Auteur Topic: Coeliakie aantoonbaar bij iemand die glutenvrij eet; methode uit Noorwegen  (gelezen 1185 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8131
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Twee vooraanstaande coeliakie-onderzoekers uit Noorwegen, Knut Lundin en Ludvig Sollid, zijn patenthouders van een nieuwe methode waarmee vastgesteld kan worden of iemand coeliakie heeft, zelfs als die persoon glutenvrij eet. Binnen deze methode worden in het bloed bepaalde afweercellen (glutenspecifieke T-cellen) opgespoord die alleen voorkomen bij coeliakiepatiŽnten en niet bij gezonde personen. De onderzoekers hopen dat de methode, nu alleen nog in gebruik voor onderzoek, in de toekomst ook in ziekenhuizen gebruikt gaat worden. Eerder bleek dat bij 11 van 13 coeliakiepatiŽnten die een glutenvrij dieet volgden, deze afweercellen aanwezig waren in het bloed; bij gezonde personen werden ze niet aangetroffen. In het onderzoek hieronder wordt beschreven dat na 6 dagen gluten eten (5,7 gram in de vorm van een mueslireep) bij 13 van 15 coeliakiepatiŽnten de afweercellen in het bloed verdubbelden. Hiermee is coeliakie vast te stellen. Vermoedelijk is in veel gevallen 3 dagen gluten eten al genoeg om coeliakie aan te tonen bij een patiŽnt, schrijft het onderzoeksteam uit Oslo in het tijdschrift Gut. Hierdoor zal het in de toekomst niet langer nodig zijn om wekenlang gluten te eten om een betrouwbare coeliakiediagnose te verkrijgen. Veel mensen beginnen eerst aan een glutenvrij dieet, maar willen daarna alsnog weten of ze coeliakie hebben. Dat is tot nu toe alleen aan te tonen door een bepaalde periode opnieuw gluten te eten. Hoe lang iemand hoeveel gluten zou moeten eten om de darmschade aan te tonen die hoort bij coeliakie, is niet zo duidelijk; richtlijnen hierover verschillen per land, en lopen uiteen van twee weken tot drie maanden. Verschillende patiŽnten beginnen er bij voorbaat niet aan, omdat ze te veel klachten hebben. Anderen wagen een poging, maar stranden onderweg, omdat het te belastend is. Hopelijk is een paar dagen gluten eten nog te doen, en krijgen meer patiŽnten een echte diagnose, als bijgaande methode in meer ziekenhuizen ingevoerd wordt. Voordat het zo ver is, moet grootschalig onderzoek plaatsvinden met meer coeliakiepatiŽnten. In de genoemde experimenten ging het om patiŽnten met de genotypen HLA-DQ2.5 en/of HLA-DQ8, niet om mensen met het genotype HLA-DQ2.2 (ik vermoed dat de methode voor deze laatste groep niet geschikt is; het genotype HLA-DQ2.2 komt minder vaak voor). 


Gut. 2017 Aug 4. pii: gutjnl-2017-314461. doi: 10.1136/gutjnl-2017-314461. [Epub ahead of print]
HLA-DQ:gluten tetramer test in blood gives better detection of coeliac patients than biopsy after 14-day gluten challenge.
Sarna VK1,2, Skodje GI2,3, Reims HM4, Risnes LF1,5, Dahal-Koirala S1,5, Sollid LM1,2,5, Lundin KEA2,5,6.

OBJECTIVE:
Initiation of a gluten-free diet without proper diagnostic work-up of coeliac disease is a frequent and demanding problem. Recent diagnostic guidelines suggest a gluten challenge of at least 14 days followed by duodenal biopsy in such patients. The rate of false-negative outcome of this approach remains unclear. We studied responses to 14-day gluten challenge in subjects with treated coeliac disease.

DESIGN:
We challenged 20 subjects with biopsy-verified coeliac disease, all in confirmed mucosal remission, for 14 days with 5.7 grams per oral gluten daily. Duodenal biopsies were collected. Blood was analysed by multiplex assay for cytokine detection, and by flow cytometry using HLA-DQ:gluten tetramers.

RESULTS:
Nineteen participants completed the challenge. Villous blunting appeared at end of challenge in 5 of 19 subjects. Villous height to crypt depth ratio reduced with at least 0.4 concomitantly with an increase in intraepithelial lymphocyte count of at least 50% in 9 of 19 subjects. Interleukin-8 plasma concentration increased by more than 100% after 4 hours in 7 of 19 subjects. Frequency of blood CD4+ effector-memory gut-homing HLA-DQ:gluten tetramer-binding T cells increased by more than 100% on day 6 in 12 of 15 evaluated participants.

CONCLUSION:
A 14-day gluten challenge was not enough to establish significant mucosal architectural changes in majority of patients with coeliac disease (sensitivity ≈25%-50%). Increase in CD4+ effector-memory gut-homing HLA-DQ:gluten tetramer-binding T cells in blood 6 days after gluten challenge is a more sensitive and less invasive biomarker that should be validated in a larger study.

TRIAL REGISTRATION NUMBER:
NCT02464150.

PMID: 28779027 DOI: 10.1136/gutjnl-2017-314461
Mijn zoon (18) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

12cook

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1264
  • Geslacht: Vrouw
Re: Coeliakie aantoonbaar bij iemand die glutenvrij eet; methode uit Noorwegen
« Reactie #1 Gepost op: september 10, 2017, 19:25:52 »
Klinkt goed! Ben benieuwd naar de uitkomsten van het genoemde vervolgonderzoek!

Baloo

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 38
Re: Coeliakie aantoonbaar bij iemand die glutenvrij eet; methode uit Noorwegen
« Reactie #2 Gepost op: september 10, 2017, 21:17:44 »
Wow!

