Auteur Topic: Te veel arseen in babyvoeding met rijst ontdekt + reactie NVWA/rapport 2016  (gelezen 6919 keer)

ine

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1151
Let op svp !

Dit gaat niet over gluten maar een waarschuwing van arseen in babyvoedingsproducten met rijst
zoals rijstwafels en rijstbloem.

Onderaan reactie / inspectierapport 2016 NVWA


Citaat
Rijstproducten voor kinderen zijn bezig aan een opmars omdat het gezonder zou zijn en ze geen gluten bevatten.
Artikel in Trouw
Te veel arseen in babyvoeding

Babyproducten met rijst bevatten meer arsenicum dan is toegestaan. Voedselwaakhond NVWA grijpt echter pas in als de norm met 20 procent wordt overschreden

In rijstwafels en rijstbloem voor baby’s is een hoog gehalte van het giftige arsenicum gevonden. De Nederlandse afdeling van consumentenorganisatie Foodwatch heeft 24 rijstproducten uit Nederlandse winkels laten testen door de universiteit van Belfast, waar veel kennis is over arseen in rijst.
Van de 24 geteste pakken rijstwafels en rijstpapjes was het gehalte arsenicum bij zes producten hoger dan de toegestane waarde.


Toch greep voedselwaakhond NVWA niet in. Dat heeft te maken met de zogeheten meetonzekerheden. De Nederlandse voedselwaakhond gaat er vanuit dat testen er gemiddeld eenvijfde naast kunnen zitten.
Oftewel: zij grijpen pas in bij een overschrijding van meer dan 20 procent. De zes producten bleven binnen deze marge.


Normen
Maar er is onder toxicologen en voedingsdeskundigen een discussie over zowel de hoogte van de norm als de toegestane overschrijding. De norm voor kinderen is nu 0,1 milligram arsenicum per kilo rijstwafel- of bloem. Plus de overschrijding van 20 procent komt dat op 0,12 milligram per kilo. Hoogleraar Andy Meharg van de universiteit van Belfast, een autoriteit op het gebied van arsenicum, schreef eerder al dat hij de norm gehalveerd zou willen zien.

Ook de overschrijding van 20 procent vindt hij te hoog. Zijn universiteit, waar de Nederlandse babyproducten zijn onderzocht, heeft een test ontwikkeld die nauwkeuriger is dan de testen in Nederland. Na die testen blijken drie producten de wettelijke norm inclusief de Noord-Ierse meetonzekerheid te overschrijden.

Arsenicum, of arseen zit in gesteente en komt via grondwater in de rijst terecht. Voor mensen is het zwaar giftig. Langdurige blootstelling aan deze stof kan kanker, hart- en vaatziekten en ontwikkelingsstoornissen veroorzaken. Dat is terug te zien in ziektebeelden in de delen van Zuidoost-Azië waar de meeste arsenicum in de grond zit.


Redelijk
Volgens toxicoloog Martin van den Berg is er geen reden tot paniek. “Mensen krijgen via grondwater al miljoenen jaren arsenicum binnen. Zeker, het is kankerverwekkend. Daarom moet je in de buurt te blijven van de afgesproken norm. Er zijn discussies over of de norm te soepel is. Sommigen vinden van wel, maar ik denk dat de 20 procent overschrijding van de NVWA heel redelijk is.”

Foodwatch staat aan de andere kant van de discussie. Door de ruime marge van 20 procent is de NVWA wéér niet in staat om adequaat te handhaven, stelt zij. Dat was eerder het geval bij met bestrijdingsmiddelen verontreinigde aardbeien.

Rijstproducten voor kinderen zijn bezig aan een opmars omdat het gezonder zou zijn en ze geen gluten bevatten.
Het Voedingscentrum zegt dat rijst past in een gezond en gevarieerd dieet, maar waarschuwt dat het voor kinderen beter is om niet elke dag rijst(producten) te eten. De Britse voedselautoriteit FSA heeft al eens geopperd dat kinderen jonger dan 4,5 jaar beter maar helemaal geen rijstmelk kunnen drinken.


Geteste producten
Bij de test door de universiteit van Belfast zijn diverse verpakkingen van een product meerdere malen onderzocht.
De zes producten die meer arseen bevatten dan de norm zijn:
Bambix Mijn eerste papje rijstebloem Vanille (1 procent overschrijding),
Albert Heijn Biologische mini rijstwafels naturel (2 procent),
Bambix Mijn eerste papje rijstebloem (5),
nog eens Bambix Mijn eerste papje rijstebloem (12)
Albert Heijn Biologische mini rijstwafels naturel (16)
en Biobim Rijstpapje (17).

Dat verschillende verpakkingen van hetzelfde product andere uitslagen laten zien, komt omdat de rijst van diverse velden afkomstig kan zijn, met ander onderliggend gesteente. De laatste drie producten overschrijden ook de norm plus de meetonzekerheid van de test van de universiteit in Belfast.


