Auteur Topic: Peuter met sondevoeding  (gelezen 2589 keer)

Bennie1310

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 3
Peuter met sondevoeding
« Gepost op: april 07, 2018, 19:04:24 »
Hallo
Ik ben onbekend in jullie wereld.
Het zit zo. Wij hebben een dochter van net 2.  Zij heeft op en af sondevoeding gehad. Afgelopen jaar zit de sonde er constant in. Ze eet sinds januari weet kleine beetjes zelf. Nu komt het....toen ze alleen maar sondevoeding kreeg was haar ontlasting goed. Sinds ze zelf wat eet en dat is vooral brood heeft ze diarree. Het begon vanaf januari met 1 keer per dag. Afgelopen week zitten we op 3 a 4 dunne poepluiers. Mijn gevoel zegt dat ze misschien allergisch is. Ze is absoluut niet ziek. Vaak zitten er allemaal vezeltjes in die erg aan haar huid plakken. Sorry voor het vieze praatje. Onze kinderarts wil er niet zo aan. Maar mij moedergevoel zegt dat er iets niet klopt.
Eet ze daarom misschien wel zo slecht.... heeft ze daarom nooit honger of staan dingen haar zo tegen.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8712
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Peuter met sondevoeding
« Reactie #1 Gepost op: april 08, 2018, 13:19:19 »
Dat is een lastige materie, de darmen van kleintjes ontwikkelen zich al naar gelang wat erin komt. En haar darmen moeten dus nog leren hoe normaal eten wordt verteerd. Dus ofwel het is volstrekt normaal, ontstaan door de omstandigheden. Ofwel er gaat toch iets mis met de vertering van voedingsstoffen. Ik weet het ook niet. Wat ik wel weet: dat een verlies van eetlust kan ontstaan door coeliakie. Maar dat er ook veel gezonde kinderen zijn die moeite hebben met eten. Mijn oudste zonder coeliakie heeft anderhalf jaar lang geen avondeten gegeten, hij lustte gelukkig wel rauwkost dus dat kreeg hij tussendoor. Van de ene op de andere dag ging hij gewoon mee-eten, en al heb ik van alles geprobeerd met leuk opgemaakte borden en laten meehelpen etc. uiteindelijk had dat allemaal geen invloed, was het zijn keus om 's avonds weer te eten, hoewel het me niet zou verbazen dat gevoelige kiezen (met ontbrekend tandglazuur, ook iets wat voorkomt bij coeliakie) er iets mee te maken hadden.

Zijn er auto-immuunziekten in de familie? Is er een bloedverwant met coeliakie? Dat maakt de kans op coeliakie wat groter.

Als je dochtertje genoeg brood, koek en pasta eet, en ze heeft coeliakie, dan zullen er klachten ontstaan zoals een achterblijvende groei, buikpijn, geïrriteerdheid ed. Haar bloed kan getest worden op coeliakie als ze voldoende gluten eet. Maar het is niet bekend hoeveel dat is, Engelse artsen zeggen bij voorkeur 2 maaltijden met gluten. Ik weet ook niet of de sondevoeding gluten bevat. En er zijn naast gluten nu veel meer stoffen die ze binnenkrijgt die nog niet voorverteerd zijn, zoals lactose bv.

Zolang ze zich niet ziek gedraagt, goed eet, slaapt en speelt, gewoon verder groeit op haar eigen groeilijn, zou ik het gewoon aankijken. En op het moment dat ze genoeg gluten heeft binnengekregen en je vertrouwt het toch niet, kun je een bloedtest aanvragen voor coeliakie. Of andere stoffen laten testen, zoals lactose.

Wat ook nog een mogelijkheid is: er bestaan wattenstaafjes waarmee via wangslijmcellen het dna getest kan worden. Als je dochtertje niet de genen heeft die horen bij coeliakie, kan ze nooit coeliakie ontwikkelen. Omdat dit niet zo vervelend is als bloedprikken zou het een eerste stap kunnen zijn, als na verloop van tijd de diarree blijft aanhouden. Veel zegt het niet, omdat 30 tot 40% van de bevolking die genen heeft, terwijl toch maar 1% coeliakie ontwikkelt. Het is puur bedoeld om coeliakie uit te sluiten, bij iemand die de genen (HLA-DQ2 en HLA-DQ8) niet heeft. 
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

koekie8

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 1531
 • Geslacht: Vrouw
Re: Peuter met sondevoeding
« Reactie #2 Gepost op: april 08, 2018, 16:49:26 »
Weet je of er gluten in haar sondevoeding zit? Als dat zo is, kan het niet aan de gluten in de broodkorsten liggen, lijkt mij, en zal het wat anders zijn.
Volg hoe ik 15-20 weken per jaar op reis in het buitenland aan gluten- en lactosevrij eten probeer te komen op http://glutenvrijreizen.blogspot.nl. Ik post er geen nieuwe berichten meer.

12cook

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 1269
 • Geslacht: Vrouw
Re: Peuter met sondevoeding
« Reactie #3 Gepost op: april 08, 2018, 23:18:33 »
Sondevoeding is glutenvrij.

Ik vraag me af waarom ze sondevoeding heeft.
Heeft ze n neussonde, Een peg of een pej?
Hoeveel sv? Hoevvel bijvoeding?

Bennie1310

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 3
Re: Peuter met sondevoeding
« Reactie #4 Gepost op: april 09, 2018, 07:03:45 »
Hi
Ze is met 26 weken geboren en heeft nooit veel zelf gegeten. Ze heeft geen hongergevoel dus daarom eet ze niet of heel weinig. Haar ontlasting was goed met de sondevoeding en 1 banaan wat ze heel lang gegeten heeft. De sondevoeding is gluten vrij.

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 942
 • WisVos
Re: Peuter met sondevoeding
« Reactie #5 Gepost op: april 09, 2018, 19:14:25 »
Wat gebeurt er al je je dochter ander fruit aanbiedt? of babyhapjes gebaseerd op aardappel?

Mijn suggestie is om te kijken of ze ander eten (dan brood) wel lust; je kunt dan ook kijken of een glutenvrij dieet goede effecten op haar stoelgang heeft.

Laat haar niet te lang glutenvrij eten, ze moet voor een betrouwbare bloedtest ongeveer 6 weken een normale hoeveelheid gluten hebben gegeten en dat is plezieriger als je nog niet lang glutenvrij eet.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugé in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

12cook

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 1269
 • Geslacht: Vrouw
Re: Peuter met sondevoeding
« Reactie #6 Gepost op: april 11, 2018, 17:31:30 »
Hoi Bennie, soor voor mn late reactie.

Je schrijft dat je dochter met 26 weken geboren is. Mijn zus is van 1969 en kwam na 6 mnd met vliegende vaart ter wereld. Woog nauwelijks een kilo. Maar eten deed ze wel.
Dus t feit dat ze n prematuurtje was lijkt me geen verklaring voor geen eetlust. Ik snap best dat je wellicht geen behoefte hebt om alles op internet te zetten, maar dat maakt t lastiger om zinvol mee te denken.

Daarnaast krijg je door het geven van sondevoeding het probleem dat er idd geen honger optreedt. Krijgt ze bolus of continue ?

Krijgen jullie ook begeleiding van een gespecialiseerde dietist om eten uit te breiden? Vaak probeert men de patient eerst te laten eten en de rest van de noodzakelijke kcal via de sonde te geven.

Ik ben het met Mathfox eens dat het wellicht een goede test is om eens glutenvrije bijvoeding aan te bieden. Fruit, (gepureerde ) groente, rijstwafel.. ingewikkelder hoeft t niet te zijn. Als de ontlasting dan verbetert is dat een goede aanleiding voor n gesprek met de arts.

Misschien een verrassende tip: maar maak foto's van de onlasting. Artsen zijn net mensen, en een plaatje zegt meer dan 1000 woorden.

We hebben hier op t forum al eerder beleefd dat de arts de ouders niet serieus nam. Toen ze foto's meenamen om t probleem te laten zien zijn ze binnen de kortst mogelijke tijd doorverwezen naar een academisch ziekenhuis voor verder onderzoek!

Zijn er al allergie testen gedaan?