Auteur Topic: wijn?  (gelezen 279 keer)

Steleto

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 125
wijn?
« Gepost op: augustus 16, 2017, 00:05:39 »
Ik vroeg me af wat jullie ervaringen met wijn zijn? Is dit een risico, of valt het mee? En zijn er soorten/categorieŽn die doorgaans goed of fout gaan?
Alvast bedankt voor de reactie!
Negatief biopt, wel duidelijke reactie op gluten. Daarnaast ook overgevoeligheidsreacties op tarwe, koemelk, soja, noten, pinda's, en diverse groente- en fruitsoorten

debor@h

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 42
Re: wijn?
« Reactie #1 Gepost op: augustus 16, 2017, 08:22:45 »
In druiven zitten geen gluten, het risico is voor zo ver ik begrijo:

Het middel om de eiken vaten waar de wijn in gerijpt wordt (sporadisch wordt glutenbevattend middel gebruikt). Het rijpen in eiken vaten gebeurt doorgaans bij dure wijn en bij wijn die gedurende langere tijd moet rijpen.

Het middel wat gebruikt wordt om de wijn te klaren varieert en bevat in sommige gevallen gluten.

Het risico op gluten bij gewone slobberwijn zal dus niet zo groot zijn.


alexandra1980

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 589
  • Geslacht: Vrouw
Re: wijn?
« Reactie #2 Gepost op: augustus 16, 2017, 09:36:53 »
Ik heb eens op tv gezien dat er bij wijn 100 verschillende hulpstoffen gebruikt mogen worden en niet op het etiket gezet hoeven te worden. Dat is allemaal om de wijn op smaak te brengen en wordt meestal uit bescherming vh recept niet prijsgegeven. Om die reden drink ik het nooit, maar misschien ben jij minder gevoelig en kun jij het wel drinken.
Ziektes: hashimoto (schildklier), factor v leiden en coeliakie.

misshilde

  • Jr. Member
  • **
  • Berichten: 194
  • Geslacht: Vrouw
  • 0-glutendieet / GAPS
Re: wijn?
« Reactie #3 Gepost op: augustus 16, 2017, 12:05:00 »
Ik heb sinds mijn diagnose al geen alcohol meer gedronken, omdat mijn darmen nog niet voldoende hersteld zijn. Maar ik had dit niet verwacht van wijn wat ik hier lees  :". Ik was in de veronderstelling dat ik in de toekomst weer gewoon wijn zou kunnen drinken, maar zo te lezen zitten daar toch haken en ogen aan  :duimlaag:.

Is er dan eigenlijk een bepaalde alcoholische versnapering die wťl veilig is voor de super gevoeligen?? :roll: Of blijft het altijd lastig met maakt niet uit wat voor drankjes?
Diagnose Coeliakie sinds 2014 (na jarenlang hevige klachten). Nul-glutendieet vanwege extreme gevoeligheid voor (spoortjes) gluten. Op dit moment in de vorm van het GAPS-dieet (darmherstel). Darmherstel verloopt traag ivm zeer vaak (onvoorziene) glutenreacties.