Gelukkig, dat is achter de rug! Fijn dat het meeviel.
Het komt zelden voor dat iemand coeliakie heeft zonder antistoffen in het bloed. Sommigen speculeren zelfs dat mensen met darmschade, maar geen coeliakie antistoffen in hun bloed, wel eens glutensensitief kunnen zijn.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30013739 Het VUmc heeft methodes in huis om coeliakiepatiënten te onderscheiden van glutensensitieve patiënten, door het aantal gamma-delta-T-cellen in biopten te tellen, een nieuwe experimentele methode.
http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=25846.0Wat in jouw geval nog meetelt, is dat je ook DH kunt hebben. Bij mensen met DH zijn de darmen niet altijd afwijkend en vindt de immuunreactie vooral plaats in de huid. Volgens dit recente onderzoek heeft 72% van de DH patiënten geen darmschade:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29783727Ik blijf het vreemd vinden dat je bloed niet is getest op IgA TTG3 de antistoffentest in het bloed bij DH. Maar goed, dat kun je nog aankaarten als hier niets uitkomt. In dit Finse artikel kun je lezen dat TTG3 bepaling daar heel normaal is bij verdenking op DH, en je ziet ook plaatjes van de blaasjes en bultjes van DH:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29757210 Hier vind je welke vitaminetekorten coeliakiepatiënten doorgaans hebben, sorry als ik het al gepost heb, maar beter dubbel dan helemaal niet
http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=22609.msg617212#msg617212Bij coeliakie raakt het eerste deel van de dunne darm ontstoken, het duodenum en jejunum. Op die plek worden eiwitten, koolhydraten en vet verteerd, plus ijzer, calcium, zink en de vitamines K A D en E en foliumzuur. De absorptie van vitamine B12 vindt plaats in het laatste deel van de dunne darm, het ileum. Dat kan verklaren waarom het B12 gehalte goed is. Als het eerste deel van de darm niet goed werkt, neemt het ileum een deel van de functie van dat eerste deel over. Het ileum gaat dan koolhydraten, eiwitten en vetten verteren. En dat is de reden dat mensen met coeliakie overgewicht kunnen hebben, terwijl ze tegelijkertijd vitaminetekorten hebben. Daarnaast houden ze een hongergevoel zolang ze gluten blijven eten.
Alkalische fosfatase wordt gemeten bij coeliakie omdat het een aanwijzing kan zijn voor een ontstoken lever. Dat komt redelijk vaak voor bij coeliakie, en verbetert door een glutenvrij dieet. Tegelijkertijd zijn er wel tientallen andere oorzaken waarom de waarde verhoogd kan zijn, met name bij ontstekingen.
Je kunt ook voedingsmiddelen zoeken waar veel ijzer in zit, of bronnen van vitamine D. Dat wordt vooral goed opgenomen als je darmen (weer) goed werken.
Nu nog even op de uitslag wachten, ik ben benieuwd wat er uit het onderzoek komt rollen en of glutenvrij eten voor jou beter is. Wanneer krijg je de uitslag?