Auteur Topic: kruisbesmetting voorkomen als baby gluten eet  (gelezen 1634 keer)

Marple

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 234
 • Geslacht: Vrouw
kruisbesmetting voorkomen als baby gluten eet
« Gepost op: februari 02, 2018, 09:29:33 »
Het lukte me niet om hier info over te vinden op het forum. Wanneer je zelf coeliakie hebt en je baby niet, hoe ga je daar handig mee om? Als je een baby eten geeft zit hij er zomaar van top tot teen onder, dan lijkt me het risico op besmetting aanzienlijk? Hem helemaal wassen en omkleden lijkt me wat rigoreus... Hoe doen anderen dit?
Na een lange zoektocht: coeliakie

Weidelied

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 177
Re: kruisbesmetting voorkomen als baby gluten eet
« Reactie #1 Gepost op: februari 04, 2018, 05:36:08 »
Je zou je handen kunnen wassen voordat je zelf gaat eten en tot het eind van jouw maaltijd de baby proberen niet aan te raken. Als dat toch gebeurt, opnieuw handen wassen.

Steleto

 • Jr. Member
 • **
 • Berichten: 131
Re: kruisbesmetting voorkomen als baby gluten eet
« Reactie #2 Gepost op: februari 04, 2018, 09:43:17 »
Ik heb zelf geen kinderen, maar mijn neefje heeft een slab met mouwen, een soort verfschortje. Dat scheelt al aanzienlijk in hoeveel eten hij op zich krijgt, zeker de plastic versie. (Die lijkt op een douchegordijn  :D) Je zou vervolgens zijn handjes en gezicht schoon kunnen maken, en dan valt de schade misschien mee? Ik weet niet of babydoekjes/snoetenpoetsers meer gluten verwijderen dan een washand met alleen water?
Maar ik snap je zorgen, ik heb er zelf ook al over na zitten denken mbt mijn neefje, vooral omdat ik behoorlijk gevoelig ben voor sporen van gluten. Ik hoop dat anderen nog tips hebben!
Negatief biopt, wel duidelijke reactie op gluten. Daarnaast ook overgevoeligheidsreacties op tarwe, koemelk, soja, noten, pinda's, en diverse groente- en fruitsoorten

Baloo

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 39
Re: kruisbesmetting voorkomen als baby gluten eet
« Reactie #3 Gepost op: februari 04, 2018, 11:19:16 »
hoe oud is baby? Ik zou een jonge baby in dit geval helemaal geen gluten te eten geven, dan hoef je er ook niet over na te denken. En een iets ouder kindje zit toch niet 'helemaal onder' bij het eten van een boterhammetje? Wij hebben onze kinderen altijd via de Rapley methode eten gegeven.

koekie8

 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 1495
 • Geslacht: Vrouw
Re: kruisbesmetting voorkomen als baby gluten eet
« Reactie #4 Gepost op: februari 05, 2018, 14:21:20 »
Ik heb hier geen ervaring mee, maar ik zou tot een jaar geen gluten geven, dat scheelt een hoop gedoe voor jou. Daarna kan het lastig zijn om tegelijk met de kleine een broodmaaltijd te eten, als je nog veel moet helpen. Je kunt ervoor kiezen om eerst de kleine te laten eten, daarna was je je handen en dan eet je zelf. Het is belangrijker dat jij je handen goed wast voor je zelf eet, dan dat de kleine volledig vrij van kruimels blijft. Omkleden na elke maaltijd gaat inderdaad wel erg ver.
Volg hoe ik 15-20 weken per jaar op reis in het buitenland aan gluten- en lactosevrij eten probeer te komen op http://glutenvrijreizen.blogspot.nl.
En deze vul ik met lekkere, gezonde en gemakkelijke recepten: http://primarecepten.webklik.nl

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8230
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: kruisbesmetting voorkomen als baby gluten eet
« Reactie #5 Gepost op: februari 05, 2018, 17:35:27 »
Het blijft een gedoe, met jonge baby's, misschien kun je een (natte) handdoek op tafel leggen om hem schoon te vegen. Toen mijn zoontje met 1 jaar glutenvrij ging eten, kon ik niet meer tegelijk met hem eten, ik at toen nog gewoon brood, en dat risico was te groot, je steekt al gauw je handen uit om te helpen, ik at hooguit een rijstwafel samen met hem, en dan hoefde ik niet elke keer naar de kraan te rennen. Maar bij jou is het precies andersom, jij eet glutenvrij en hij niet, dat is nog lastiger. Je zou misschien ook 's avonds pasta kunnen geven, zodat hij toch wat gluten binnenkrijgt, en 's middags glutenvrij brood, baby rijstwafels, Liga eerste stap, rijstepap, teffpap, havermout, oid.

Volgens de nieuwste richtlijnen van ESPHGAN (Europese kinderartsen) kan gluten het beste tussen 4 en 12 maanden worden geïntroduceerd bij kinderen uit coeliakiefamilies. Ook wordt erbij gezegd dat het beter is om de hoeveelheid niet te overdrijven, maar om het voorzichtig op te bouwen, al is er nog te weinig onderzoek gedaan om te bepalen welke hoeveelheid dan het meest geschikt is op welke leeftijd (er is één onderzoek waaruit blijkt dat kinderen die meer dan 5 g. gluten eten vaker coeliakie krijgen dan kinderen die minder gluten eten, maar één zo'n onderzoek is nog te weinig bewijs om er iets zinnigs over te kunnen zeggen, en als dat geldt voor Zweden of Finland hoeft dat niet voor andere landen te gelden, bovendien kan het ook nog toeval zijn).

Als je de introductie van gluten wilt uitstellen tot een later tijdstip, zou ik dat doen in overleg met een gespecialiseerde kinderarts van het LUMC (het LUMC zit in de Europese werkgroep die richtlijnen opstelt voor introductie van gluten bij baby's).

Ik las pas een onderzoek dat een late introductie van gluten (na 12 maanden) bij baby's uit families met coeliakie of diabetes het risico op diabetes vergroot. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29343517 

Onderzoek uit de VS laat zien dat baby's die pas na 12 maanden pas gluten krijgen, gemiddeld later coeliakie krijgen dan baby's die eerder starten, maar dat je het niet kunt voorkomen.

En als je weet welke genen je kind heeft, weet je ook of je kind in de toekomst mogelijk zelf coeliakie kan ontwikkelen. Bij het LUMC wordt bij kinderen uit coeliakiefamilies vaak rond de leeftijd van een jaar bloed geprikt om de genen te bepalen en om te checken of ze antistoffen in hun bloed hebben die wijzen op coeliakie.

Mijn zoon (18) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Driempje

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 20
Re: kruisbesmetting voorkomen als baby gluten eet
« Reactie #6 Gepost op: maart 11, 2018, 11:59:04 »
Herkenbare situatie. Mijn zoontje heeft daarom altijd glutenvrij geheten. Dat scheelt een hoop stress. Maar ja, we wegen bij hem nu nog steeds niet of hij tegen gluten kan of niet... Geen idee hoe we dat moeten gaan testen aangezien het hele huis glutenvrij is en ik dat ook zo wil/moet houden ivm mijn gevoeligheid...