Auteur Topic: Moestuin  (gelezen 870 keer)

Henk87

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 17
Moestuin
« Gepost op: september 20, 2018, 17:18:28 »
Hoi allemaal

Ik Ben van plan om een moestuin te beginnen weet iemand waar ik zaden zou kunnen halen die niet met tarwe in contact zijn gekomen alvast bedankt

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 953
 • WisVos
Re: Moestuin
« Reactie #1 Gepost op: september 20, 2018, 18:52:25 »
De zaden die je in een tuinzaak (of gespecialiseerde zaadhandel) koopt kunnen misschien in contact geweest zijn met tarwe, maar daar zou ik me niet teveel zorgen over maken. Als je ziet hoeveel plant er uit een zaadje komt dan kun je narekenen dat een eventuele besmetting in de opgegroeide plant zo verdund is dat het niet meer meetbaar is.

(Wanneer je kiemgroente gaat kweken zou ik wel even controleren of er geen tarwekorrels tussen de zaden zitten, maar dat kun je bij de meeste soorten snel zien.)
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugé in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

alexandra1980

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 661
 • Geslacht: Vrouw
Re: Moestuin
« Reactie #2 Gepost op: september 20, 2018, 20:15:42 »
Ik koop ze altijd bij de welkoop. Op eventueel contact met tarwe let ik niet, want de zaden groeien tot het gewas en ik eet alleen het gewas en niet de zaden.
Ik kocht er dit jaar bv rode bieten en sperziebonen en snijbonen als zaad. Ik kocht ook andijvie en boerenkool daar als klein plantje wat in de tuin verder groeit en ik later oogst. Eerder had ik ook erwten, capucijners, tuinbonen en Winterpenen als zaden gekocht en geplant. Nooit ergens ziek van geweest.

Ik weet niet of je nu nog wat kunt zaaien trouwens.....ik zaai altijd van maart tot en met juli.
Succes ermee!
Ziektes: hashimoto (schildklier), factor v leiden en coeliakie.

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 953
 • WisVos
Re: Moestuin
« Reactie #3 Gepost op: september 20, 2018, 20:44:13 »
Ja, het is nu het seizoen van oogsten... voor de meeste soorten is het te laat om te zaaien en nog wat opbrengst te verwachten. Misschien dat kool of winterprei nog kan. (Mijn moeder heeft een moestuin gehad en ik weet dat we op sommige stukken twee keer zaaiden en oogsten per jaar.)
Vanaf maart is het weer tijd om te zaaien.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugé in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8778
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Moestuin
« Reactie #4 Gepost op: september 20, 2018, 20:47:44 »
Ik koop in het voorjaar kleine groenteplantjes bij de firma Binsbergen in Kesteren. Sla, andijvie, prei, komkommer, bieten etc. Verder kocht ik daar zaad: bruine bonen, bospeen, winterwortels, meiraap, pluksla, veldsla, en pootuien. En via internet: zaad voor popcornmais, kievitsbonen en palmkool. Ik let niet op besmetting van het zaad.

Ik koop kruiden in het voorjaar bij een tuinwinkel, zoals tijm, daar kan ik meer keer van knippen, die laat ik drogen op zolder (de tijm gaat door het ganzenvlees). Ik koop ook steviaplantjes in de zomer (als suiker door de yoghurt). En ik heb een maggiplant waarvan de blaadjes heerlijk zijn in soep (van hertenbotten). Ik koop ook de bio tuinkruiden van AH, munt om thee van te maken (ze hebben nu ook citroenverbena sinds kort), peterselie om kruidenboter te maken, basilicum voor een tomaat/kaas/ basilicumsalade en voor tomatensoep, bieslook voor een eiersalade. De plantjes blijven niet zo lang goed, er komt vrij snel luis in, dan gaan ze naar buiten, en als ik geluk heb leven ze nog een paar weken. 

Ik let wel op met bemesten, er gaat geen stro bij in mijn tuin, zoals bij aardbeien, die kunnen op stro van rogge of tarwe liggen.

Ik denk dat het risico op kruisbesmetting (voor supergevoeligen) vooral ontstaat door het oogsten met dezelfde machines, in dezelfde containers en in dezelfde opslagruimtes (kisten). Dat risico heb je niet als je iets in je eigen tuin teelt.

Een ander risico kan ontstaan als er een winterbemester wordt gebruikt. Ik ben lid van een zelfoogsttuin in Wageningen, en de boer die de groenten teelt zaait rogge in de winter, hij ploegt dat in het voorjaar onder, voordat er bloemetjes aan komen en zaadjes. Aan de randen van het veld wordt niet alles omgeploegd, want daar ligt gras om op te lopen, en daar kan de rogge groeien tussen het gras. Daarom oogst ik nooit aan de rand van het veld. Ik heb veel groenten geoogst dit jaar en niet gemerkt dat ik ergens ziek van werd (op de asperges na, daar kan ik kennelijk niet goed tegen). 

Ik heb een jaar eerder wel last gehad van bietjes en wortels uit een land waar rogge als winterbemester werd gezaaid (ik tikte eerst -Freudiaanse verspreking- winterbesmetter haha), en die rogge bleef daar staan, kreeg bloemetjes en graantjes (ik begreep niet waarom ik ziek werd van de bietjes en wortels die ik daar meenam, terwijl ik die thuis ook in mijn tuintje had staan, pas aan het eind van het seizoen in september/ oktober zag ik dat er iets werd gestrooid en vroeg ik wat dat was - dat bleek winterrogge te zijn, toen viel het kwartje waarom ik van sommige groenten - die in de grond groeien - ziek werd; van dingen boven de grond zoals sperzieboontjes, snijbonen en courgettes had ik geen last).

Succes met tuinieren! http://www.tuinen.nl/moestuinkalender-september

ps knap je al wat op, doet het glutenvrije dieet je goed? :?

Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.