Auteur Topic: snel vol gevoel, oprispingen; wat is dit nu weer?  (gelezen 342 keer)

Baloo

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 30
snel vol gevoel, oprispingen; wat is dit nu weer?
« Gepost op: februari 06, 2018, 23:17:19 »
Hoi, onze dochter van 8 heeft sinds een jaar de diagnose. Ze houdt zich super trouw aan het dieet, het gaat heel erg goed. Ze is weer op gewicht, en groeit langzaam weer wat. Bloedwaardes in een jaar van >128 naar 24, dus dat gaat lekker. Een paar maanden geleden viel het op dat ze wel erg vaak nog diarree had en veel stinkende winden liet, toen zijn we ook met lactose gestopt (althans, in melk en yoghurt, niet als bijkomstig ingredient in producten). De arts verbaasde zich erover dat dit na zoveel maanden blijkbaar nog een probleem is. Binnen twee dagen hield de winderigheid op. Nu heeft ze wel nog af en toe buikpijn en soms diarree, maar veeeel minder dan eerst.

Maar nu weer iets nieuws: tijdens het eten heeft ze veel sneller dan eerst het gevoel vol te zijn, en vrij kort daarna heeft ze last van reflux of oprispingen. Dit zijn niet haar 'normale' glutenfout klachten (dat is buikpijn, diarree, humeurig, moe). Ze eet daardoor minder dan eerst, terwijl ze toch al niet zo veel at. Wat is dit nu weer? Herkennen jullie dit, in welke hoek moeten we dit zoeken? Of hangt dit niet samen met coeliakie en moet ik ergens anders aan denken?

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8022
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: snel vol gevoel, oprispingen; wat is dit nu weer?
« Reactie #1 Gepost op: februari 07, 2018, 10:45:57 »
Het kan komen omdat haar darmen nog niet helemaal hersteld zijn. En is het enige wat je hoeft te doen afwachten... want het kan wel twee jaar duren voordat de darmen weer beter zijn. Bij de een gaat dat sneller dan bij de ander.

Is ze iets anders gaan eten?  :?

Van haver en havermout zit je sneller vol, of van andere volkoren granen en pseudogranen (boekweit, teffmeel ed), je herkent volkoren granen aan het woord 'meel' (geen zetmeel, dat is alleen het binnenste van het graan dat minder voedingsstoffen bevat dan het meel).

Ook als iets meer vezels bevat, raak je sneller verzadigd.

Of als er meer gluten in zit, zelfs onder 20 ppm, als er bijvoorbeeld glutenvrij tarwezetmeel in het eten zit. Er kan ook een mini beetje gluten hebben gezeten in het eten van een dag eerder. Te veel gluten in het eten kan twee tegengestelde reacties veroorzaken: toegenomen eetlust (ik kan de hele dag blijven snaaien de dag na een dieetfout) of juist verlies van eetlust (dat heeft mijn zoon, hij heeft geen behoefte aan eten, is een beetje misselijk, heeft last van brandend maagzuur en voelt zich niet lekker; bij hem komt de reflux vrij snel na het eten van iets dat niet goed valt).

Brandend maagzuur is één van de meest gehoorde klachten bij mensen met coeliakie (en het is niet altijd bij te sturen door het dieet nog strenger te maken). http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=24980.msg651004#msg651004

Ook kan de reactie op gluten in de loop van de tijd veranderen. Mijn zoon kreeg in groep 8 opeens migraine-aanvallen na het eten van gluten, dat had hij eerder niet meegemaakt.

Ik weet niet of ze bepaalde snoepjes vaker is gaan eten? In snoepjes zitten doorgaans tarwederivaten daar kan ze last van hebben. Mijn zoon at die tijdens de hele basisschoolperiode, maar vanaf 2011 niet meer, toen bleek dat fabrikanten die eerst mais gebruikten voor glucosestroop, maltodextrine etc. waren overgestapt op tarwe als bron. Zie voor gradaties van het glutenvrije dieet https://ikbenglutenvrij.nl/0-gluten-dieet/

Ook het kleine beetje lactose in producten kan mogelijk nog klachten geven. Ik weet niet in hoeveel producten het zit en of je die tijdelijk kunt schrappen? (als je vermoedt dat dat een probleem is)
Mijn zoon (18) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

koekie8

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 1447
 • Geslacht: Vrouw
Re: snel vol gevoel, oprispingen; wat is dit nu weer?
« Reactie #2 Gepost op: februari 13, 2018, 19:37:22 »
Ik zou de oprispingen/reflux bespreken met de huisarts. Het is een veelvoorkomende klacht. Niet alleen bij coeliakie: 1 op de 5 Nederlanders heeft er regelmatig last van. Er zijn diverse oorzaken, zoals stress, een niet goed werkende sluitspier tussen maag en slokdarm, een middenrifbreuk, darmproblemen et cetera. Het kan bij je dochter gelinkt zijn aan coeliakie, maar het kan er ook los van staan. Vandaar dat een bezoekje aan een arts me geen overbodige luxe lijkt.
Volg hoe ik 15-20 weken per jaar op reis in het buitenland aan gluten- en lactosevrij eten probeer te komen op http://glutenvrijreizen.blogspot.nl.
En deze vul ik met lekkere, gezonde en gemakkelijke recepten: http://primarecepten.webklik.nl