Dat is een lastige materie, de darmen van kleintjes ontwikkelen zich al naar gelang wat erin komt. En haar darmen moeten dus nog leren hoe normaal eten wordt verteerd. Dus ofwel het is volstrekt normaal, ontstaan door de omstandigheden. Ofwel er gaat toch iets mis met de vertering van voedingsstoffen. Ik weet het ook niet. Wat ik wel weet: dat een verlies van eetlust kan ontstaan door coeliakie. Maar dat er ook veel gezonde kinderen zijn die moeite hebben met eten. Mijn oudste zonder coeliakie heeft anderhalf jaar lang geen avondeten gegeten, hij lustte gelukkig wel rauwkost dus dat kreeg hij tussendoor. Van de ene op de andere dag ging hij gewoon mee-eten, en al heb ik van alles geprobeerd met leuk opgemaakte borden en laten meehelpen etc. uiteindelijk had dat allemaal geen invloed, was het zijn keus om 's avonds weer te eten, hoewel het me niet zou verbazen dat gevoelige kiezen (met ontbrekend tandglazuur, ook iets wat voorkomt bij coeliakie) er iets mee te maken hadden.
Zijn er auto-immuunziekten in de familie? Is er een bloedverwant met coeliakie? Dat maakt de kans op coeliakie wat groter.
Als je dochtertje genoeg brood, koek en pasta eet, en ze heeft coeliakie, dan zullen er klachten ontstaan zoals een achterblijvende groei, buikpijn, geïrriteerdheid ed. Haar bloed kan getest worden op coeliakie als ze voldoende gluten eet. Maar het is niet bekend hoeveel dat is, Engelse artsen zeggen bij voorkeur 2 maaltijden met gluten. Ik weet ook niet of de sondevoeding gluten bevat. En er zijn naast gluten nu veel meer stoffen die ze binnenkrijgt die nog niet voorverteerd zijn, zoals lactose bv.
Zolang ze zich niet ziek gedraagt, goed eet, slaapt en speelt, gewoon verder groeit op haar eigen groeilijn, zou ik het gewoon aankijken. En op het moment dat ze genoeg gluten heeft binnengekregen en je vertrouwt het toch niet, kun je een bloedtest aanvragen voor coeliakie. Of andere stoffen laten testen, zoals lactose.
Wat ook nog een mogelijkheid is: er bestaan wattenstaafjes waarmee via wangslijmcellen het dna getest kan worden. Als je dochtertje niet de genen heeft die horen bij coeliakie, kan ze nooit coeliakie ontwikkelen. Omdat dit niet zo vervelend is als bloedprikken zou het een eerste stap kunnen zijn, als na verloop van tijd de diarree blijft aanhouden. Veel zegt het niet, omdat 30 tot 40% van de bevolking die genen heeft, terwijl toch maar 1% coeliakie ontwikkelt. Het is puur bedoeld om coeliakie uit te sluiten, bij iemand die de genen (HLA-DQ2 en HLA-DQ8) niet heeft.