Uit het Lifesciences onderzoek van het UMCG blijkt dat sommige etenswaren een positief effect hebben op de darmflora (groente, fruit, donkere chocola, een glas rode wijn, yoghurt, karnemelk ed) en andere een negatief effect, bij de laatste groep horen peulvruchten. Peulvruchten hebben ook gezonde eigenschappen, dus helemaal laten staan hoeft ook weer niet (het voedingscentrum raadt peulvruchten juist aan), het is alleen niet iets om elke dag te eten.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27126040 zie fig.3, rood is goed voor je darmgezondheid.
Bij mensen met coeliakie ontbreekt vaak het tandglazuur (of zitten er verkleuringen of vlekjes op de tanden) dat kan ook nog het probleem zijn, los van wat je gegeten en gedronken hebt...
Als ik zelf peulvruchten oogst, gaan ze goed. Omdat ze via dezelfde productieketen worden geoogst als granen, kun je ook last hebben van kruisbesmetting als je heel gevoelig bent. Hier gaan kapucijners goed (zelf gedopt), en ik heb in mijn tuin wat kievitsbonen en bruine bonen gezaaid, ik ben heel benieuwd of dat wat oplevert. Deze winter heb ik chili con carne gemaakt van kievitsbonen, en dat was voor herhaling vatbaar. Voor veel gerechten heb ik niet de goede kruiden, maar hiervoor wel (in mijn tuin staat ook een pepertje en ik koop een oregano plantje bij de tuinwinkel). Binnenkort zijn de peultjes en erwtjes rijp bij de zelfoogsttuin, dat is zo lekker, vers van het land, enorm zoet (dan begrijp je dat de smakeloze erwtjes in potten suiker/zout nodig hebben die zijn te flauw zonder)... Ook de tuinbonen groeien hard, maar daar ben ik minder fan van.