse onderzoek blijkt dat de darmen van verschillende volwassen coeliakiepatiŽnten op een glutenvrij dieet toch niet helemaal zo gezond worden als die van mensen zonder coeliakie. De Amerikaanse onderzoekers zijn erg benieuwd naar de verschillen tussen coeliakiepatiŽnten onderling, en tussen mensen met en zonder coeliakie. Daar richt het vervolgonderzoek zich op.

https://events.uta.fi/tcds2018/programme/
https://www.msacl.org/view_abstract/MSACL_2018_US.php?id=164
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

misshilde

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 292
  • Geslacht: Vrouw
  • 0-glutendieet / GAPS
Re: Cholesterolverlager Simvastatine kan herstel darmvlokken monitoren bij coeliakie
« Reactie #1 Gepost op: oktober 06, 2018, 19:00:59 »
Interessant
Diagnose Coeliakie sinds 2014 (na jarenlang hevige klachten). Nul-glutendieet vanwege extreme gevoeligheid voor (spoortjes) gluten. Op dit moment in de vorm van het GAPS-dieet (darmherstel). Darmherstel verloopt traag ivm zeer vaak (onvoorziene) glutenreacties.