Auteur Topic: Zo snel herstel???  (gelezen 157 keer)

Saskia101

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 1
Zo snel herstel???
« Gepost op: augustus 12, 2018, 18:00:20 »
Hallo,

Ik ben nieuw hier. Mijn dochtertje van 3 heeft al sinds haar geboorte bloedarmoede (holle teennagels, wit gelaat, slaapt veel), daarnaast heeft ze altijd 3, maar meestal 4 maal per dag een natte poep (beetje tussen een gewone drol en diarree in). Vorige maand kocht ik een Hb metertje en wilde haar Hb eens in de gaten houden. Onze huisarts wilde na de zomervakantie haar schildklier testen en voor coeliakie, i.v.m. de bloedarmoede. Intussen was ik ruim 2 weken geleden ter test begonnen met een glutenvrij dieet. Binnen 2 dagen was er vreemd genoeg al resultaat, ze poept nu al 2 weken lang nog maar 1 keer per dag en dan steeds een mooie vaste drol. Inmiddels is haar bloedarmoede ook verdwenen. Ze vindt naalden vreselijk dus het liefst bespaar ik haar dit bloedonderzoek straks, tevens omdat ik lees dat antistoffen tegen gluten niet altijd in de test naar voren komen en dan weet je nog niet waar je aan toe bent. Het zou ook een tarwe allergie kunnen zijn.

Wat ik echter zo gek vind, hoe kan zoiets nou ZO snel opgelost zijn allemaal? Drie jaar lang 4 x per dag bijna-diarree en bloedarmoede en nu binnen enkele daagjes alles opgelost? Dat kan toch eigenlijk helemaal niet, de dunne darm heeft toch veel meer tijd nodig om te herstellen van alle schade?

Ik hoop dat hier mensen met ervaring zijn en lees graag meer over hoe lang een dergelijk herstel duurt.

Verder heb ik haar nooit horen klagen over buikpijn, dus dat vind ik ook erg vreemd. Geeft enkel een tarwe allergie wellicht geen buikpijn en zou dit sneller genezen dan coeliakie op een glutenvrij (en dus tarwe vrij) dieet?

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8192
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Zo snel herstel???
« Reactie #1 Gepost op: augustus 13, 2018, 07:53:56 »
Bij de meeste kinderen met coeliakie merk je al binnen twee weken verbetering als ze glutenvrij gaan eten.

Laat haar wel zo snel mogelijk weer gluten eten, anders kun je niet een echte diagnose krijgen, en erachter komen of ze werkelijk coeliakie heeft. Het wordt door artsen afgeraden om bij wijze van proef glutenvrij te gaan eten. Dat kan wel bij (andere) allergieŽn zoals bij melk of ei bv dat kun je met een voedselprovocatie vaststellen. Als je kind glutenvrij is gaan eten, is de weg terug vaak moeilijker, omdat je kind weet hoe het is om zich beter te voelen, omdat ze een natuurlijke aversie kan opbouwen tegen eten dat haar ziek maakt, en omdat de klachten heftiger kunnen worden dan eerst. En het belangrijkste is dat coeliakie kan worden vastgesteld via het bloed, daar zitten bepaalde antistoffen in, als ze lang genoeg gluten heeft gegeten, in een normale hoeveelheid. Stop je met het geven van gluten, dan verdwijnen de antistoffen uit het bloed en is je kans op een coeliakie diagnose (mocht ze dat hebben) een stuk kleiner. Er zijn ook andere oorzaken denkbaar waarom ze goed reageert op glutenvrij eten, dat is iets voor de arts om uit te zoeken. De bloedtest voor coeliakie is heel betrouwbaar, boven de 95%, er zijn weinig andere testen die zo'n grote mate van betrouwbaarheid hebben. Als je opziet tegen het bloedonderzoek, kun je Emla zalf gebruiken in overleg met het lab of de apotheek, als je dat ophaalt en thuis op haar arm smeert, doet de prik later geen pijn.

Haar dunne ontlasting is een signaal voor coeliakie. Dat is een lage hb ook. Net als veel slapen en erg moe zijn. Als de dunne darm het niet goed doet, wordt ijzer als eerste niet goed opgenomen. Alleen gebeurt dat bij coeliakie pas na de introductie van gluten, niet vanaf de geboorte (tenzij jij ook coeliakie hebt). Je hoeft geen andere klachten aan haar te merken. Als ze niet klaagt, zegt dat niet zoveel. Speelt ze lekker, groeit ze goed, eet ze goed, kan ze goed slapen, is ze over het algemeen opgewekt? Heeft ze andere gezondheidsklachten, zoals huidklachten? De meeste kinderen met niet ontdekte coeliakie hebben geen buikpijn en groeien ook goed, daarom is coeliakie ook zo moeilijk op te sporen. Zie ook http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=23749.msg640280#msg640280 en http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=25283.msg653720#msg653720

De arts kan ook meteen in het bloed testen of ze de genen heeft die horen bij coeliakie, dat zijn HLA-DQ2 en HLA-DQ8. Heeft ze die genen niet, dan is coeliakie uitgesloten. Heeft ze die genen wel, dan zegt dat niet zoveel, ze heeft dan kans om coeliakie te ontwikkelen. maar die genen komen voor bij 30 tot 40% van de bevolking. Toch krijgt slechts 1% coeliakie.

Hopelijk kom je erachter wat er aan de hand is. Veel succes verder!

Mijn zoon (18) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.