Auteur Topic: Biomedal glutentox sticks plus  (gelezen 3962 keer)

ria2

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 10
Biomedal glutentox sticks plus
« Gepost op: juli 29, 2018, 20:55:48 »
Ik heb hier wat vragen over.
Ik las dat Tine deze test elke dag gebruikt.
Zou je dit adviseren om te bestellen?
En wat is de beste manier om het te gebruiken?

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8745
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Biomedal glutentox sticks plus
« Reactie #1 Gepost op: juli 29, 2018, 21:25:52 »
De 'Gluten detective' test voor urine en ontlasting is te koop in de VS, Spanje, Frankrijk, Groot-BrittaniŽ, Polen en Slowakije, maar nog niet in ons land.

Er zijn 2 soorten testen afkomstig van het bedrijf Biomedal: een test waarmee je kunt meten of er gluten in je eten zit (gluten tox). En een andere test waarmee je urine of ontlasting test, om te zien of daar kleine glutendeeltjes in zitten, zodat je erachter komt of je dieet echt glutenvrij is ('gluten detect' of 'gluten detective' genoemd).

Ziekenhuizen zijn wereldwijd met de urine- en ontlastingstesten aan het experimenteren (ook in ons land), om te kijken wat die test in de praktijk voor mensen met coeliakie kan betekenen. Er zijn nog volop vragen die beantwoord moeten worden: wat je eraan hebt, voor wie het geschikt is, wie het gaat betalen, hoe je eraan komt (online, bij de apotheek, in de winkel, via een arts etc.). Dat is nu nog niet bekend, maar zal in de toekomst duidelijk worden. http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=25856.0

Ik kan het zelf zien aan mijn ontlasting wanneer ik gluten op heb. Bij mij wordt de ontlasting hard en gaat drijven. Drijft alle poep bovenin dan heb ik een grote fout gemaakt en zat ergens gluten in. Drijft er een klein bolletje poep bovenin dan zat ergens een spoortje gluten in. En ik heb een waslijst aan andere klachten. Door de combi van klachten en stoelgang kan ik mijn dieet bijsturen. Het is dus niet zo dat ik al de test van de fabrikant in huis heb... hoewel ik het heel interessant vind.

In de VS is een 'doggy bag' onderzoek gedaan. Een groep mensen bij wie 2 jaar geleden coeliakie was ontdekt, kreeg van het ziekenhuis testen om hun urine en ontlasting te checken. Ook schepten ze 1/4 portie van wat ze aten in een zakje, en leverden dat af bij het ziekenhuis. Dat testte vervolgens of er gluten in zat. De 18 deelnemers waren 2 jaar na de diagnose aardig thuis in het glutenvrije dieet. En goed gemotiveerd om keurig glutenvrij te eten. Wel gingen sommigen uit eten, zoals ze gewend waren, en schepten ook daar een deel van de portie in het zakje. De uitkomst liet veel mensen schrikken. In de 2 weken van het onderzoek kreeg 85% van de groep deelnemers een meetbare hoeveelheid gluten binnen (van heel weinig tot heel veel). Dat viel behoorlijk tegen.

De resultaten van het doggy bag onderzoek zijn gepresenteerd op een congres in de VS en worden nog verder uitgewerkt. De Amerikaanse coeliakievereniging 'Beyond Celiac' schrijft erover op haar website: https://www.beyondceliac.org/research-news/View-Research-News/1394/postid--110252/   

Al eerder werd bekend dat 1 op de 3 mensen met coeliakie te veel gluten eet, dat was de uitkomst van een onderzoek onder een andere groep patiŽnten in Spanje http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=25035.msg651590#msg651590 en http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=25786.msg657656#msg657656. Het laat weer eens zien hoe moeilijk het is om echt helemaal glutenvrij te eten.

Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.