Auteur Topic: Typische PDS klachten, kan het toch coeliakie zijn?  (gelezen 4691 keer)

RosanneLaura

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 1
Typische PDS klachten, kan het toch coeliakie zijn?
« Gepost op: februari 13, 2018, 19:01:17 »
Goedenavond,

Mijn naam is Rosanne en ik ben 30 jaar. Ik zou graag de symptomen die ik heb aan jullie willen voorleggen. Of eigenlijk ben ik vooral benieuwd of er ook mensen zijn die vergelijkbare symptomen hebben gehad en waarbij de diagnose coeliakie officieel is vastgesteld.

Ik zal bij het begin beginnen. Mijn klachten begonnen toen ik een jaar of 15/16 was. Destijds vooral buikkrampen. Toen ik 18 was ben ik voor 3 maanden naar ItaliŽ geweest en daar zijn mijn klachten verergerd (wellicht door de vele pizza's en pasta's...). Ik kreeg toen last van verstopping en soms ook 's nachts zulke hevige buikpijnaanvallen dat ik niks meer kon (waarbij ik ook misselijk werd). Daarna ben ik gaan studeren en heb ik ook altijd last gehouden, met een hoogtepunt (of dieptepunt) in het jaar dat ik aan roeien deed en heel veel pasta at.

Sinds een aantal jaren ben ik aan het werk en het is bijna altijd feest met mijn buik. Ik heb tegenwoordig last van verstopping afgewisseld met diarree (en heel zelden normale ontlasting), mijn ontlasting is vaak brijig of konijnenkeutels, opgeblazen buik, krampen en steken ( vooral rechtsonderin) En veel winden laten. Dat laatste vind ik extreem vervelend omdat ze vaak erg stinken en ik ze regelmatig niet in kan houden op momenten dat het toch zeer onprettig is, vooral omdat ze er dan ook nog met lawaai uitkomen. Dan kan ik wel janken als dat gebeurt.

Ik heb al van alles geprobeerd, van duspatal slikken, movicolon en metamucil, fodmap dieet en zelfs bioresonantie therapie (waar ik niet veel mee heb). Maar niks helpt. Ik word bij de huisarts afgescheept met het is PDS en het zit gedeeltelijk tussen je oren (stress) en verder moet je vooral veel volkoren eten. Dus ik sta nog niet heel erg te springen om naar de huisarts te gaan en te vragen om te testen op coeliakie. Ik dacht voorheen altijd dat mensen met coeliakie altijd de 'standaard' klachten hebben die bij coeliakie horen maar ik lees de laatste tijd steeds vaker dat dit lang niet altijd het geval hoeft te zijn.

Vandaar dat ik benieuwd ben of er mensen zijn met vergelijkbare klachten (vooral dus verstopping met af en toe diarree en heel winden) die al officieel weten dat ze coeliakie hebben. Of passen mijn klachten toch echt meer bij PDS dan bij coeliakie?

koekie8

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 1534
 • Geslacht: Vrouw
Re: Typische PDS klachten, kan het toch coeliakie zijn?
« Reactie #1 Gepost op: februari 13, 2018, 19:47:11 »
Je klachten zouden bij coeliakie kunnen passen.
Veel winden laten zie je vaak bij lactose intolerantie. Maar dat is er dus niet uit gekomen met het FODMAP dieet?
Volg hoe ik 15-20 weken per jaar op reis in het buitenland aan gluten- en lactosevrij eten probeer te komen op http://glutenvrijreizen.blogspot.nl. Ik post er geen nieuwe berichten meer.

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 950
 • WisVos
Re: Typische PDS klachten, kan het toch coeliakie zijn?
« Reactie #2 Gepost op: februari 13, 2018, 20:43:47 »
Zoals koekie al zegt, je klachten zouden bij coeliakie kunnen passen... maar het is heel goed mogelijk dat er een andere oorzaak is; een goede diagnose zou je een heel eind op weg helpen. Ik ben ook benieuwd of er uit het FODMAP dieet aanwijzingen gekomen zijn voor een overgevoeligheid (en welke!)
Er zijn ook andere aanwijzingen die op coeliakie kunnen duiden, een belangrijke is een tekort aan vitaminen en/of mineralen (ijzer, kalk..) of andere klachten die niet direct darm-gerelateerd lijken. Uit jouw verhaal krijg ik een gevoel van "waarschijnlijk iets anders."

Wat je zonder hulp van de huisarts kunt doen is een paar weken glutenvrij gaan eten en zien of de klachten dan verminderen; dat geeft nog geen 100% zekerheid, want er bestaat ook nog NCGS (glutengevoeligheid die geen coeliakie is) en het volgen van een glutenvrij dieet maakt een officiŽle diagnose coeliakie (bloedtest en biopt) lastiger omdat de antistoffen verdwijnen en je darmen herstellen. Jezelf weer ziek eten voor de diagnose als je al half hersteld bent is geen pretje.
Aan de andere kant, je darmen reageren op wat je eet en, in overleg met een goede diŽtist, uitzoeken waar je darmen positief en negatief op reageren kan je klachten doen verminderen. Een paar standaard tips: voldoende water drinken en voldoende groente eten (water en vezels voor een goede structuur van de stoelgang).
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8767
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Typische PDS klachten, kan het toch coeliakie zijn?
« Reactie #3 Gepost op: februari 14, 2018, 11:11:16 »
Ik denk niet dat de huisarts raar staat te kijken als je vraagt om een bloedtest voor coeliakie. In Groot-BrittaniŽ wil men zo'n test zelfs standaard gaan gebruiken in de huisartsenpraktijk, bij mensen met PDS klachten en/of een ijzertekort. Ik weet niet hoe lang geleden je de diagnose PDS kreeg? Tegenwoordig mag die diagnose pas gegeven worden als coeliakie is uitgesloten dus als je bloed eerst is onderzocht op antistoffen die wijzen op coeliakie. Wat je kunt doen: vragen aan je huisarts of je bloed al eens is onderzocht op coeliakie, zo nee, vraag dan of dat alsnog kan gebeuren. Een heel logische vraag (een huisartsenpraktijk van 2000 mensen heeft 20 mensen met coeliakie, 1 op de 100, al wordt het niet altijd ontdekt). Is het bloedonderzoek naar coeliakie al eens uitgevoerd, laat je dan doorverwijzen naar een specialist die verder kan zoeken (internist of maagdarmleverarts). Nog een andere mogelijkheid: je koopt een coeliakietest bij Holland&Barrett, en kijkt of daar iets uitkomt. Is die test positief, dan ga je opnieuw naar je huisarts om via de officiŽle weg een diagnose te krijgen. 
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.