Auteur Topic: "BEVAT: Gluten, ..."  (gelezen 2684 keer)

b3nz0

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 7
"BEVAT: Gluten, ..."
« Gepost op: november 27, 2017, 16:17:57 »
Hallo beste mede-diŽters,

U herkent het zinnetje in de titel waarschijnlijk al.
Op verpakking van bewerkt voedsel staat vaak "gemaakt in een bedrijf waar ook ..., ..., gluten, ... verwerkt worden"
Of, simpelweg, "BEVAT: Gluten, ..."

Ik ben pas begonnen met diŽten en het is een hele zoektocht naar glutenvrij voedsel.
Ik weet al lang dat ik een glutenintolerantie heb, maar heb het nooit serieus genomen.
Maar sinds een kennis me heeft verteld wat de gevaren zijn, ben ik van gedacht veranderd.

Nu was mijn vraag aan jullie: wat is het verschil tussen die 2 zinnen, en moet ik alles vermijden waar het opstaat? Of 1 van de 2?

Ik ben nu 3 jaar depressief en ben ervan overtuigd geraakt dat het deels heeft te maken met voeding.
Daarom wil ik een serieus dieet volhouden en zien of dingen verbeteren.
Ik ga er niet op dieper ingaan, ik hoop alleen dat ťťn (of meerdere) van jullie een duidelijk antwoord kan geven op mijn vraag.

Ik heb veel respect voor ieder van jullie die bewust is van de gevaren van gluten, en er tegen vechten.
Het is niet gemakkelijk om te ontkomen van de goedkope en verslavende voeding die tegenwoordig te gemakkelijk te verkrijgen zijn.

Alvast bedankt voor een antwoord.
Op een glutenvrij en een beter leven!

JoJ_91

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 727
  • Geslacht: Vrouw
Re: "BEVAT: Gluten, ..."
« Reactie #1 Gepost op: november 27, 2017, 16:28:36 »
Staat er 'bevat: gluten' of staat er 'kan sporen bevatten van gluten'

Als er staat 'bevat gluten' dan is het heel simpel, dan zit er een ingrediŽnt in wat gluten bevat. Dat ingrediŽnt staat dan meestal ook duidelijk op de ingrediŽntenlijst. Maar niet altijd zoals bij de custard van dr oetker. Dat bevat gluten namelijk, en daarom staat er: bevat gluten. Die producten moet je dan laten liggen omdat ze niet glutenvrij zijn.

Bij de zin 'kan sporen bevatten van' of 'in een fabriek gemaakt waar ook gluten verwerkt worden' dan is het mogelijk dat er sporen van gluten in zitten. Dus niet als ingrediŽnt, maar omdat er misschien kruisbesmetting is opgetreden in de fabriek. Het kan, maar het kan dus ook van niet. Dat is een lastige keuze die je zelf moet maken of je het wel of niet eet.

Maar, het ontbreken van deze tekst over sporen, wil niet zeggen dat ze er niet in zitten! Een fabrikant maakt de keuze om het er wel of niet op te zetten. Het kan dus zijn dat in een product met deze vermelding er geen sporen in zitten, maar ook dat in een product zonder vermelding wel sporen zitten!

Hier kun je lezen wat de NCV over deze melding schreef: https://www.glutenvrij.nl/actueel/nieuwsartikel/451
Op 4 december 2012 kreeg ik de diagnose coeliakie (marsh 3c), na lang tobben. In 2003 de diagnose hypothyreoidie, maar de klachten zijn nooit weg gegaan. Heb ook een lactose en soja intolerantie.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8611
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: "BEVAT: Gluten, ..."
« Reactie #2 Gepost op: november 27, 2017, 16:36:18 »
Ik neem aan dat je bedoelt (of vermoedt) dat je coeliakie hebt? Ik ben wel benieuwd naar de 'gevaren' waar je kennis over heeft verteld. De klachten die ontstaan door niet herkende of niet behandelde coeliakie (dwz zonder dieet) zijn divers: van botontkalking (en meer risico om iets te breken) tot depressieve gevoelens en angsten, vergeetachtigheid, onvruchtbaarheid en neurologische klachten. Er is een lange lijst met klachten en symptomen die kunnen ontstaan door coeliakie, waarvan een groot deel zal verdwijnen of verminderen door een glutenvrij dieet bij iemand met coeliakie.

