Auteur Topic: Labwaarden  (gelezen 1196 keer)

Luna

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 4
Labwaarden
« Gepost op: juli 25, 2018, 20:03:45 »
Hallo allemaal,

Hoe zouden jullie de volgende labwaarden interpreteren?
IgA: 2.45
aGLIA DP IgG: <0.4
atTG-IgA: 0.4

Is dit per definitie geen coeliakie? Ik hoor graag jullie gedachten.
Bedankt!

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8356
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Labwaarden
« Reactie #1 Gepost op: juli 25, 2018, 20:36:57 »
Dat is wel heel summier, je info.... Voor een kind of volwassene? Met klachten na het eten van gluten? Maagdarmklachten of andere klachten? Coeliakie in de familie? Een andere auto-immuunziekte bij bloedverwanten? En eet de betreffende persoon een gewone hoeveelheid gluten/ (nog niet met een glutenvrij dieet begonnen?). Dat speelt allemaal mee bij de beoordeling.

De geteste persoon maakt netjes IgA antistoffen aan, zoals het hoort.

TTG antistoffen zijn gebaseerd op IgA. Je kunt zelf zien op het labformuloer of het positief is of negatief. Het hangt af van de referentiewaarde die verschilt per lab. Is het bv. 10 dan is de uitkomst dus negatief (= geen coeliakie).

Een ander type antistoffen van coeliakie, DGP antistoffen, lijkt me ook negatief. Maar om dat zeker te weten moet je ook van die waarde de referentiewaarde van het ziekenhuis weten. Is het hoger, dan is het positief. Is het lager, dan is het negatief.

Er is nog een derde type antistoffen, EMA, die is nog niet getest (wordt meestal gedaan als TTG positief is, ter controle).

Ook is niet getest of deze persoon de genen heeft die horen bij coeliakie. dat wordt meestal getest bij kinderen uit coeliakiefamilies. Het gaat om de genen HLA-DQ2 en/of HLA-DQ8.

Verder wordt meestal de nutriëntentstaus getest; zijn er tekorten aan ijzer, foliumzuur, calcium ed ook dat zijn signalen voor coeliakie, omdat de darmen niet goed werken en niet genoeg voedingsstoffen kunnen opnemen.

Bij kinderen kan de waarde van de antistoffen eerst negatief zijn en later toch positief worden (andersom is ook mogelijk).

Een klein deel van de mensen met coeliakie heeft wel beschadigde darmen, maar geen antistoffen in het bloed. Men dacht eerst dat het om 10 tot 15% van de volwassenen zou gaan en om hooguit 5% van de kinderen. Volgens recente berichten van artsen gaat het om een kleinere groep.

Dan heb je naast coeliakie ook nog een tarwe-allergie en glutensensitiviteit (NCGS, non celiac gluten sensitivity genoemd, tegenwoordig ook NCWS W staat dan voor wheat). Bij NCGS ontstaan ook klachten na het eten van tarwe. Maar er is nog geen manier om het aan te tonen. Voor het vaststellen van aan tarwe-allergie (IgE) ga je naar de allergoloog die doet een huidtest en/of bloedtest.

Nou, dat zijn mijn gedachten. Ben je zo iets verder?
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Luna

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 4
Re: Labwaarden
« Reactie #2 Gepost op: juli 25, 2018, 21:14:58 »
Dank je wel voor je reactie Tine!

Ik ben een vrouw van 25 jaar. Klachten die ik al langere tijd heb zijn buikpijn, opgeblazen gevoel, opgeblazen buik (voor mijn gevoel eruitziend alsof ik al maanden zwanger ben), winderigheid, ‘borrels’ in mijn buik, obstipatie (met name na het eten van brood/pasta etc, ondanks dat ik alles altijd volkoren at), regelmatig last van migraine, ‘mist’ in het hoofd, vermoeidheid, al ruim 1,5 jaar een gezwollen lymfeklier in mijn hals.

Er zijn voor zover bekend geen familieleden met coeliakie. Gen onderzoek is niet gedaan, net zo min als andere labwaarden (ijzer e.d.).

Ik heb een tijd glutenvrij gegeten, waarna ik merkte dat mijn klachten aanzienlijk verminderde. Toen ben ik naar de huisarts geweest om bloed te laten prikken. Omdat ik op internet wel gelezen had dat je voor het bloedonderzoek niet moet stoppen met het eten van gluten ben ik daar weer mee begonnen, maar niet zoals ik voorheen deed. Gewoon brood heb ik bijvoorbeeld al maanden niet meer gegeten. Eén a twee weken voor de bloedtest heb ik wel bijvoorbeeld een keer pannenkoeken gegeten, koekjes/taart, croissantje, vegetarische burger met bloem er omheen etc.

