Auteur Topic: Coeliakie en fodmap-arm  (gelezen 7453 keer)

*Gadget*

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 45
  • Geslacht: Vrouw
Coeliakie en fodmap-arm
« Gepost op: juli 22, 2017, 14:10:09 »
Omdat ik klachten bleef houden ondanks streng glutenvrij en lactosevrij/melkvrij (ben erg gevoelig) heeft de MDL mij doorgestuurd naar een dietiste om mij te begeleiden bij het FODMAP-arm dieet.Mensen wat is dat lastig zeg.Ik ben deze week pas begonnen en merk dat het niet echt simpel is.Heeft iemand ervaring met deze diŽten samen?Zijn er evt ook kookboeken voor die echt op deze combinatie inspelen?Je hebt wel boeken voor enkel fodmap-arm maar daar wordt nog wel gluten en lactose/melk in gebruikt.Iemand ook bekent met het verloop van dit dieet voor gewrichts en spierklachten?Ik heb namelijk ook 2 maanden geleden te horen gekregen dat ik fybromyalgie heb.Ik hoop echt dat het nu eindelijk eens iets positiefs mag brengen hoor.Tot dusver is het de afgelopen 5 jaar enkel bergafwaards gegaan en kan wel een dosis positiviteit gebruiken.
Sinds juni 2012 Glutenvrij/tarwezetmeelvrij en lactosevrij, dochter sinds augustus 2012 Glutenvrij.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8610
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Coeliakie en fodmap-arm
« Reactie #1 Gepost op: juli 22, 2017, 16:35:27 »
Dat is een zware dobber, lijkt me. Ik heb wel eens apps en websites gezien met FODMAP-arme recepten, heb je daar al op gezocht? Kan je diŽtiste je niet adviseren hierover?
Sommige diŽtisten zijn gespecialiseerd in coeliakie en FODMAP, zoals deze; http://www.fodmapdietist.nl/session/glutenvrij-vs-fodmaparm-wat-zijn-de-verschillen/

Voor zover ik weet wordt een FODMAP-arm dieet geadviseerd bij klachten van prikkelbare darmen (PDS). Daarom vraag ik me af of er wel profijt te halen valt voor je gewrichtsklachten als je dat gaat volgen...

Mijn zoon heeft in het verleden glutenvrij en fructose-arm gegeten, dat was ook een heel gedoe. Het ene dieet sluit het andere dieet eigenlijk uit. En achteraf gezien had hij een fructose-intolerantie gekregen door te veel gluten in glutenvrije dieetproducten. Toen ik geen glutenvrije dieetproducten meer ging gebruiken (alleen teffmeel en rijstmeel op het niveau van 0 ppm gluten) verdween zijn fructose-intolerantie.

We eten nu de strengst mogelijke uitvoering van glutenvrij. Wat er eigenlijk op neerkomt, dat we niets eten dat uit een winkel of fabriek komt. En nu voor het eerst heeft mijn zoon niet meer elke week een migraine-aanval. Sporen van gluten zitten in de gekste dingen. We eten nu geen gewone kristalsuiker meer (maar kokosbloesemsuiker) en dat is een wereld van verschil. Ik heb er een paar jaar over gedaan om te ontdekken dat daar een probleem zat voor ons (de ene keer wel, en de andere keer niet, eigenlijk; suikerbieten worden geteeld in wisselteelt met tarwe, dat zou een verklaring kunnen zijn). En als ik aardappels koop, zijn dat aardappels die niet geteeld worden in wisselteelt met tarwe (we zijn drie maanden elke dag ziek geweest, voordat ik ontdekte dat het aan de aardappels lag die we aten). Ook van andere heel normale producten worden we ziek, zoals bakpoeder, kaas, kwark, hagelslag, jam, vleeswaren, frietjes, heel normale glutenvrije producten waar desondanks toch een spoortje gluten in zit. Als ik alles zelf maak en we zo extreem glutenvrij eten, heb ik geen spierklachten en gewrichtsklachten. En anders wel. Vooral mijn schouders, rug, knieŽn en handen doen pijn en zijn stijf 's morgens door mini spoortjes gluten (die ik dus zoveel mogelijk probeer te vermijden). Als ik geen koffie drink, gaat het beter (ik weet niet waarom). En vis eten heeft ook een gunstig effect op mijn gewrichtsklachten (ik heb pas een paar maanden geleden goede wilde zalm en tonijn gevonden in de bio winkel, daar ben ik heel blij mee, ik heb hier jaren naar gezocht). Hier vind je meer info over verschillende uitvoeringen van glutenvrij: https://ikbenglutenvrij.nl/0-gluten-dieet/