Als ergens op staat dat het gluten bevat, weet je zeker dat je het beter niet kunt eten. Kies voor producten waar op staat dat het glutenvrij is of waar een glutenvrij logo op staat (boodschappen doen bij AH is daarom handig).

De 'may contain' etikettering is nogal ondoorzichtig. Het wordt aan de goede wil van de fabrikant overgelaten om te vermelden of ergens gluten in kan zitten door kruisbesmetting. Waardoor een vreemde situatie ontstaat. Want sommige producten waar uit voorzorg op staat dat het gemaakt wordt in een omgeving met gluten bevatten geen gluten, of een groot deel niet en een klein deel wel. En andere producten waar die waarschuwing NIET op staat, kunnen net zo goed besmet zijn met gluten, omdat in dezelfde omgeving dingen met gluten worden gemaakt.

Wat je het handigste kunt doen, is kijken om wat voor soort product het gaat. Gaat het om meel bijvoorbeeld, of weet je dat de fabrikant veel meel gebruikt, dan is het risico groter, dan bij een fabrikant van appelmoes bijvoorbeeld. Bovendien kun je kijken of er een alternatief is waar die waarschuwing niet op staat en/of waarvan je zeker weet dat het glutenvrij is.

Kijk ook nog even hier: http://www.storiesofacoeliac.nl/informatief/kan-sporen-van-gluten-bevatten/   en https://ikbenglutenvrij.nl/kan-sporen-van-tarwe-bevatten/  https://ikbenglutenvrij.nl/kan-sporen-van-gluten-bevatten-vervolg/
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

debor@h

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 42
Re: "BEVAT: Gluten, ..."
« Reactie #3 Gepost op: november 27, 2017, 17:07:29 »
Sommige fabrikanten doen een zogenaamde VITAL berekening om uit te rekenen of ze het zinnetje bevat mogelijk sporen van ... op hun verpakking moeten zetten.
https://www.allergenenconsultancy.nl/vital

Als je bijvoorbeeld als fabrikant een private label product (huismerk) voor AH, Jumbo en nog een aantal supermarkten maakt, moet je zo'n VITAL berekening uitvoeren in de fase dat je een ingrediŽntendeclaratie overeenkomt met de betreffende supermarkt. Door deze werkwijze kan AH steeds meer producten aanbieden onder huismerk waar het eigen glutenvrij logo opstaat.

Om een voorbeeld te geven: een bakkerij maakt broodjes met sesam. Er blijven een paar sesamzaadjes achter op de bakplaten en die kleven onder de nieuwe lading broodjes zonder sesam. Er wordt dan berekend of de concentratie sesam een allergische reactie kan veroorzaken. Zo ja: dan komt er een zin zoals "kan mogelijk sporen bevatten van sesam".

Bij Jumbo heb ik dat nog niet zo gezien, maar ze zullen daarin niet achter blijven. Bij AH is het dus gemakkelijk om in de schappen met gewone producten te zien of ze glutenvrij zijn door het eigen glutenvrije logo van AH.

b3nz0

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 7
Re: "BEVAT: Gluten, ..."
« Reactie #4 Gepost op: november 27, 2017, 17:43:14 »
@JoJ_91
Staat er 'bevat: gluten' of staat er 'kan sporen bevatten van gluten'

Als er staat 'bevat gluten' dan is het heel simpel, dan zit er een ingrediŽnt in wat gluten bevat. Dat ingrediŽnt staat dan meestal ook duidelijk op de ingrediŽntenlijst. Maar niet altijd zoals bij de custard van dr oetker. Dat bevat gluten namelijk, en daarom staat er: bevat gluten. Die producten moet je dan laten liggen omdat ze niet glutenvrij zijn.

