Auteur Topic: draagster van coeliakie  (gelezen 2996 keer)

gerda1955

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 670
  • Geslacht: Vrouw
  • Een top forum !
draagster van coeliakie
« Gepost op: oktober 04, 2017, 15:39:58 »
Hallo
Even een vraagje
Ik heb 2 Dochters
De oudste dochter i draagster van de coeliakie genen
Maar heeft het nog niet
Nu is ze 5,maanden zwanger alles gaat goed het is haar eerste kindje
 Kan ze nu ook coeliakie verder ontwikkelen
En heeft de baby ook kans dat ze coeliakie kan krijgen
heb ergens gelezen dat ze bloed van de navelsteng  nemen hoe gaat dat dan
Grtj Gerda,1955 

:paard: :kat:
ik heb coeliakie 3a sinds augustus 2005
ik gebruik soya in plaats van melk

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8749
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: draagster van coeliakie
« Reactie #1 Gepost op: oktober 04, 2017, 16:28:22 »
Wat leuk, een baby op komst, gefeliciteerd!

Als je dochter de genen heeft die horen bij coeliakie, dan kan ze die doorgeven aan haar baby. Maar veel zegt het niet, want 30 tot 40% van de bevolking heeft die genen. Toch krijgt slechts 1% coeliakie. Je hebt er alleen iets aan als het kind die genen niet heeft. Dan kan de kleine later nooit coeliakie krijgen. Als al iemand in de familie coeliakie heeft, is de kans op coeliakie bij de baby 5 a 10%. Dus nog steeds is de kans dat ze geen coeliakie krijgt een stuk groter (90 a 95% dus).

Afnemen van navelstrengbloed is nogal ingewikkeld. In de navelstreng loopt namelijk het bloed van de moeder en ook dat van het kind. Het kan dus vermengd raken. Dan weet je niet zeker van wie je het DNA test. En het is ook nog experimenteel, het wordt nog niet standaard gedaan. Je dochter kan het wel vast vragen aan een arts of verloskundige. Die kan verder informeren naar de mogelijkheden, het zal van het ziekenhuis afhangen of het kan. Het wordt nog niet standaard gedaan. Bij het LUMC luidt het advies om een keer bloed te prikken als de baby een paar maanden oud is. Dan weet je dochter of de kleine de coeliakiegenen heeft. Wat je dochter het beste kan doen: inlichtingen inwinnen bij de coeliakiepoli van het LUMC. Die zijn erin gespecialiseerd. 

Hier staan berichten van een paar moeders: http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=23522.msg644763#msg644763

Overigens is een zwangerschap een bekende 'trigger' van coeliakie. Vrouwen die eerst nergens last van hadden, kunnen na de geboorte klachten ontwikkelen die verband houden met coeliakie. Dus je dochter moet niet alleen het kleintje in de gaten houden, maar ook zichzelf. Het zou heel vervelend zijn als ze zelf te moe is om voor haar kind te zorgen.
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.