Auteur Topic: Hoe Braziliaanse kinderen en jongeren met coeliakie zich redden  (gelezen 184 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8103
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Hoe Braziliaanse kinderen en jongeren met coeliakie zich redden
« Gepost op: april 15, 2018, 19:51:19 »
Glutenvrij eten. Dat doe je natuurlijk als je coeliakie hebt. Althans, als je klein bent en je ouders het voor het zeggen hebben. Dat is gunstig voor de groei; kinderen die goed glutenvrij eten, worden zwaarder en langer, en als hun groeicurve eerder neerwaarts afboog, wordt dat door het glutenvrije eten, in combinatie met een betere opname van voedingsstoffen in de darmen, weer hersteld. Toch is 100% glutenvrij eten niet vanzelfsprekend. 1 op de 5 Braziliaanse kinderen en jongeren met coeliakie eet toch af en toe willens en wetens wat met gluten. En dat gebeurt niet alleen bij feestjes en uitjes, maar ook thuis. Dat zie je terug aan de antistoffen in het bloed: die zijn na een jaar op dieet bij 28 van 35 kinderen en jongeren in dit Braziliaanse onderzoek nog positief. Het lijkt erop dat er toch behoorlijk wat gluten aanwezig is in het glutenvrije dieet van jonge Brazilianen. Soms gebeurt dat bewust, soms per ongeluk. Het gaat mis bij feestjes (24%), thuis (22%), op school (22%) bij vrienden (14%) en op reis (6%). Na een glutenfout hebben 2 op de 3 kinderen klachten, vooral buikpijn en diarree (beide 41%). De kinderen die regelmatig iets met gluten eten, hebben meer last van winderigheid.

Eten op school en bij activiteiten

De helft van de kinderen neemt een lunch mee naar school, 26% koopt kaasbrood op school, een populaire Braziliaanse snack van cassavemeel, 14% koopt op school iets te drinken. Als er een feestje is of een andere activiteit, neemt 2 op de 3 kinderen zelf iets te eten mee. 11% van de kinderen schaamt zich voor het glutenvrije dieet en blijft thuis. 6% eet alleen iets dat glutenvrij is. 9% eet helemaal niets. 6% eet wat er voorhanden is, ook als het niet glutenvrij is.

Baksels

Bij 89% van de kinderen wordt thuis glutenvrije cake, taart, brood en pannenkoeken gebakken, cake is het meest populair. Het meel dat wordt gebruikt is maizena, maismeel en aardappelmeel. Dat komt uit de supermarkt of van gespecialiseerde winkels.

Groente en fruit

Veel groente eten de kinderen niet. 54% eet het elke dag, 37% slechts 2 tot 4 keer per week. 9% eet helemaal geen groente. Verder eet 63% van de kinderen dagelijks fruit, 31% eet het 2 tot 4 keer per week, en 6% eet geen fruit.

Overgewicht en groeiachterstand

Te zware kinderen zijn er ook, zowel op het moment dat coeliakie wordt ontdekt, als na verloop van tijd. Van 26 kinderen uit het onderzoek zijn er 22 in de loop van vijf jaar goed in de lengte gegroeid, bij 3 hapert de groei, wat resulteert in een kort postuur. Er is geen verband met wat ze eten, of ze smokkelen of niet.

Gezondheid

Vergeleken met leeftijdgenootjes vinden 9 van de 10 kinderen met coeliakie dat ze gezond tot zeer gezond zijn. De helft van de kinderen heeft nog iets anders naast coeliakie: diabetes type 1 bij 23%, astma bij 14%, rhinitis (chronisch ontstoken neusslijmvlies) bij 12% en epilepsie bij 12%.

Waarom dieet

De auteurs van het artikel in BMC Gastroenterology vertellen ouders en kinderen met coeliakie tijdens het controlebezoek in het ziekenhuis dat de beste manier om lang gezond te leven is door gluten zoveel mogelijk te vermijden. Dit betekent dat er minder klachten zullen zijn en een kleinere kans op complicaties zoals een ijzertekort, osteoporose en dunne darmkanker (hoewel de kans op het laatste volgens westerse artsen gering is, zeker bij kinderen). 



BMC Gastroenterol. 2018 Jan 19;18(1):15. doi: 10.1186/s12876-018-0740-z.
Rate and determinants of non-adherence to a gluten-free diet and nutritional status assessment in children and adolescents with celiac disease in a tertiary Brazilian referral center: a cross-sectional and retrospective study.
Rodrigues M1, Yonamine GH2, Fernandes Satiro CA2.

BACKGROUND:
Compliance with a gluten-free diet (GFD) is difficult at all ages but particularly for teenagers due to social, cultural, economic, and practical pressures. The multidisciplinary team responsible for the treatment of patients with celiac disease and give support to their parents plays a special role on strengthening GFD and assessing the nutritional and physical health.

METHODS:
A cross-sectional and retrospective study including patients under 20 years of age, with biopsy-confirmed CD, followed regularly at the Department of Pediatrics, Division of Gastroenterology, Hospital das Clínicas, University of Sao Paulo, School of Medicine, Sao Paulo, Brazil, were surveyed using a questionnaire and serologic test applied between November 2011 and February 2012. A retrospective chart review of these patients was performed to collect the anthropometric data along with the results of the serologic test performed at the time of diagnosis and after at least 1 year of treatment with a GFD.

RESULTS:
We evaluated 35 patients aged between 2.4 and 19.9 years. Of these 68.6% were female, 88.6% had the typical form of the disease and 51.4% had other comorbidities. The mean age at diagnosis was 5.4 years. Despite dietary guidance, 20% reported non-adherence to the diet. Most children recovered the weight and height deficit after 5 years of treatment, and in some children, excessive weight gain became a concern.

CONCLUSION:
The majority of transgressions occurred intentionally at home or at parties. There was a risk of excessive weight gain, especially in the first two years of treatment. More alternatives and easier access to low cost gluten-free foods, increasing the discussion about the benefits of adhering to a GFD among patients, families, and the general population, besides the acquisition of self-management skills, are crucial to fostering independent children and adolescents who have the knowledge and tools to manage life with CD.

KEYWORDS:
Celiac disease; Gluten-free diet; Nutritional status

PMID: 29351811 PMCID: PMC5775619 DOI: 10.1186/s12876-018-0740-z

Bron: Pubmed
Mijn zoon (18) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.