Bij de zin 'kan sporen bevatten van' of 'in een fabriek gemaakt waar ook gluten verwerkt worden' dan is het mogelijk dat er sporen van gluten in zitten. Dus niet als ingrediŽnt, maar omdat er misschien kruisbesmetting is opgetreden in de fabriek. Het kan, maar het kan dus ook van niet. Dat is een lastige keuze die je zelf moet maken of je het wel of niet eet.

Maar, het ontbreken van deze tekst over sporen, wil niet zeggen dat ze er niet in zitten! Een fabrikant maakt de keuze om het er wel of niet op te zetten. Het kan dus zijn dat in een product met deze vermelding er geen sporen in zitten, maar ook dat in een product zonder vermelding wel sporen zitten!

Hier kun je lezen wat de NCV over deze melding schreef: https://www.glutenvrij.nl/actueel/nieuwsartikel/451

Bedankt voor de informatie! Alleen, op sommige producten, zoals bij bio-haver of noten, staat er letterlijk: bevat gluten. Is dat ook dan geen kruisbesmetting?

b3nz0

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 7
Re: "BEVAT: Gluten, ..."
« Reactie #5 Gepost op: november 27, 2017, 17:52:17 »
@tine
Ik neem aan dat je bedoelt (of vermoedt) dat je coeliakie hebt? Ik ben wel benieuwd naar de 'gevaren' waar je kennis over heeft verteld. De klachten die ontstaan door niet herkende of niet behandelde coeliakie (dwz zonder dieet) zijn divers: van botontkalking (en meer risico om iets te breken) tot depressieve gevoelens en angsten, vergeetachtigheid, onvruchtbaarheid en neurologische klachten. Er is een lange lijst met klachten en symptomen die kunnen ontstaan door coeliakie, waarvan een groot deel zal verdwijnen of verminderen door een glutenvrij dieet bij iemand met coeliakie.

Als ergens op staat dat het gluten bevat, weet je zeker dat je het beter niet kunt eten. Kies voor producten waar op staat dat het glutenvrij is of waar een glutenvrij logo op staat (boodschappen doen bij AH is daarom handig).

De 'may contain' etikettering is nogal ondoorzichtig. Het wordt aan de goede wil van de fabrikant overgelaten om te vermelden of ergens gluten in kan zitten door kruisbesmetting. Waardoor een vreemde situatie ontstaat. Want sommige producten waar uit voorzorg op staat dat het gemaakt wordt in een omgeving met gluten bevatten geen gluten, of een groot deel niet en een klein deel wel. En andere producten waar die waarschuwing NIET op staat, kunnen net zo goed besmet zijn met gluten, omdat in dezelfde omgeving dingen met gluten worden gemaakt.

Wat je het handigste kunt doen, is kijken om wat voor soort product het gaat. Gaat het om meel bijvoorbeeld, of weet je dat de fabrikant veel meel gebruikt, dan is het risico groter, dan bij een fabrikant van appelmoes bijvoorbeeld. Bovendien kun je kijken of er een alternatief is waar die waarschuwing niet op staat en/of waarvan je zeker weet dat het glutenvrij is.

Kijk ook nog even hier: http://www.storiesofacoeliac.nl/informatief/kan-sporen-van-gluten-bevatten/   en https://ikbenglutenvrij.nl/kan-sporen-van-tarwe-bevatten/  https://ikbenglutenvrij.nl/kan-sporen-van-gluten-bevatten-vervolg/
Ik had gelezen in het boek "Het Gluten Gevaar" van David Perlmutter, dat coeliakie de ernstigste vorm van glutenintolerantie is, ik wist niet dat het gewoon een andere naam was voor glutenintolerantie.

