Gebruik de zoekfunctie en je ziet dat er genoeg te vinden is over het onderwerp 'arsenicum'.
http://www.coeliakieforum.nl/index.php?action=search2 (vul in 'arsenicum') Was zes jaar geleden al in het nieuws. Het risico is overigens gering. Mijn zoon, die een jaar lang uitsluitend zilvervliesrijst heeft gegeten, als pannenkoeken en cakejes, had een arsenicum level van 13 in zijn urine. Gemiddeld hebben mensen met coeliakie een niveau van 15. En bij mensen zonder coeliakie is het 10. Niet iets om wakker van te liggen. Bovendien zijn er weinig mensen in Europa die alleen maar rijst eten. En dan moet het ook nog zilvervliesrijst zijn, omdat het in het vlies zit. In de VS zijn lijsten met producten van rijst met het arsenicumgehalte erbij. Ik heb zo'n lijst ook wel eens gezien van de NVWA. Als het alarmerend zou zijn, had de NVWA wel aan de bel getrokken. Zie het bericht van de NVWA
https://www.nvwa.nl/nieuws-en-media/nieuws/2016/04/04/onderzoek-nvwa-arseengehalte-van-rijstwafels-ligt-onder-de-wettelijke-limietNu is het advies van het voedingscentrum en de NCV om baby's niet alleen maar rijstwafels en rijstepap ed te geven en om daarnaast rijst af te wisselen met andere granen. Verder zijn er nog wat praktische tips, rijst afspoelen in ruim water is er één van, en rijst koken in ruim water is een andere.
Hier zie je een lijstje met Nederlandse producten:
https://www.foodwatch.org/nl/onze-campagnes/nieuwsberichten/gehaltes-anorganisch-arsenicum-gevonden-in-babyvoeding-boven-wettelijke-norm/Overigens hebben andere granen ook nadelige kanten, zoals fuminismes (schimmels) in mais(meel), om maar wat te noemen. Of een grote kans op kruisbesmetting met tarwe en gerst voor boekweit en soja, al zijn die laatste granen van nature glutenvrij. Verder verdraagt een klein deel van de coeliakiepatiënten geen haver. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
Het beste advies is om zoveel mogelijk te variëren met groente, fruit en granen.