Auteur Topic: ATI  (gelezen 686 keer)

misshilde

  • Full Member
  • ***
  • Berichten: 292
  • Geslacht: Vrouw
  • 0-glutendieet / GAPS
ATI
« Gepost op: augustus 02, 2018, 13:41:55 »
Interessant artikel door de NCV d.d. 18.07.2018:

Je hebt geen coeliakie, maar je bent glutensensitief. En dan heb je (net zo) veel klachten als bij coeliakie. Misschien al jaren. Maar hoe zit Ďt nou precies? Zijn gluten echt de boosdoeners voor je buikpijn, darmproblemen, hoofdpijn, vermoeidheid etc?

Antwoord
Wageningen University wil daar een antwoord op, en begint een belangrijk onderzoek naar glutensensitiviteit, ofwel NCWS, Non Celiac Wheat Sensitivity. De onderzoekers vermoeden namelijk dat niet gluten, maar ATIís de boosdoeners zijn bij NCWS.


ATI staat voor Amylase Trypsine Inhibitor. Het is een plantenbeschermingseiwit in tarwe, en dit eiwit heeft een sterk allergene werking. Deze stof is medeoorzaak van bakkers-gerelateerde astmaverschijnselen, die optreden bij het inademen van meelstof.


Tarwe
In tarwe zitten veel verschillende ATI-soorten. ATIís zijn resistent tegen blootstelling aan hitte (koken, bakken), maagzuur en verteringsenzymen in de darm. ATIís blijven dus na consumptie van het graanproduct in grote mate intact en kunnen bij personen die daar gevoelig voor zijn immuunreacties in de darm veroorzaken.


De WUR gaat onderzoeken wat precies het effect is van ATIís uit tarwe en einkorn, een ander soort graan, op de darmen.
Er is al een boek verschenen over ATIís in tarwe. Daarin wordt geconcludeerd dat deze ATIís je ziek maken. Alleen is dit onderzoek in vitro uitgevoerd, oftewel in buisjes in het laboratorium. De WUR gaat de studie doen Ďin vivoí, oftewel met levende wezens (mens/dier). Begin 2020 worden de resultaten verwacht.

* Meer info over het boek vind je hier (Prof. Schuppan Tšgliches Brot: Krank durch Weizen, Gluten und ATI)  https://www.springer.com/de/book/9783662560433
Diagnose Coeliakie sinds 2014 (na jarenlang hevige klachten). Nul-glutendieet vanwege extreme gevoeligheid voor (spoortjes) gluten. Op dit moment in de vorm van het GAPS-dieet (darmherstel). Darmherstel verloopt traag ivm zeer vaak (onvoorziene) glutenreacties.

Nessa

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 30
  • Geslacht: Vrouw
Re: ATI
« Reactie #1 Gepost op: augustus 04, 2018, 20:28:57 »
Interessant. Ik heb lang zelf brood gebakken, maar ben in het verleden hiermee gestopt omdat ik astma kreeg van het stuiven van het meel. Althans, die astma had ik al wel wat langer, maar ik merkte toen dat ik er echt last van kreeg bij het brood bakken. Is iets om in mijn achterhoofd te houden, als blijkt dat ik geen coeliakie heb (zit nog in de molen).
Moeder en broer met coeliakie, zelf nu mogelijk DH, maar dit kwam niet uit het huidbiopt. Toch denk ik nog steeds dat het DH is. Nu eerst maar de darmroute, binnenkort gastroscopie.