De 'gevaren' zijn misschien wat extreem uitgedrukt. Mijn kennis had verteld dat ze darmkanker kon krijgen, of vroegtijdige dementie.
Ik ben inderdaad bekend met de symptonen die u hebt opgenoemd. Heb namelijk vreselijke sociale angst, mist in het hoofd (veel moeite om helder na te denken) en depressieve gevoelens.

Wat zou u doen in mijn geval; het product eten dat een kruisbesmetting heeft met gluten of vermijden? Bijvoorbeeld bij smeerbeleg (vleessalade, kip curry,...) ik weet dat het niet bepaald gezond is maar ik eet het puur om bij te komen, want door antidepressiva te nemen was ik verschrikkelijk verslankt. Ik weeg nu rond 57kg. 1m76 lang.

Hartelijk bedankt voor de informatie en moeite. Heeft me zeker vooruit geholpen!

b3nz0

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 7
Re: "BEVAT: Gluten, ..."
« Reactie #6 Gepost op: november 27, 2017, 18:08:59 »
Nog een vraag;

Wat zijn alternatieve, glutenvrije voedingen die ik kan eten?
Ben er nog steeds naar opzoek om mijn maag mee te vullen.


debor@h

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 42
Re: "BEVAT: Gluten, ..."
« Reactie #7 Gepost op: november 27, 2017, 19:10:02 »
Mits je tegen lactose kunt en je darmen tot rust gekomen zijn:


Ontbijt of lunch

Als je havermout lekker vindt: Glutenvrije havermout, bijvoorbeeld AH huismerk of Leev.
Zon≠na≠tu≠ra Teff pap
Cornflakes (glutenvrij)
Maiswafels of rijstwafels als op de verpakking geen gluten zijn aangegeven
Glutenvrij brood als je dat lust (geroosterd is vaak lekkerder)
Rijstepap (koeling)
Eat Natural muesli (opletten dat je de glutenvrije kiest) of andere glutenvrije muesli met bijvoorbeeld yoghurt
Huzarensalade en andere salade: varieert per merk of er gluten in zitten

Avondeten:

Aardappels, rijst (etiket lezen!), glutenvrij pasta
Vlees (let op bij marinade)
Vis uit de supermarkt zonder kortsje o.i.d., glutenvrije vissticks van Iglo of Jumbo (light vissticks)

Gewone vla (vanille, chocolade) voor de zekerheid etiket lezen. Roomijs afhankelijk van de smaak.

Calorie bommen:
Gewone snickers of bounties, delicata chocolade van AH als glutenvrij erop staat. Er zijn nog wel meer chocoladeproducten die mogen.
Absolute caloriebom: uit de diepvries: Al≠mon≠dy Daim (soort chocoladetaart met Daim), er zijn nog meer varianten van zoals tobleronetaart en Lemon curd.
Glutenvrije diepvriessate van Consenza
Eat Natural repen (zijn wel heel zoet).
Glutenvrij hamburger (met friet) van Mc Donalds (hebben ze niet in elke vestiging)
Eieren mogen ook.
Glutenvrij piizza (bijvoorbeeld Dr Oetker of Domino's).

Let op met bier! Daar zijn ook glutenvrije varianten van!






JoJ_91

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 727
  • Geslacht: Vrouw
Re: "BEVAT: Gluten, ..."
« Reactie #8 Gepost op: november 27, 2017, 21:40:19 »
Eerst een kort antwoord op deze vraag
@JoJ_91
Bedankt voor de informatie! Alleen, op sommige producten, zoals bij bio-haver of noten, staat er letterlijk: bevat gluten. Is dat ook dan geen kruisbesmetting?

Dit is zeker kruisbesmetting, want van nature is haver glutenvrij, maar de kruisbesmetting is zo extreem dat het wel degelijk gluten bevat. Niet eten!! Alleen haver eten dat gecertificeerd glutenvrij is.

