Auteur Topic: Informatie over DH  (gelezen 2296 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8934
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Informatie over DH
« Gepost op: september 01, 2017, 21:02:06 »
DH (huidziekte)
 
Heb je last van jeuk, huiduitslag, kleine rode bultjes, misschien zelfs blaasjes? En komt het elke keer terug op dezelfde plek(ken) op je lichaam? Is het zowel links als rechts? Op dezelfde ledematen? Dan heb je grote kans dat je DH hebt, voluit: Dermatitis Herpetiformus. Het wordt ook wel 'coeliakie van de huid' genoemd, of 'de ziekte van DŁhring' (vernoemd naar degene die het ontdekt heeft).
 
DH is moeilijk te herkennen; alleen een ervaren dermatoloog weet er raad mee. Het wordt vaak aangezien voor iets anders: muggenbeten, eczeem, contactallergie, andere allergieŽn, reactie op kou of warmte, psoriasis, netelroos, jeuk als gevolg van diabetes, etc. Zalfjes en crŤmes helpen niet als je DH hebt. Een glutenvrij dieet wel. Want ťťn ding is zeker: als je DH hebt, heb je ook coeliakie.

Huiduitslag
DH kenmerkt zich door kleine bultjes of blaasjes die vreselijk kunnen jeuken en die in kleine groepjes aanwezig zijn op het hoofd, de schouders, ellebogen, billen, knieŽn, handen of benen. Als je links bultjes hebt, zitten ze ook rechts, dat is kenmerkend voor DH. De bultjes zitten het vaakst op plekken waar kleding langs schuurt, op de buitenkant van ellebogen, knieŽn en billen. Als je een ernstige vorm hebt, kun je niet gewoon slapen, werken, naar school of spelen, want je blijft maar krabben. De eerste bultjes ontstaan meestal als het warm is, van het voorjaar tot de zomer. Tegen de tijd dat iemand met DH op het spreekuur van de dermatoloog verschijnt, zijn de bultjes meestal opengekrabd en daardoor moeilijker te herkennen. Als de huiduitslag weer verdwijnt, hou je er geen litteken aan over (hooguit door het krabben), maar je huid is soms wel verkleurd. De bultjes zelf zijn niet besmettelijk.
 
Jeuk
Niet iedereen met DH heeft last van bultjes of blaasjes. Sommige mensen hebben 'alleen'  last van jeuk, en dat maakt het vinden van de oorzaak nogal moeilijk.
 
Wie heeft DH
DH wordt het meest ontdekt bij mensen tussen 50 tot 69 jaar, maar ook kinderen van 1 jaar en ouderen van 90 kunnen het krijgen. DH komt voornamelijk voor in Europa en de Verenigde Staten. Het is vrij zeldzaam: volgens onderzoeken in de VS, Engeland, Zweden en Finland heeft 1 tot 7,5 van de 10.000 mensen DH. Mannen hebben even veel kans op DH als vrouwen, wat opmerkelijk is, omdat coeliakie juist vaker bij vrouwen wordt ontdekt. Als er iemand met DH of coeliakie in de familie zit, of als je zelf coeliakie hebt, is de kans op DH een stuk groter. Veel DH-patiŽnten hebben een vader, moeder, broer of zus die DH heeft of coeliakie. Dat geldt voor 1 op de 5 mensen met DH. Volgens onderzoek heeft 1 op de 8 coeliakiepatiŽnten DH. Net als bij coeliakie is er een verband met de erfelijke genen HLA-DQ2 en HLA-DQ8. Mensen met DH hebben een of twee van deze genen.
 
Weinig darmklachten
Mensen met DH hebben vaak geen spijsverteringsklachten. Toch zijn de darmen meestal beschadigd. Bij elke DH patiŽnt zijn meer ontstekingscellen te vinden in de darmen die ook voorkomen bij coeliakie (gamma-delta-T-lymfocieten). Als de darmen niet goed werken is er kans op voedingstekorten. Vanaf het moment dat iemand met DH een glutenvrij dieet gaat volgen, zullen de darmen zich herstellen en ook de huiduitslag zal afnemen, al kan dat lang duren. Ongeveer een kwart van de mensen met DH heeft geen beschadigde darmen.
 
