Auteur Topic: Gluten ontdekt in Italiaanse tandpasta  (gelezen 508 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8327
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Gluten ontdekt in Italiaanse tandpasta
« Gepost op: september 17, 2018, 15:55:57 »
Soms zit gluten ergens in verstopt waarin je het niet verwacht. Zoals in tandpasta. In ItaliŽ vonden onderzoekers meer dan 20 ppm gluten in 3 van de 37 onderzochte populaire merken tandpasta. Twee van Unilever uit Groot-BrittaniŽ  (31 en 35 ppm), en ťťn van Henkel uit ItaliŽ (21 ppm). Bij de ingrediŽnten van de tandpasta staat geen tarwe, rogge of gerst vermeld. Ook bij ťťn van de 12 onderzochte soorten lippenstift werd gluten gevonden, van het Chinese merk Venere Cosmatica SRL (27 ppm). Deze producten zijn in Nederland niet te koop. Kan het kwaad voor iemand met coeliakie om dit te gebruiken? vragen de onderzoekers zich hardop af. Nee, dat niet. Stel je voor dat iemand 1 mg tandpasta binnenkrijgt (wat in de praktijk niet zo snel zal gebeuren, omdat je het uitspuugt) dan komt er hooguit 0,035 mg gluten in de dunne darm. Niet genoeg om ziek van te worden. Uit ontlastingsonderzoek blijkt dat de meeste coeliakiepatiŽnten dagelijks tussen de 150 en 400 mg gluten binnenkrijgen. Dat is weliswaar te veel Ė de darmen raken beschadigd door 10 a 50 mg gluten per dag Ė maar door de tandpasta zal dat niet komen. Toch dringen de onderzoekers aan op vermelding van gluten -of de afwezigheid daarvan- op het etiket, zodat coeliakiepatiŽnten weten waar ze aan toe zijn.


J Pediatr Gastroenterol Nutr. 2018 Aug 16. doi: 10.1097/MPG.0000000000002129. [Epub ahead of print]
Contribution of Oral Hygiene and Cosmetics on Contamination of Gluten-Free Diet: Do Celiac Customers Need to Worry About?
Verma AK1, Lionetti E2, Gatti S2, Franceschini E2, Catassi GN2, Catassi C2,3.

OBJECTIVES:
The only available treatment for celiac disease (CD) is the gluten-free diet. It is unclear whether the presence of gluten in oral hygiene products and cosmetics that are applied on the mouth is a reason of concern for CD patients. The aim of this study was to test the level of gluten contamination in oral hygiene and cosmetic products available in the Italian market.

METHODS:
A total of 66 products (toothpastes = 37; dental tablets = 2; mouthwashes = 5; lip-balms = 10; lipsticks = 12) labelled gluten-free or with unknown gluten content were randomly collected from different supermarkets and pharmacies. The gluten quantification was determined by the R5 ELISA method approved by EU regulations.

RESULTS:
Out of 66 oral hygiene and cosmetics, 62 products (94%) were found to be gluten-free (gluten level <20 ppm), while 4 (6%) (toothpastes = 3; lipsticks = 1) showed a gluten level >20 ppm (toothpastes: 20.7 ppm, 31.4 ppm, and 35 ppm; lipstick: 27.4 ppm). None of the selected products had ingredient derived from wheat, barley, or rye.

CONCLUSIONS:
Gluten contamination is currently not an issue in a wide array of cosmetic and oral hygiene products that are commonly on the market.

PMID: 30119098 DOI: 10.1097/MPG.0000000000002129

Bron: Pubmed
Mijn zoon (18) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.