Auteur Topic: Coeliakie aantoonbaar bij iemand die glutenvrij eet; methode uit Noorwegen  (gelezen 668 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 7912
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Twee vooraanstaande coeliakie-onderzoekers uit Noorwegen, Knut Lundin en Ludvig Sollid, zijn patenthouders van een nieuwe methode waarmee vastgesteld kan worden of iemand coeliakie heeft, zelfs als die persoon glutenvrij eet. Binnen deze methode worden in het bloed afweercellen (T-cellen) opgespoord die alleen voorkomen bij coeliakiepatiŽnten en niet bij gezonde personen. De onderzoekers hopen dat de methode, nu alleen nog in gebruik voor onderzoek, in de toekomst ook in ziekenhuizen gebruikt gaat worden. Eerder bleek dat bij 11 van 13 coeliakiepatiŽnten die een glutenvrij dieet volgden, deze afweercellen aanwezig waren in het bloed; bij gezonde personen werden ze niet aangetroffen. In het onderzoek hieronder wordt beschreven dat na 6 dagen gluten eten (5,7 gram in de vorm van een mueslireep) bij 13 van 15 coeliakiepatiŽnten de afweercellen in het bloed verdubbelden. Hiermee is coeliakie vast te stellen. Vermoedelijk is in veel gevallen 3 dagen gluten eten al genoeg om coeliakie aan te tonen bij een patiŽnt, schrijft het onderzoeksteam uit Oslo in het tijdschrift Gut. Hierdoor zal het in de toekomst niet langer nodig zijn om wekenlang gluten te eten om een betrouwbare coeliakiediagnose te verkrijgen. Veel mensen beginnen eerst aan een glutenvrij dieet, maar willen daarna alsnog weten of ze coeliakie hebben. Dat is tot nu toe alleen aan te tonen door een bepaalde periode opnieuw gluten te eten. Hoe lang iemand hoeveel gluten zou moeten eten om de darmschade aan te tonen die hoort bij coeliakie, is niet zo duidelijk; richtlijnen hierover verschillen per land, en lopen uiteen van twee weken tot drie maanden. Verschillende patiŽnten beginnen er bij voorbaat niet aan, omdat ze te veel klachten hebben. Anderen wagen een poging, maar stranden onderweg, omdat het te belastend is. Hopelijk is een paar dagen gluten eten nog te doen, en krijgen meer patiŽnten een echte diagnose, als bijgaande methode in meer ziekenhuizen ingevoerd wordt. Voordat het zo ver is, moet grootschalig onderzoek plaatsvinden met meer coeliakiepatiŽnten. In de genoemde experimenten ging het om patiŽnten met de genotypen HLA-DQ2.5 en/of HLA-DQ8, niet om mensen met het genotype HLA-DQ2.2 (ik vermoed dat de methode voor deze laatste groep niet geschikt is; ongeveer 1 op de 500 patiŽnten met coeliakie heeft het genotype HLA-DQ2.2 dus dat komt niet zo vaak voor). 


Gut. 2017 Aug 4. pii: gutjnl-2017-314461. doi: 10.1136/gutjnl-2017-314461. [Epub ahead of print]
HLA-DQ:gluten tetramer test in blood gives better detection of coeliac patients than biopsy after 14-day gluten challenge.
Sarna VK1,2, Skodje GI2,3, Reims HM4, Risnes LF1,5, Dahal-Koirala S1,5, Sollid LM1,2,5, Lundin KEA2,5,6.

OBJECTIVE:
Initiation of a gluten-free diet without proper diagnostic work-up of coeliac disease is a frequent and demanding problem. Recent diagnostic guidelines suggest a gluten challenge of at least 14 days followed by duodenal biopsy in such patients. The rate of false-negative outcome of this approach remains unclear. We studied responses to 14-day gluten challenge in subjects with treated coeliac disease.

DESIGN:
We challenged 20 subjects with biopsy-verified coeliac disease, all in confirmed mucosal remission, for 14 days with 5.7 grams per oral gluten daily. Duodenal biopsies were collected. Blood was analysed by multiplex assay for cytokine detection, and by flow cytometry using HLA-DQ:gluten tetramers.

RESULTS:
Nineteen participants completed the challenge. Villous blunting appeared at end of challenge in 5 of 19 subjects. Villous height to crypt depth ratio reduced with at least 0.4 concomitantly with an increase in intraepithelial lymphocyte count of at least 50% in 9 of 19 subjects. Interleukin-8 plasma concentration increased by more than 100% after 4 hours in 7 of 19 subjects. Frequency of blood CD4+ effector-memory gut-homing HLA-DQ:gluten tetramer-binding T cells increased by more than 100% on day 6 in 12 of 15 evaluated participants.

CONCLUSION:
A 14-day gluten challenge was not enough to establish significant mucosal architectural changes in majority of patients with coeliac disease (sensitivity ≈25%-50%). Increase in CD4+ effector-memory gut-homing HLA-DQ:gluten tetramer-binding T cells in blood 6 days after gluten challenge is a more sensitive and less invasive biomarker that should be validated in a larger study.

TRIAL REGISTRATION NUMBER:
NCT02464150.

PMID: 28779027 DOI: 10.1136/gutjnl-2017-314461
Mijn zoon (17) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

12cook

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1233
  • Geslacht: Vrouw
Re: Coeliakie aantoonbaar bij iemand die glutenvrij eet; methode uit Noorwegen
« Reactie #1 Gepost op: september 10, 2017, 19:25:52 »
Klinkt goed! Ben benieuwd naar de uitkomsten van het genoemde vervolgonderzoek!

Baloo

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 19
Re: Coeliakie aantoonbaar bij iemand die glutenvrij eet; methode uit Noorwegen
« Reactie #2 Gepost op: september 10, 2017, 21:17:44 »
Wow!

Weidelied

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 174
Re: Coeliakie aantoonbaar bij iemand die glutenvrij eet; methode uit Noorwegen
« Reactie #3 Gepost op: september 20, 2017, 17:41:03 »
hier zouden heel veel mensen heel blij mee zijn!