Glutenvrij dieet
Hoe gevoelig je bent voor gluten, zul je in de praktijk ondervinden. Sommige mensen met DH zijn zo extreem gevoelig dat zelfs het eten van de kleinste spoortjes gluten leidt tot jeuk en huiduitslag. Als je gluten binnenkrijgt, duurt het een paar uur tot enkele dagen voordat je het merkt aan je huid. Ook geschoond tarwezetmeel kan een huidreactie geven. Je hebt veel geduld nodig als je DH hebt, want als je per ongeluk iets met gluten gegeten hebt, kan het een paar dagen tot wel twee weken duren voordat je huid weer rustig wordt. Niet iedereen met DH merkt er iets van als er gluten in het menu zat. Gebeurt het vaker, dan gaan de antistoffen in het bloed omhoog. 
 
Medicijnen
Als je begint met een glutenvrij dieet, ben je nog niet meteen van je huidklachten af. Het kan zelfs wel jaren duren voordat de jeuk, de bultjes en de blaasjes verdwijnen. Om de jeuk snel te onderdrukken en ernstige huidontstekingen te voorkomen, wordt in bepaalde gevallen het medicijn Dapson voorgeschreven. Op de lange termijn kun je de dosering in overleg met je arts verminderen, als het glutenvrije dieet helpt en jij je beter voelt. Gebruik Dapson alleen als het echt niet anders kan, want dit middel heeft soms serieuze bijwerkingen. Ga daarom regelmatig op controle bij je dermatoloog. Er bestaan ook huidzalfjes en lotions tegen de jeuk, overleg met de dermatoloog welk middel geschikt is.   
 
Invloed van jodium
Als je dingen met jodium eet, kan de huiduitslag opeens erger worden. Dit geldt niet alleen voor gejodeerd zout, maar ook voor vis, schelpdieren, sushi, zoutjes, chips en sommige hoestdranken. Jodium zit ook in de kleurstof E127. Als je merkt dat je huid reageert op jodium, neem dan in overleg met je arts weinig of helemaal geen jodium, tot de huidklachten weer weg zijn. Jodium heeft overigens geen invloed op de conditie van je darmen. Je kunt niet lange tijd zonder jodium, want dan ontstaan weer andere problemen, met je schildkier. Je schildklier heeft jodium nodig om goed te kunnen functioneren.
 
Andere invloeden
Ook door sommige tandartsmaterialen kunnen de bultjes verergeren (met name triiodomethaan). Warmte of zweten maakt de huiduitslag ook erger. Aspirine en ibuprofen kunnen ook klachten geven, overleg daarom met je arts welke middelen je kunt gebruiken als je pijn hebt. Overigens hebben haarproducten en huidverzorgingsproducten geen effect op DH, want je krijgt geen gluten binnen via je huid, alleen via je mond. Wil je lippenstift gebruiken, let dan wel op dat er geen gluten in zit.  Overigens kan ook stress de huiduitslag erger maken.
 
Tanden en kiezen
Naast de typerende huidafwijkingen, hebben mensen met DH en coeliakie soms aften in hun mond en afwijkingen aan hun tanden en kiezen. Het tandglazuur kan defecten vertonen, ook de permanente tanden en kiezen zien er soms anders uit dan normaal. Het gaat hierbij om horizontale groeven, verkleurd glazuur of vlekken in het glazuur. Bij sommige kinderen met DH komen de tanden en kiezen later door dan bij leeftijdgenootjes.
 