Ik begrijp uit je uitgebreide verhaal dat je geen diagnose coeliakie hebt maar gelezen hebt over coeliakie en daarom glutenvrij bent gaan eten. Coeliakie is niet de ernstigste vorm van glutenintolerantie, coeliakie = glutenintolerantie. En of je dan wel of geen klachten hebt als je gluten eet, als je coeliakie hebt moet je gluten vermijden. Dit kan door alleen producten te eten die glutenvrij zijn. Er is nog best veel wat je kan eten hoor. Maar je moet hier pas mee beginnen als je de diagnose hebt. Sommige mensen met coeliakie kunnen als klachten depressiviteit hebben. Het loont om dus onderzoek te doen, maar het wordt wel moeilijk als je al deels glutenvrij eet.

In het schema in deze link staat bij de groene kolom alles wat glutenvrij is:
https://www.glutenvrij.nl/een_glutenvrij_dieet_wat_nu/wat_is_een_glutenvrij_dieet

Over je vraag over bijv. kip kerrie salade, als er niets aan gluten in de ingrediŽntenlijst staat en je eet 'gewoon' glutenvrij (dus niet een 0 glutendieet) dan kun je dat gewoon eten. Die van de Jumbo is bijv. glutenvrij (maar blijf altijd lezen, want fabrikanten kunnen natuurlijk de receptuur aanpassen)
Op 4 december 2012 kreeg ik de diagnose coeliakie (marsh 3c), na lang tobben. In 2003 de diagnose hypothyreoidie, maar de klachten zijn nooit weg gegaan. Heb ook een lactose en soja intolerantie.

b3nz0

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 7
Re: "BEVAT: Gluten, ..."
« Reactie #9 Gepost op: november 27, 2017, 23:13:26 »
Eerst een kort antwoord op deze vraag
Dit is zeker kruisbesmetting, want van nature is haver glutenvrij, maar de kruisbesmetting is zo extreem dat het wel degelijk gluten bevat. Niet eten!! Alleen haver eten dat gecertificeerd glutenvrij is.

Ik begrijp uit je uitgebreide verhaal dat je geen diagnose coeliakie hebt maar gelezen hebt over coeliakie en daarom glutenvrij bent gaan eten. Coeliakie is niet de ernstigste vorm van glutenintolerantie, coeliakie = glutenintolerantie. En of je dan wel of geen klachten hebt als je gluten eet, als je coeliakie hebt moet je gluten vermijden. Dit kan door alleen producten te eten die glutenvrij zijn. Er is nog best veel wat je kan eten hoor. Maar je moet hier pas mee beginnen als je de diagnose hebt. Sommige mensen met coeliakie kunnen als klachten depressiviteit hebben. Het loont om dus onderzoek te doen, maar het wordt wel moeilijk als je al deels glutenvrij eet.

In het schema in deze link staat bij de groene kolom alles wat glutenvrij is:
https://www.glutenvrij.nl/een_glutenvrij_dieet_wat_nu/wat_is_een_glutenvrij_dieet

Over je vraag over bijv. kip kerrie salade, als er niets aan gluten in de ingrediŽntenlijst staat en je eet 'gewoon' glutenvrij (dus niet een 0 glutendieet) dan kun je dat gewoon eten. Die van de Jumbo is bijv. glutenvrij (maar blijf altijd lezen, want fabrikanten kunnen natuurlijk de receptuur aanpassen)
Ik heb een diagnose gekregen hoor! Al 3 jaar geleden een keer, en nu een half jaar nog een keer laten testen en nog steeds positief.. Ik heb geen fysische klachten, alleen psychische (waarschijnlijk). Ook ben ik lactose- en soja intolerant.