Er is nog veel onduidelijk over blijvende klachten bij coeliakiepatiŽnten en de mogelijke oorzaken hiervan (plus - in het verlengde hiervan - hoe je dat oplost of behandelt). De laatste tijd komt daar gelukkig meer aandacht voor bij artsen en wetenschappers, maar een oplossing is nog niet binnen handbereik.

https://celiac.org/celiac-disease/understanding-celiac-disease-2/poorly-responsive-celiac-disease/
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.


MathFox

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 936
  • WisVos
Re: Coeliakie en fodmap-arm
« Reactie #3 Gepost op: juli 22, 2017, 22:24:43 »
tine, waar het gaat over gewricht en spierklachten merk ik ook dat het herstel aanzienlijk beter verloopt als ik geen tarwe of hazelnoot binnenkrijg. Mijn suggestie is dat een geactiveerd immuunsysteem de dagelijkse schade vergroot of in ieder geval voorkomt dat de dagelijkse schade hersteld wordt.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8610
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Coeliakie en fodmap-arm
« Reactie #4 Gepost op: juli 22, 2017, 22:50:28 »
Ja, dat denk ik ook. Of zelfs de schade veroorzaakt. Ik heb totaal geen (spier/ gewrichts) klachten als het me lukt om 0 gluten binnen te krijgen. Maar dat is nog een hele opgave.

Reageer jij ook op hazelnoten? Kruisreactie met tarwe?

Ik heb net een nieuw voorraadje ongepelde hazelnoten in huis, het is een werk om ze te pellen, maar het levert wel de nodige calorieŽn, en die kan mijn zoon goed gebruiken. Ondertussen is de weegschaal niet blij met mij, ik heb zoveel verschillende soorten suiker, noten, vis, slagroom en olijfolie getest, dat de weegschaal op hol geslagen lijkt. :z Vlogen die kilo's er bij mijn zoon ook maar zo snel aan. :D Ach, ik mag niet mopperen, hij wordt geleidelijk aan toch wat zwaarder, gelukkig maar, zijn bmi zat tussen 14 en 15 en is nu 16. :duimop:
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

MathFox

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 936
  • WisVos
Re: Coeliakie en fodmap-arm
« Reactie #5 Gepost op: juli 22, 2017, 23:53:37 »
Mijn allergie is begonnen met hazelaarpollen en iets later gras... Hazelnoot is volgens mij een kruisallergie met hazelaar en tarwe met graspollen. Voor zover ik weet zijn noten en tarwe in principe onafhankelijk.

Verder is mijn indruk dat jij stukken gevoeliger bent dan ik, maar dat er ook aan liggen dat ik dagelijks antihistaminica gebruik die de meest scherpe kanten van de allergie afhalen. Heb jij dat ook overwogen?
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8610
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Coeliakie en fodmap-arm
« Reactie #6 Gepost op: juli 24, 2017, 08:53:02 »
Ik heb wel iets dat ons helpt om op de been te blijven. Wat heb jij voor middel? Heb je er ook bijwerkingen van?
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

MathFox

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 936
  • WisVos
Re: Coeliakie en fodmap-arm
« Reactie #7 Gepost op: juli 24, 2017, 18:51:47 »
Ik heb wel iets dat ons helpt om op de been te blijven. Wat heb jij voor middel? Heb je er ook bijwerkingen van?
Ik gebruik fexofenadine en heb daar geen (negatieve) bijwerkingen van. Het is vooral tegen de hooikoorts.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