De referentiewaarden van het lab zijn:
IgA: 0.7 - 4.0 g/l
aGLIA DP IgG: <7 U/ml
atTG-IgA: <7 U/ml

Ik hoop dat het zo wat duidelijker is!

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8356
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Labwaarden
« Reactie #3 Gepost op: juli 26, 2018, 10:46:24 »
Alle klachten die je noemt passen bij coeliakie (en bij glutensensitiviteit). Maar ze komen natuurlijk ook voor bij mensen zonder coeliakie. Dat je klachten grotendeels verdwenen toen je glutenvrij ging eten is een belangrijk signaal.

Als je coeliakie hebt en je eet vandaag brood of pannenkoeken met gluten, zie je dat pas over 4 weken terug in stijgende antistoffen in je bloed, en dat gebeurt alleen als je dat niet eenmalig doet, maar elke dag, het is een immuunreactie van je lichaam die zich opbouwt, je lichaam brengt een legertje afweercellen op de been, die steeds actiever worden, dat legertje hou je op de been zolang je gluten eet, maar het verzwakt weer en het stort in als er geen gluten binnenkomt. Gluten herintroduceren in de twee weken voorafgaand aan het bloedonderzoek voor coeliakie heeft geen zin. http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=24797.msg649489#msg649489

Als je heel weinig gluten hebt gegeten in de maanden voorafgaand aan het bloedprikken, zegt de bloeduitslag niets... (helaas).

Ik weet niet wat je nu zoal eet? Wat voor brood eet je, wat voor ontbijt en lunch? Pasta, pizza ed?

Wat je kunt doen: 3 maanden een gewone hoeveelheid gluten eten. En daarna opnieuw bloed laten prikken. En anders op bezoek gaan bij het VUmc, daar kunnen ze bepalen of je mogelijk coeliakie hebt, of glutensensitief bent, of dat er iets anders aan de hand is.

Lees dit even: http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=25846.0

Veel succes verder!
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Luna

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 4
Re: Labwaarden
« Reactie #4 Gepost op: juli 26, 2018, 18:54:42 »
Bedankt Tine!

Ik heb denk ik zo’n twee maanden echt weinig gluten gegeten. Sowieso geen brood, maar ook geen pasta/pizza e.d. Zeker niet strikt, soms tijdens etentjes at ik wel gluten, en op ‘verborgen’ gluten heb ik nooit zo erg gelet. De laatste tijd at ik tijdens het ontbijt vaak alpro yoghurt met fruit en nootjes, tijdens de lunch salade, soep of zelfgemaakte crackers (gemaakt van gebroken lijnzaad, sesamzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten en water), en ‘s avonds ook vaak salade, aardappeltjes met groenten, rijstgerechten. In de twee weken ongeveer voor het bloedonderzoek heb ik dus een paar keer brood e.d. gegeten, maar er zaten ook dagen bij zoals ik hierboven beschrijf. Ik begrijp dus goed dat de bloedtest misschien niet helemaal betrouwbaar is.. Daar baal ik wel van!
Ik had met de huisarts afgesproken dat wanneer het bloedonderzoek niks uit zou wijzen ik een verwijsbrief zou krijgen voor een diëtist, om het fodmap dieet te proberen (er vanuit gaande dat als het geen coeliakie is het een prikkelbare darm is). Ik heb al een diëtiste op het oog, gespecialiseerd in coeliakie en het fodmap. Ik zal het met haar nog eens bespreken. En eventueel over een tijd de bloedtest herhalen (als ik zeker lang genoeg gluten heb gegeten).

Nogmaals bedankt voor je hulp!

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8356
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Labwaarden
« Reactie #5 Gepost op: juli 26, 2018, 19:04:10 »
Er zijn goede diëtisten die je zeker verder kunnen helpen, kijk even op de lijst van de coeliakievereniging of jouw diëtist gespecialiseerd is in coeliakie/ glutensensitiviteit en een glutenvrij dieet, namen zijn te vinden bij https://www.glutenvrij.nl/hulp_van_arts_dietist/gespecialiseerde_ditisten   (ze hebben een speciale opleiding gehad, een 'gewone' diëtist heeft te weinig kennis van coeliakie/ NCGS en een glutenvrij dieet).

Ik hoop dat je verder komt in je zoektocht! Veel succes!
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Luna

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 4
Re: Labwaarden
« Reactie #6 Gepost op: juli 26, 2018, 19:48:46 »
Degene die ik op het oog heb staat er tussen! Dus dat is fijn.
Dank voor je hulp!