Bedankt voor de antwoorden!

b3nz0

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 7
Re: "BEVAT: Gluten, ..."
« Reactie #10 Gepost op: november 27, 2017, 23:15:06 »
Mits je tegen lactose kunt en je darmen tot rust gekomen zijn:


Ontbijt of lunch

Als je havermout lekker vindt: Glutenvrije havermout, bijvoorbeeld AH huismerk of Leev.
Zon≠na≠tu≠ra Teff pap
Cornflakes (glutenvrij)
Maiswafels of rijstwafels als op de verpakking geen gluten zijn aangegeven
Glutenvrij brood als je dat lust (geroosterd is vaak lekkerder)
Rijstepap (koeling)
Eat Natural muesli (opletten dat je de glutenvrije kiest) of andere glutenvrije muesli met bijvoorbeeld yoghurt
Huzarensalade en andere salade: varieert per merk of er gluten in zitten

Avondeten:

Aardappels, rijst (etiket lezen!), glutenvrij pasta
Vlees (let op bij marinade)
Vis uit de supermarkt zonder kortsje o.i.d., glutenvrije vissticks van Iglo of Jumbo (light vissticks)

Gewone vla (vanille, chocolade) voor de zekerheid etiket lezen. Roomijs afhankelijk van de smaak.

Calorie bommen:
Gewone snickers of bounties, delicata chocolade van AH als glutenvrij erop staat. Er zijn nog wel meer chocoladeproducten die mogen.
Absolute caloriebom: uit de diepvries: Al≠mon≠dy Daim (soort chocoladetaart met Daim), er zijn nog meer varianten van zoals tobleronetaart en Lemon curd.
Glutenvrije diepvriessate van Consenza
Eat Natural repen (zijn wel heel zoet).
Glutenvrij hamburger (met friet) van Mc Donalds (hebben ze niet in elke vestiging)
Eieren mogen ook.
Glutenvrij piizza (bijvoorbeeld Dr Oetker of Domino's).

Let op met bier! Daar zijn ook glutenvrije varianten van!
Geweldig, hier ga ik zeker gebruik van maken! Bedankt!

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8611
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: "BEVAT: Gluten, ..."
« Reactie #11 Gepost op: november 28, 2017, 09:11:05 »
Ik schrik er wel van, dat je zulke heftige symptomen hebt.... ben je niet eerder op het idee gekomen dat het kan komen door coeliakie? Heeft je arts dat niet uitgelegd? Wat vervelend dat je zo in de knoop zit, en dat terwijl het waarschijnlijk helemaal niet nodig is, omdat je je veel beter kunt voelen door glutenvrij te eten. Dat zal een enorm verschil maken in hoe je je voelt, daar ben ik vast van overtuigd.

Als je weet dat je coeliakie hebt, weet je waarschijnlijk ook welke voedingstekorten je hebt, zoals ijzer en foliumzuur, daar kun je je dieet op afstemmen. Je schrijft dat je veel bent afgevallen, dat kan ook komen door coeliakie. Simpelweg omdat je darmen de voedingsstoffen niet goed kunnen opnemen. Als je glutenvrij gaat eten, groeien je darmvlokken weer aan, en zul je vanzelf weer zwaarder worden, omdat je lichaam de voedingsstoffen uit het eten kan halen. En je zult veel beter in je vel zitten (als je darmen goed werken, zullen je hersenen ook beter werken, wat van invloed is op je mentale gezondheid en je vermogen om helder na te denken). Dat zal niet van vandaag op morgen gaan. die darmvlokken hebben er lang over gedaan om te verdwijnen, en ze doen er ook wel even over om weer aan te groeien. Maar je zult toch al wel binnen een paar weken merken dat het beter gaat. Ik ben heel blij dat je nu kiest voor glutenvrij eten, dat zal je leven flink veranderen. Ik wens je veel succes met het vinden van lekkere glutenvrije producten. Je kunt trouwens ook bij een diŽtiste op bezoek als je nog meer ondersteuning wilt bij de invulling van je dieet, er zijn diŽtisten gespecialiseerd in coeliakie, te vinden bij www.glutenvrij.nl.

