Coeliakie > Coeliakie

bloedtest, pure gluten

(1/3) > >>

jojo:
hallo allemaal, ik ben nieuw hier.
Ik had al langer een b12 tekort en al minimaal 11 jaar buikklachten. nu had ik mijn huisarts meermaals gevraagd om te testen op zoek naar oorzaken, maar volgens haar onzin en niet nodig. uiteindelijk naar dieetist gegaan. ik at al weinig brood/ tarwe producten omdat dat altijd last gaf.
Nu op fodmap dieet gezet en de dieetist zei doe ook maar volledig glutenvrij, dan kunnen we op den duur testen of het gluten zijn of toch de tarwe koolhydraten waar je op reageert.
mijn klachten werden maar beperkt minder en mijn gewicht zakt steeds verder dus toch weer naar de huisarts, verwijzing mdl. en wat denk je word ik net gebeld dat ze me nu ineens wel op coeliakie wil testen. ik zei nog, ja dat wil nu niet meer. maar volgens haar maakt het niet uit...

nu eet ik inmiddels 5 weken strikt glutenvrij maar daarvoor al heel beperkt. eigenlijk wil ik nog geen tarwe toevoegen omdat ik bezig ben met fodmap en er in brood sowieso meer zit waar ik niet goed tegen kan... zou het werken om pure tarwegluten te gaan eten? seitan oid en hoe veel dan?

het lijkt me wijs om de test in elk geval 2 weken uit te stellen en volop gluten te eten, en dan maar erbij vermelden dat ik lang glutenvrij eet? iemand tips hier?

alvast bedankt

koekie8:
Sowieso is het wijs om te vermelden dat je al langere tijd glutenvrij eet, want de bloedtest is nu inderdaad niet betrouwbaar.
Er is glutenpoeder te koop, dat zou je kunnen eten, als je de additieven die je bij brood "erbij krijgt" niet wilt eten. Overleg met de MDL-arts over hoe lang je dat moet eten en hoeveel per dag.

tine:
Je zou wel weer een paar weken gluten moeten eten wil de bloedtest enigszins betrouwbaar zijn. De antistoffen doen er minimaal 4 weken over om weer omhoog te gaan in je bloed als je coeliakie hebt (bij sommigen duurt het nog langer).

Het kan zijn dat -als je antistoffen in je bloed had- ze mogelijk nog niet helemaal verdwenen zijn door 5 weken geen gluten eten. Als ze eerst heel hoog waren, zijn ze nu misschien nog aantoonbaar. Maar dat verwacht ik eerlijk gezegd niet als je eerder beperkt gluten hebt gegeten (ik weet niet wat je daaronder verstaat, minder dan 2 keer iets met gluten per dag?). Door glutenvrij te eten zullen eventuele antistoffen in je bloed zeker gezakt zijn.

Dus je zou de test ofwel heel snel moeten doen voordat alle antistoffen verdwenen zijn (als die er al waren), ofwel juist eerst 6 weken gluten moeten eten. Twee maaltijden met gluten per dag bijvoorbeeld.

Je kunt ook eerst snel je bloed testen en als het negatief is, 6 weken gluten eten. Je zou speltbrood kunnen eten, dat past in Fodmap. Nu ineens veel gluten eten heeft niet zoveel zin, dat verandert de uitslag van de bloedtest niet, er gaat meer tijd overheen willen de antistoffen in je bloed stijgen.

Ik weet niet of je bij de juiste arts bent als die meent dat het niet uitmaakt of je nu gluten eet of niet...

jojo:
bedankt voor de reacties. ik zal in elk geval met de mdl afdeling overleggen, moet morgen bellen voor een afspraak.
ik at al bijna geen gluten, behalve havermout. het enige waar ik meestal niet echt last vankreeg. verder af en toe een stukje stokbrood als ik er echt heel veel zin in had. maar meestal krijg ik van brood meteen last dus dan ga je het vanzelf minder eten natuurlijk.
vandaag een stuk bruiin stokbrood op, en tot mn verbazing niet echt heel erge buikpijn nog, wel beetje dikke buik. maar vreselijk moe, en moeite om te mijn ogen goed te focussen. zou dat passen bij weer gluten eten? ik snap er allemaal weinig meer van, zoveel vage klachten... hoop op eindelijk een goede arts bij de mdl, het zou ook heel goed geen coeliakie kunnen zijn maar wat anders natuurlijk :)

tine:
Hier de info van de coeliakievereniging met nadrukkelijk de mededeling dat je gluten moet eten voordat je laat testen of je coeliakie hebt: https://www.glutenvrij.nl/glutenintolerant_wat_heb_ik/diagnose_hoe_kom_ik_tot_de_juiste

In havermout zit geen gluten (beter gezegd: het is van nature glutenvrij). Al kan er een lichte besmetting optreden met tarwe. Daarom is er speciale glutenvrije havermout te koop, die apart geoogst en gemalen is, met andere machines, in een andere molen. Mensen met coeliakie kunnen die glutenvrije havermout eten. Als je havermout hebt gegeten de afgelopen tijd, krijg je nauwelijks gluten binnen.

Wat spannend die test met bruin stokbrood. Je klachten kunnen veranderen. Of eerst mild zijn en later erger worden. Of eerst heftig zijn en later milder worden. Daar is geen peil op te trekken, het is van persoon tot persoon anders. Ook kun je andere klachten krijgen die je eerst niet had, omdat je immuunsysteem tot rust gekomen is en nu weer in actie moet komen (in geval van coeliakie).

Een bolle buik en enorme vermoeidheid passen bij coeliakie. Klachten van je ogen ook (ik ga zelf dubbel zien en kan de teletekst regels niet meer lezen; ook een wazig beeld past bij coeliakie/ niet meer kunnen scherpstellen).

Maar je hebt gelijk, het kan ook nog iets anders zijn....

Wel fijn dat de mdl-arts het wil testen. Ik ben benieuwd wat ze morgen zeggen. Veel succes!

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie