Auteur Topic: bloedresultaten interpreteren  (gelezen 3471 keer)

gieltje

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 2
bloedresultaten interpreteren
« Gepost op: maart 30, 2018, 10:33:34 »
Hallo allemaal,
Ik heb een gastroscopie gehad nalv reflux, en daaruit bleek er atrofie van mijn darmvlokken.  Vervolgens is er nu een bloedtest gedaan.  Mijn huisarts kan deze echter niet interpreteren en de specialist is nog 2 weken met verlof... Is er hier iemand die kan uitleggen (en zéker is) wat het betekent als je negatief test op gliadine en positief op transglutaminase? Dankjewel. Groetjes, Gieltje

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8899
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: bloedresultaten interpreteren
« Reactie #1 Gepost op: maart 30, 2018, 12:55:39 »
Bij vlokatrofie zijn de darmvlokken, die voedingsstoffen uit het eten halen, korter geworden dan normaal. Er zijn een paar gradaties in, hoezeer de darmvlokken aangetast zijn, genoemd naar de uitvinder hiervan, dokter Marsh, je hebt ws. Marsh 3 darmschade, en dat kan zijn partieel (Marsh 3a) tot totaal ((Marsh 3c). Er bestaat ook Marsh 1 en Marsh 2 dan zijn er meer ontstekingscellen dan normaal.

Om te weten of je coeliakie hebt, wordt gekeken naar antistoffen in je bloed. Meestal gaat het om anti tissue transglutaminase. De waarde kan negatief zijn of positief. Als de waarde negatief is, is het normaal. Als de waarde positief is, heb je kans op coeliakie. Verder kunnen de antistoffen licht verhoogd zijn of heel erg hoog.

 https://www.nvkc.nl/sites/default/files/ZD%20Coeliakie%20240915.pdf

Ik weet niet precies welke gliadine test je bedoelt. Meestal wordt IgA totaal gemeten, dat is eigenlijk een controle om te zien of je lichaam IgA antistoffen kan aanmaken. Soms wordt DGP gemeten (Deamidated gliadin peptide), dat is een ander type antistoffen van coeliakie. Soms wordt voor de zekerheid ook nog anti EMA (endomysium) gemeten, een derde type antistoffen dat verhoogd kan zijn bij coeliakie.

De specialist zal je vertellen wat het betekent. Wij geven hier natuurlijk geen diagnose, maar zo te lezen heb je wel kans op coeliakie. Je kunt eens kijken of je nog meer klachten hebt behalve reflux die bij coeliakie passen.

Ga pas glutenvrij eten als de specialist het zegt. En ik zou de komende twee weken nog even alle dingen eten die je heel lekker vindt, lekkere taart, croissantjes, pizza, er zijn wel glutenvrije alternatieven maar daar moet je wel aan wennen. Je kunt ook alvast bij de eerste hulp kijken wat je straks eventueel te doen staat als je inderdaad coeliakie blijkt te hebben, en in je keukenkastjes en in de winkel kijken naar de dingen die wel en niet glutenvrij zijn, dat is nog een heel gepuzzel, maar daar kom je wel uit. Er zijn je al 30.000 mensen voorgegaan, die het ook allemaal onder de knie gekregen hebben.

Kijk ook even op de website van de coeliakievereniging: www.glutenvrij.nl

Op 14 april is er in Vianen een glutenvrije markt waar je van alles kunt proeven, dat is heel handig, maar ik weet niet of je dan al de uitslag hebt van de specialist. Als je coeliakie hebt, is er een kans dat familieleden het ook hebben. de specialist zal dat met je bespreken. Zijn er bloedverwanten met klachten, dan kunnen die hun bloed laten testen op coeliakie. Normaal gesproken is de kans op coeliakie 1%, bij familie van een coeliakiepatiënt is het 5 tot 10%.

Tja, dat is niet wat je wilde horen.... je hebt wel even tijd nodig om te wennen aan het idee. Maar je hebt wel kans dat je van je reflux verlost wordt, als je coeliakie hebt en glutenvrij gaat eten. En misschien ook wel van andere klachten, waarvan je niet wist dat ze werden veroorzaakt door coeliakie. Succes met alles! 
 
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

gieltje

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 2
Re: bloedresultaten interpreteren
« Reactie #2 Gepost op: maart 30, 2018, 13:09:19 »
Dankjewel.  Er zijn nog wel wat andere klachten zoals opgezwollen buik soms (opgeblazen gevoel), afwisselend stoelgangpatroon (soms eens normaal, maar vaak diarree of bleke stoelgang), heb al een half jaar een tong die 'pikt', ik heb jaren spuitjes met B12 gehad (wekelijks totdat ik shakes begon te drinken en zodoende een berg meer vitamienen binnenkreeg), heb ook al jaren een angststoornis waarvoor ik onderhoudsmedicatie neem, mijn haren staan dun, af en toe pijn in de heupen (lijkt in die bollen vd beenderen te zijn), tja.  Eigenlijk een hoop vage dingetjes waar je precies alles en niets mee weet... Geen idee of er verband zou zijn al dan niet, of het om een hoop toevalligheden gaat... Het is ook zo dat mijn alblaas al enkele jaren geleden verwijderd is, en dat heeft uiteraard ook wat gevolgen naar vertering en stoelgang toe, maar ik vind persoonlijk dat het  hetlaatste half jaar toch wel fel verergerd is allemaal.

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 958
 • WisVos
Re: bloedresultaten interpreteren
« Reactie #3 Gepost op: maart 30, 2018, 14:48:13 »
Hallo gieltje,

als je wat meer over coeliakie leest zul je zien dat B12 tekort door coeliakie veroorzaakt kan worden en dat een heleboel van je andere klachten een relatie met coeliakie kunnen hebben. Wacht eerst even de diagnose van de specialist af. Als die zegt dat je coeliakie hebt moet je maar eens kijken hoe je je na een paar manden glutenvrij voelt.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugé in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.