O ja, dat vergeet ik bijna: de kans bestaat dat je op den duur weer producten met lactose kunt gebruiken. Veel mensen met net ontdekte coeliakie verdragen geen lactose. Dat komt omdat de darmvlokken dat niet kunnen verteren (de enzymen die lactose verteren worden gemaakt op de top van die darmvlokken; zijn die darmvlokken verdwenen, dan heb je ook te weinig van die enzymen om lactose te verteren). Het is een 'secundaire lactose-intolerantie' die ontstaat door coeliakie. Door glutenvrij te eten heb je kans dat je weer dingen met lactose kunt eten. Je kunt trouwens wel harde Hollandse kaas eten (bevat weinig lactose). En alternatieven gebruiken voor gewone melk (lactosevrije melk, rijstmelk, amandelmelk, kokosmelk). 

Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

b3nz0

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 7
Re: "BEVAT: Gluten, ..."
« Reactie #12 Gepost op: november 28, 2017, 21:57:31 »
Ik schrik er wel van, dat je zulke heftige symptomen hebt.... ben je niet eerder op het idee gekomen dat het kan komen door coeliakie? Heeft je arts dat niet uitgelegd? Wat vervelend dat je zo in de knoop zit, en dat terwijl het waarschijnlijk helemaal niet nodig is, omdat je je veel beter kunt voelen door glutenvrij te eten. Dat zal een enorm verschil maken in hoe je je voelt, daar ben ik vast van overtuigd.

Als je weet dat je coeliakie hebt, weet je waarschijnlijk ook welke voedingstekorten je hebt, zoals ijzer en foliumzuur, daar kun je je dieet op afstemmen. Je schrijft dat je veel bent afgevallen, dat kan ook komen door coeliakie. Simpelweg omdat je darmen de voedingsstoffen niet goed kunnen opnemen. Als je glutenvrij gaat eten, groeien je darmvlokken weer aan, en zul je vanzelf weer zwaarder worden, omdat je lichaam de voedingsstoffen uit het eten kan halen. En je zult veel beter in je vel zitten (als je darmen goed werken, zullen je hersenen ook beter werken, wat van invloed is op je mentale gezondheid en je vermogen om helder na te denken). Dat zal niet van vandaag op morgen gaan. die darmvlokken hebben er lang over gedaan om te verdwijnen, en ze doen er ook wel even over om weer aan te groeien. Maar je zult toch al wel binnen een paar weken merken dat het beter gaat. Ik ben heel blij dat je nu kiest voor glutenvrij eten, dat zal je leven flink veranderen. Ik wens je veel succes met het vinden van lekkere glutenvrije producten. Je kunt trouwens ook bij een diŽtiste op bezoek als je nog meer ondersteuning wilt bij de invulling van je dieet, er zijn diŽtisten gespecialiseerd in coeliakie, te vinden bij www.glutenvrij.nl.

O ja, dat vergeet ik bijna: de kans bestaat dat je op den duur weer producten met lactose kunt gebruiken. Veel mensen met net ontdekte coeliakie verdragen geen lactose. Dat komt omdat de darmvlokken dat niet kunnen verteren (de enzymen die lactose verteren worden gemaakt op de top van die darmvlokken; zijn die darmvlokken verdwenen, dan heb je ook te weinig van die enzymen om lactose te verteren). Het is een 'secundaire lactose-intolerantie' die ontstaat door coeliakie. Door glutenvrij te eten heb je kans dat je weer dingen met lactose kunt eten. Je kunt trouwens wel harde Hollandse kaas eten (bevat weinig lactose). En alternatieven gebruiken voor gewone melk (lactosevrije melk, rijstmelk, amandelmelk, kokosmelk).