Weidelied

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 177
Re: Coeliakie aantoonbaar bij iemand die glutenvrij eet; methode uit Noorwegen
« Reactie #3 Gepost op: september 20, 2017, 17:41:03 »
hier zouden heel veel mensen heel blij mee zijn!

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8131
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Coeliakie aantoonbaar bij iemand die glutenvrij eet; methode uit Noorwegen
« Reactie #4 Gepost op: maart 14, 2018, 12:35:55 »
In een nieuwe publicatie vertellen de onderzoekers dat het in de meeste gevallen niet nodig zal zijn om een paar dagen gluten te eten voorafgaand aan deze nieuwe coeliakie-bloedtest, omdat de test nog nauwkeuriger is geworden. Een nadeel is dat 54 ml bloed nodig is, wat vooral bij kinderen een bezwaar kan zijn (ik weet niet hoeveel buisjes dat is? ik dacht dat een buisje een inhoud heeft van 5 of 10 ml). En wat ook niet goed uitgezocht is, is of de test alleen werkt bij mensen met HLA-DQ2.5 (het onderzoek vond plaats bij mensen met dit genotype) of dat het ook werkt bij mensen met andere genotypen, HLA-DQ2.2 en HLA-DQ8. Dat zal uit vervolgonderzoek moeten blijken. De NCV schreef het volgende bericht: https://www.glutenvrij.nl/actueel/nieuwsartikel/644


Gastroenterology. 2018 Mar;154(4):886-896.e6. doi: 10.1053/j.gastro.2017.11.006. Epub 2017 Nov 14.
HLA-DQ-Gluten Tetramer Blood Test Accurately Identifies Patients With and Without Celiac Disease in Absence of Gluten Consumption.
Sarna VK1, Lundin KEA2, MÝrkrid L3, Qiao SW4, Sollid LM4, Christophersen A5.

BACKGROUND & AIMS:
Celiac disease is characterized by HLA-DQ2/8-restricted responses of CD4+ T cells to cereal gluten proteins. A diagnosis of celiac disease based on serologic and histologic evidence requires patients to be on gluten-containing diets. The growing number of individuals adhering to a gluten-free diet (GFD) without exclusion of celiac disease complicates its detection. HLA-DQ-gluten tetramers can be used to detect gluten-specific T cells in blood of patients with celiac disease, even if they are on a GFD. We investigated whether an HLA-DQ-gluten tetramer-based assay accurately identifies patients with celiac disease.

METHODS:
We produced HLA-DQ-gluten tetramers and added them to peripheral blood mononuclear cells isolated from 143 HLA-DQ2.5+ subjects (62 subjects with celiac disease on a GFD, 19 subjects without celiac disease on a GFD [due to self-reported gluten sensitivity], 10 subjects with celiac disease on a gluten-containing diet, and 52 presumed healthy individuals [controls]). T cells that bound HLA-DQ-gluten tetramers were quantified by flow cytometry. Laboratory tests and flow cytometry gating analyses were performed by researchers blinded to sample type, except for samples from subjects with celiac disease on a gluten-containing diet. Test precision analyses were performed using samples from 10 subjects.

RESULTS:
For the HLA-DQ-gluten tetramer-based assay, we combined flow-cytometry variables in a multiple regression model that identified individuals with celiac disease on a GFD with an area under the receiver operating characteristic curve value of 0.96 (95% confidence interval [CI] 0.89-1.00) vs subjects without celiac disease on a GFD. The assay detected individuals with celiac disease on a gluten-containing diet vs controls with an area under the receiver operating characteristic curve value of 0.95 (95% CI 0.90-1.00). Optimized cutoff values identified subjects with celiac disease on a GFD with 97% sensitivity (95% CI 0.92-1.00) and 95% specificity (95% CI 0.84-1.00) vs subjects without celiac disease on a GFD. The values identified subjects with celiac disease on a gluten-containing diet with 100% sensitivity (95% CI 1.00-1.00]) and 90% specificity (95% CI 0.83-0.98) vs controls. In an analysis of 4 controls with positive results from the HLA-DQ-gluten tetramer test, 2 had unrecognized celiac disease and the remaining 2 had T cells that proliferated in response to gluten antigen in vitro.

CONCLUSIONS:
An HLA-DQ-gluten tetramer-based assays that detects gluten-reactive T cells identifies patients with and without celiac disease with a high level of accuracy, regardless of whether the individuals are on a GFD. This test would allow individuals with suspected celiac disease to avoid gluten challenge and duodenal biopsy, but requires validation in a larger study. Clinicaltrials.gov no: NCT02442219.

PMID: 29146521 DOI: 10.1053/j.gastro.2017.11.006


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29146521
Mijn zoon (18) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

koekie8

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1475
  • Geslacht: Vrouw
Re: Coeliakie aantoonbaar bij iemand die glutenvrij eet; methode uit Noorwegen
« Reactie #5 Gepost op: maart 15, 2018, 00:02:05 »
Vol vertrouwen dat een dergelijke test binnen enkele jaren beschikbaar komt, hebben we/ik besloten dat ik geen glutenchallenge ga doen. Ik reageer zo duidelijk op gluten en heb om zoveel redenen een verhoogde kans op coeliakie, dat een challenge nu onwenselijk is. Maar komt bovenstaande test (of een andere die vergelijkbaar werkt) op de markt, dan ga ik hem zeker laten doen!
Volg hoe ik 15-20 weken per jaar op reis in het buitenland aan gluten- en lactosevrij eten probeer te komen op http://glutenvrijreizen.blogspot.nl.
En deze vul ik met lekkere, gezonde en gemakkelijke recepten: http://primarecepten.webklik.nl