Risico op andere auto-immuunziekten
De meeste mensen met DH krijgen hun ziekte met het glutenvrije dieet en soms aanvullende medicijnen onder controle. Maar net als bij coeliakie kunnen ook mensen met DH een aanverwante auto-immuunziekte ontwikkelen, zoals een vertraagde schildklier en diabetes type I, maar ook wat zeldzamer aandoeningen: de ziekte van Addison (een bijnierziekte), vitiligo (pigmentverlies in huid en haar), alopecia areata (kaalheid), het  syndroom van SjŲgren (o.a. droge mond en ogen), reumatoÔde artritis (gewrichtsontsteking aan handen of voeten) en lupus erythematosus (ontstoken bindweefsel).
 
De diagnose DH
Hoe weet je of je DH hebt? Daar kom je alleen achter door naar de dermatoloog te gaan. Die kan een huidbiopt nemen (een stukje weefsel) van een stukje huid dat direct naast de aangetaste huid ligt. In het laboratorium wordt dit huidweefsel bestudeerd. Het  wordt met een speciale vloeistof ďgekleurdĒ en bekeken onder een microscoop. Als er ophopingen van IgA oplichten onder de microscoop, is duidelijk dat het gaat om DH. Je vindt deze IgA-ophopingen alleen in de huid van DH-patiŽnten , niet bij andere mensen. Het onderzoek geeft niet in 100% van de gevallen duidelijkheid, omdat de IgA ophopingen niet in alle huidweefsels aantoonbaar zijn. Daarom wordt het onderzoek soms later herhaald. In twijfelgevallen worden coeliakie antistoffen gemeten in het bloed, TTG, EMA of DGP. Ongeveer 90 % van de DH patiŽnten heeft die antistoffen. Over het algemeen geldt: des te hoger de antistoffen, des te erger zijn de darmen beschadigd. Bij twijfel kan ook onderzocht worden of je het HLA-type hebt dat gelinkt is aan coeliakie en DH: HLA-DQ2 en HLA-DQ8. Als je DH hebt, heb je ťťn of twee van deze genen.
 
Een darmbiopt is niet nodig als na een huidbiopt is vastgesteld dat je DH hebt. Meestal wordt je doorverwezen naar een maagdarmleverarts voor jaarlijkse of tweejaarlijkse controles die mensen met coeliakie ook krijgen: of je lever en je schildklier goed functioneren, of je geen tekorten hebt aan vitamines, of je coeliakie antistoffen negatief zijn, en of er complicaties ontstaan zoals een andere auto-immuunziekte. Als je Dapson gebruikt, houdt de dermatoloog goed in de gaten of hierdoor bijwerkingen ontstaan. De bedoeling is dat je op den duur geen Dapson meer nodig hebt als je glutenvrij eet, want hiermee voorkom je huidklachten. 
 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Kan iemand met coeliakie die al een glutenvrij dieet volgt DH krijgen?
Het is ongewoon om DH te ontwikkelen nadat een coeliakiepatiŽnt is gestart met het glutenvrij dieet. Ongeveer 5% van de coeliakie patiŽnten krijgt DH. Dit gebeurt meestal voordat de diagnose coeliakie is gesteld of in het eerste jaar erna. Het feit dat DH kan ontwikkelen na het starten van het glutenvrij dieet is omdat de antistoffen ophopingen in het lichaam lang achter blijven.
Bron: www.cyberpoli.nl
 
Bronnen:
(1)    Jump start your gluten-free diet! eBook, University of Chicago Celiac Disease Center, 2013
 (2)    Caproni  M et al. Celiac disease and dermatological manifestations: many skin clue to unfold gluten-sensitive enteropathy. Gastroenterology Research and Practice volume 2012 article ID 952753 doi: 10.1155/2012/952753
 (3)    Bolotin D et al. Dermatitis herpetiformis, part 1, Epidemiology, pathogenesis, and clinical presentation, part 2, Diagnosis, mannagement and prognosis, J Am Acad Dermatol Volume 64, nummer 6, 1017-1032.
(4)  youtube filmpje in het Engels over DH, opgenomen tijdens het wetenschappelijk congres van de Britse coeliakievereniging in 2018:
 https://www.coeliac.org.uk/campaigns-and-research/our-research-conference/research-conference-2018/dermatitis-herpetiformis-skin-manifestation-of-coeliac-disease/
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.