De eerste keer dat ik me liet testen op allergieŽn was 3 jaar geleden, bij een klassieke dokter. Ik reageerde alleen positief op tarwe en hij zei niets over glutenintolerantie. Dus ik at af en toe speltbrood, maar meestal nog gewoon brood, aangezien ik toen toch geen (duidelijke) allergische reacties kreeg.
De 2de keer was nu een half jaar geleden bij een homeopatische dokter, en hij had me gelukkig wel op de hoogte gebracht van glutenintolerantie. Alleen had ik erg veel moeite met alternatieven zoeken, en daarom figuurlijk gezegd uithongerde. Dankzij die kennis van me heb ik een goeie winkel gevonden voor glutenvrij brood. Alleen was ik nog twijfelachtig over de tekstjes op de verpakking.

Bedankt voor de antwoorden en de tips in ieder geval! Ik ga me nu volledig houden aan glutenvrij voedsel.
Ik zal actief blijven op dit forum om mijn ervaringen te delen.

Nog een fijne dag en nog eens bedankt.

 

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8611
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: "BEVAT: Gluten, ..."
« Reactie #13 Gepost op: november 29, 2017, 09:28:30 »
Het zou beter zijn als je een echte diagnose hebt. Wat is de reden dat je niet tegen tarwe kunt? En is het nodig om alleen tarwe te laten staan, of moet je ook rogge en gerst vermijden? Hoe streng moet je zijn? Heb je kans op complicaties?

Dit zijn de mogelijkheden:
- je bent allergisch voor tarwe. Vaak aan te tonen met een bloedtest en/of huidpriktest bij de allergoloog. Klachten van ademhaling, huid, buik. Je kunt wel rogge en gerst eten. 
- je hebt coeliakie. Aan te tonen met een bloedtest en evt. darmonderzoek. Tal van klachten, buikklachten maar ook andere klachten in andere organen mogelijk (huid, hart, lever, hersenen, zenuwen, voortplantingsorganen, etc)
- je bent glutensensitief. Dan is eerst getest of je coeliakie hebt of een tarwe-allergie. Heb je dat niet maar word je toch ziek door gluten, dan ben je mogelijk glutensensitief. Klachten zijn hetzelfde als bij coeliakie. Het is nog niet bekend of het een blijvende aandoening is en of je nog een beetje gluten verdraagt. Bij coeliakie moet je echt elk kruimeltje brood en koek vermijden (aparte botervloot en zo) om complicaties te voorkomen. Bij NCGS is dat niet altijd zo streng nodig. Er zijn ook geen complicaties bekend als je gewoon gluten blijft eten (bij coeliakie gaan de darmvlokken kapot maar bij NCGS niet).
- je hebt prikkelbare darmen die reageren op gluten. Daar is nog niet veel over bekend. Wel zijn het uitsluitend darmklachten (opgeblazen, buikpijn, diarree, verstopping of andere ontlasting), geen andere klachten.
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

MathFox

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 936
  • WisVos
Re: "BEVAT: Gluten, ..."
« Reactie #14 Gepost op: november 29, 2017, 18:52:19 »
Hallo b3nz0,

Het klopt dat de reactie bij een tarweallergie meestal niet heftig is; ik had vooral last van vermoeidheid en een slechte conditie, maar merk ook negatieve effecten op mijn denkprocessen. Ik begrijp dat je een (bloed) test gehad hebt waar een allergie tegen tarwe uit kwam.
Als je allergisch voor tarwe bent kun je het beste alle tarwe uit je dieet schrappen. Je krijgt dan een dieet dat heel veel op een glutenvrij dieet lijkt, hoewel je technisch gesproken wel rogge en gerst mag zijn die meestal vervuild met tarwe; genoeg vervuild om iemand met tarwe-allergie ziek te maken. Houd je voorlopig maar aan (veilige) glutenvrije producten. Spelt is trouwens een tarweras, kun je beter niet eten.

Probeer het dieet een paar weken streng vol te houden, dan zul je merken dat je je fitter gaat voelen. Je zult ook de effecten van een (klein) beetje tarwe leren herkennen; bij een allergie reageer je op kleine verontreinigingen (een broodkruimel).
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.