Auteur Topic: Welke rijst  (gelezen 1031 keer)

Henk87

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 17
Welke rijst
« Gepost op: september 10, 2018, 10:54:36 »
Rijst welke rijst gebruiken jullie? Ik Ben erg benieuwd en krijg je klachten?

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8815
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Welke rijst
« Reactie #1 Gepost op: september 10, 2018, 15:15:37 »
Ik ga je een antwoord geven dat je niet verwacht: de aller-aller-super-gevoeligste coeliakiepatiŽnten eten geen rijst. Zelf eet ik alleen mais rechtstreeks van een boer. Daar is geen wetenschappelijke basis voor. Want rijst is van nature glutenvrij. Het is ervaringswijsheid. Mijn zoon kan na 18 jaar, nu we de rijst geschrapt hebben, eindelijk af en toe iets doen voor school (en de allergoloog heeft een allergie voor rijst bij hem uitgesloten, het is getest op aanraden van de mdl-arts). Heb jij daar iets aan? Nee. Je hebt rijst nodig die glutenvrij is. Dus ga naar de winkel en koop een soort rijst die glutenvrij is. De kans dat je supergevoelig bent, is 1 op de 10.000. Verwaarloosbaar klein dus.

Deze rijst hebben wij het langst gegeten: Sawat-D brown rice, Healthy Grain. En voor die tijd aten we ook wel eens dessertrijst van Lassie. Verder pandanrijst en kleefrijst van X.O, die komt uit Thailand waar geen tarwe wordt verbouwd (te koop bij de toko). Die zou je kunnen proberen.

Waarom denk ik dat je niet supergevoelig bent? Als je nog maar net op dieet bent, kunnen je darmen je voor de gek houden. En kunnen producten met veel vezels zwaar vallen. Of melk (als je lactose-intolerant bent, dat is vast te stellen met een ademtest). Of vet, kruiden, suiker, rauwkost. Als je darmen hersteld zijn, kom je in rustiger vaarwater en zullen je darmen beter tegen een stootje kunnen. De darmen herstellen vanzelf als je 'gewoon'glutenvrij eet. Dan komt er opeens zoveel minder gluten binnen dat het immuunsysteem tot rust komt.

Welke soort rijst kiezen: zilvervliesrijst is rijk aan B vitamines. En bevat veel vezels. Normaal gesproken is dat een voordeel, maar dat kan zwaar zijn voor beschadigde darmen bij onlangs gediagnosticeerde coeliakie. Dan valt een witte soort rijst soms beter. Bovendien is het slim om rijst af te wisselen met andere glutenvrije granen. Ook omdat in rijst een minibeetje arsenicum zit via verontreiniging van de grond. 

Het beste advies: ga op bezoek bij een diŽtist die gespecialiseerd is in coeliakie, te vinden bij www.glutenvrij.nl

Ik snap dat je snel wilt opknappen, maar daarvoor heb je geen nulglutendieet nodig, met een 'gewoon' glutenvrij dieet lukt dat ook prima. Het enige dat je moet uitvinden, is of je alleen glutenvrij eet, of ook een graadje strenger, tarwezetmeelvrij. De tijd zal leren wat voor jou het beste is. Over een jaar, of over twee jaar, zullen je darmen goed hersteld zijn, als je glutenvrij eet (ja, zo lang duurt dat dus, het is geen 'quick fix'). Het is natuurlijk wel de bedoeling dat je je beter gaat voelen in de eerste weken en maanden van het glutenvrije dieet. Is dat niet zo? Ga dan weer terug naar je arts.
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.