Bron: Foodwatch/Trouw - december 2017
Reactie NVWA
Reactie NVWA op rapport arseen in rijstproducten voor baby’s van foodwatch

Arseen is een stof die in het milieu en in de bodem voorkomt. Dat er arseen in ons voedsel terecht komt is onvermijdelijk. Wel is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het gehalte aan arseen in ons voedsel zo laag mogelijk is, zodat consumenten daaraan zo weinig mogelijk worden blootgesteld.

Arseen komt in het milieu in 2 vormen voor, de organische en de anorganische vorm. Deze laatste vorm van arseen is de schadelijke vorm. In rijst komt meer anorganisch arseen voor dan organisch arseen. Vandaar dat vanaf 1 januari 2016 er een wettelijke maximum-limiet van kracht is voor anorganisch arseen in rijst en rijstproducten.
Voor rijstgrondstoffen die verwerkt worden in levensmiddelen voor baby’s en peuters geldt een aparte, lagere, maximum limiet van 0,1 mg/kg.
De NVWA meet al enkele jaren het totale arseengehalte, en vanaf het najaar 2017 ook het gehalte aan anorganisch arseen, in rijst en rijstproducten.
Bij deze onderzoeken zijn ook monsters van producten voor baby’s en peuters meegenomen. De NVWA heeft tot nu toe geen indicatie dat de wettelijke limiet wordt overschreden.


Uit de resultaten van foodwatch blijkt dat in 6 van de 24 monsters rijstproducten het gehalte aan anorganisch arseen in rijstproducten voor baby’s en peuters regelmatig boven de wettelijke maximum-limiet ligt.
Ook zijn er in een aantal monsters gehaltes gevonden net onder de maximum-limiet.
De gehaltes die foodwatch vindt in monsters waar de wettelijke limiet wordt overschreden liggen niet heel ver boven de maximum-limiet.
De NVWA zou bij dergelijke gehaltes niet handhavend kunnen optreden, omdat de NVWA rekening moet houden met meetonzekerheid (in dit geval 20%).


Desondanks zijn de bevindingen van foodwatch een signaal dat de NVWA zal meenemen in haar toezicht.
Levensmiddelenbedrijven moeten er voor zorgen dat de producten die zij op de markt brengen aan de wettelijke eisen voldoen.
In een aantal monsters in het foodwatch-onderzoek zijn gehaltes net boven de wettelijke limiet gevonden of net eronder.
Dat duidt er op dat bedrijven de verantwoordelijkheid niet altijd voldoende nemen.

Levensmiddelenfabrikanten moeten ervoor zorgen dat zij grondstoffen inkopen die veilig zijn en die aan de wettelijke eisen voldoen.
De NVWA is begonnen met inspecties op het proces van grondstofinkoop bij de bedrijven die rijstproducten voor kinderen produceren, en zal deze inspecties in 2018 voortzetten.
Ook zal de NVWA in 2018 rijst en rijstproducten blijven onderzoeken op het gehalte aan anorganisch arseen en handhavend optreden waar nodig.Op de site van het Voedingscentrum staat informatie over arseen in (kinder-)voeding.
https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/arseen.aspx


NVWA Factsheet:
https://www.nvwa.nl/onderwerpen/waarschuwingen-levensmiddelen/documenten/communicatie/inspectieresultaten/eten-drinken/2016m/factsheet-arseen-in-rijstwafels


NVWA Inspectierapport 2016:
https://www.nvwa.nl/binaries/nvwa/documenten/communicatie/inspectieresultaten/eten-drinken/2016m/factsheet-arseen-in-rijstwafels/factsheet+arseen+in+rijstwafels.pdfMathFox

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 958
  • WisVos
Re: Te veel arseen in babyvoeding met rijst ontdekt + reactie NVWA/rapport 2016
« Reactie #1 Gepost op: december 03, 2017, 13:23:03 »
Deze zaak is door Foodwatch en de media enorm opgeblazen:

https://www.foodlog.nl/artikel/rijstwafeltjes-geen-probleem-voor-babys-als-je-maar-varieert/

Het gaat om een kleine overschrijding (<20%) van een strenge (en deels arbitraire) norm; de kans dat een baby ooit van deze normoverschrijding last gaat krijgen is zo goed als nihil. Iedereen is trouwens veel beter af met gevarieerde voeding.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugé in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

ine

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1151
Re: Te veel arseen in babyvoeding met rijst ontdekt + reactie NVWA/rapport 2016
« Reactie #2 Gepost op: december 04, 2017, 14:08:31 »
Deze zaak is door Foodwatch en de media enorm opgeblazen:

https://www.foodlog.nl/artikel/rijstwafeltjes-geen-probleem-voor-babys-als-je-maar-varieert/

Het gaat om een kleine overschrijding (<20%) van een strenge (en deels arbitraire) norm; de kans dat een baby ooit van deze normoverschrijding last gaat krijgen is zo goed als nihil. Iedereen is trouwens veel beter af met gevarieerde voeding.


Toch reageert de NVWA hierop:
Desondanks zijn de bevindingen van foodwatch een signaal dat de NVWA zal meenemen in haar toezicht.

https://www.nvwa.nl/documenten/communicatie/algemeen/infobladen/archief/reactie-nvwa-op-rapport-arseen-in-rijstproducten-voor-baby%E2%80%99s-van-foodwatch