*Gadget*

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 45
  • Geslacht: Vrouw
Re: Coeliakie en fodmap-arm
« Reactie #8 Gepost op: juli 27, 2017, 16:41:08 »
Nou ik heb me inmiddels suf gelezen  :roll:
De klachten die ik nog steeds heb lijken niet op de reactie die gluten bij mij geven,dat is een echt brandend gevoel echt alsof je een vuurtje hebt gegeten.
De reactie lijkt meer op het gevolg van lactose(wat het niet kan zijn want ik gebruik al geruime tijd helemaal geen zuivel meer)
Het FODMAP-arm dieet is erg onduidelijk vind ik.
Het is natuurlijk ook nog erg jong.
Veel voedingsmiddelen hebben ze nog geen duidelijkheid over,ook dat maakt het moeilijk zoeken.
Hoe meer je leest hoe vaker het opvalt dat niet alle beschreven lijsten van toegestane voedingsmiddelen helemaal overeenkomen.
Daarnaast is het ook lastig om te zien dat een deel van een groente wel mag en een ander deel niet.
Neem nou prei; het groene deel(min 2 cm van de bovenkant voor schoonmaken)  mag wel maar het witte niet.
Zo blijft er niet veel over om nog een maaltijd mee te maken.
Ook producten die rauw wel mogen maar gekookt niet of andersom.
Ik ben er inmiddels ook achter dat net als gluten ui en knoflook ook in ontzettend veel producten verwerkt zit.
En wat betreft gewrichts en spierklachten.....die heb ik al meer dan 15 jaar en eigenlijk altijd voor lief genomen.....hoort erbij....tot het niet meer gaat.
Ik heb wel het idee dat het allemaal wat beter voelt,kan natuurlijk ook wishfull thinking zijn ,maar hoop doet leven zal ik maar zeggen.
Ik heb jammer genoeg nog geen specifieke recepten gevonden om deze 2 diŽten samen te voegen.
Dus als iemand nog suggesties heeft.....
Sinds juni 2012 Glutenvrij/tarwezetmeelvrij en lactosevrij, dochter sinds augustus 2012 Glutenvrij.

MathFox

  • Sr. Member
  • ****
  • Berichten: 936
  • WisVos
Re: Coeliakie en fodmap-arm
« Reactie #9 Gepost op: juli 27, 2017, 20:44:31 »
Het FODMAP dieet is een eliminatie-provocatie dieet waarmee artsen en diŽtisten bepaalde categorieŽn overgevoeligheden kunnen vaststellen. Eerst een week paar weken FODMAP-arm, dan een week waarin groep A (in beperkte mate) wordt toegevoegd; daarna weer een week FODMAP-arm maar dan gevolgd door groep B, enz. Na een paar maanden kan zo een gefundeerd dieetadvies gegeven worden; het is niet de bedoeling dat je de rest van je leven FODMAP-arm eet, het is de bedoeling dat je weet welke (groepen) voedingsmiddelen je moet vermijden.

Ja, als je een dieet moet volgen is het lastig om passende kant-en-klaar gerechten te vinden; je zult veel dingen zelf moeten maken van natuurlijke ingrediŽnten. Dat doe ik ook en het zorgt ervoor dat ik lekkerder en gezonder eet.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8610
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Coeliakie en fodmap-arm
« Reactie #10 Gepost op: juli 27, 2017, 22:46:19 »
Ik heb even dit lijstje bekeken en dan vind ik dat er nog best veel te eten valt. http://fodmapdieet.nl/pdf/20140015%20FODMAP%20Richtlijnen%20beperkt%20dieet.pdf

Het zal wennen zijn om te bedenken wat wel en niet in je driedubbele dieet past. En kom je er zelf niet uit, dan kun je een diŽtist vragen om mee te denken over een dagmenu.

Ik wist niet dat in zoveel producten uien of knoflook zat, maar dat komt waarschijnlijk omdat ik geen dingen eet die uit meer dan 1 ingrediŽnt bestaan. Ik gebruik alleen ui of knoflook in een omelet of in soep. En verder heb ik kruidenplantjes die het eten veel smaak geven (rozemarijn, tijm, basilicum, lavas, kerrie, bonenkruid, etc).

Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

*Gadget*

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 45
  • Geslacht: Vrouw
Re: Coeliakie en fodmap-arm
« Reactie #11 Gepost op: juli 28, 2017, 11:38:16 »
Ja dat het een eliminatiedieet betreft was mij al duidelijk.
Staat nu op voor 6 weken en tot december gaan we afbouwen,want dan moet ik terug naar de MDL
Het probleem is alleen dat je vanaf het begin dus in 1 keer alles moet weg laten.
En wat betreft de hoeveelheid soorten voedsel die je mag hebben....... een groot deel daarvan is eerder voor in een salade dan een echte maaltijd.
Bijna alle soorten kool vallen af en de gene die je wel mag niet meer dan 2 eetlepels.
Een bord vol radijsjes of rucola?  :nee:
Enig idee op hoeveel producten "specerijen" staat vermeld?
Die mag je sowieso niet hebben omdat niets is gespecificeerd.
Gewoon mayo op je frietjes....dat zal eigen fabrikaat worden denk ik.
Ik ben ook niet de gene die kookt.(ivm handicap heb ik maar 1 arm ter beschikking)
Mijn man is hier de keukenprins en die maakt voor zijn werk meer uren dan van 8 tot 5.(eerder van 6 tot 8)
Ik heb wel pas een slowcooker gekocht dus die wordt ook regelmatig ingezet,das nog eens een uitvinding.
Gewoon in de ochtend alles in de pan en 'savonds op je bord.
Voor ik aan het fodmap-arm werd gezet heb ik me verdiept in het paleo maar dat was niet wat de MDL voorschreef.
Is totaal het tegen overgestelde,maar wel een stuk duidelijker. ;)
Ik ga er van uit dat er wel iets uit zal komen dat ik niet meer mag eten ,maar ook dat er weer een hele hoop terug op het menu komt. :duimop:


   
Sinds juni 2012 Glutenvrij/tarwezetmeelvrij en lactosevrij, dochter sinds augustus 2012 Glutenvrij.

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8610
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Re: Coeliakie en fodmap-arm
« Reactie #12 Gepost op: juli 28, 2017, 13:32:00 »
Oei, dat is lastig, als je het niet zelf kunt maken. :s Want het kost natuurlijk zeeŽn van tijd wil je alles zelf bereiden.

Dit is misschien wel te doen:
- gekookte andijvie, of stamppot andijvie met aardappels (ik doe er gezouten walnoten door ipv spekjes)
- courgette, paprika, aubergine, in grove stukken snijden en met olijfolie en wat zout een half uurtje roosteren in de oven, er kan tijm of oregano over oid
- je kunt courgettes in schijfjes snijden, wat zout erover, en ze bakken in een koekenpan net als aardappels, dat doe ik vaak als ik weinig tijd heb
- je kunt met sperziebonen een salade nicoise maken, daar gaat zoveel doorheen dat het goed vult, het is lauwwarm: gekookte aardappels, blikje tonijn, komkommer, paprika, tomaatjes, gekookt ei, olijfolie en wat citroensap (er gaat ui en knoflook door maar dat kun je ook weglaten of het groene deel nemen)
- gekookte witlof
- gekookte wortels
- tomatensoep (zie de link van Ine, kan evt. ook met gezeefde tomaten)

Ik maak zelf mayo met eigeel, olijfolie, citroensap, zout en peper, maar dat duurt wel even, ik maak een dubbele hoeveelheid (voor 4 personen) en vries de rest in, als het ontdooid is roer ik het door elkaar (het is dunner dan uit een flesje, maar ik vind het toch lekker). Maar goed, friet eten is hier een uitzondering, het is iets voor een verjaardag of voor een rapport. Ik bak wel vaak aardappels, omdat ik voor 2 dagen aardappels kook, de tweede dag bak ik ze op of stoom ik ze. Ook lekker: aardappels in schijfjes in de oven, met olijfolie erover, zout en rozemarijn.

Zo'n slowcooker lijkt me ook ideaal.

Of een boek lenen over fodmap bij de bieb?

Wat me nog het lastigste lijkt: als je nu heel puur gaat koken, en minder samengestelde producten gebruikt (uit pakjes en zakjes), krijg je ook minder gluten binnen. Dus dan blijft het lastig om te achterhalen wat je klachten uitlokt...
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

koekie8

  • Gold Member
  • *****
  • Berichten: 1522
  • Geslacht: Vrouw
Re: Coeliakie en fodmap-arm
« Reactie #13 Gepost op: juli 30, 2017, 15:04:27 »
Het lijkt me erg lastig, zo'n beperkt dieet, maar gelukkig kun je straks het goed is weer veel meer eten.
Ik weet niet precies wat je niet mag hebben dat in gewone mayo zit, maar misschien mag deze biologische van Tons? https://www.ekonoom.nl/tons-mayo-fris-zuur-tons-mosterd-330-ml
Volg hoe ik 15-20 weken per jaar op reis in het buitenland aan gluten- en lactosevrij eten probeer te komen op http://glutenvrijreizen.blogspot.nl. Ik post er geen nieuwe berichten meer.

Ewok

  • Newbie
  • *
  • Berichten: 23
Re: Coeliakie en fodmap-arm
« Reactie #14 Gepost op: juli 31, 2017, 09:44:37 »
Erg lastig die combinatie van diŽten. Al zou FODMAP arm altijd glutenvrij moeten zijn aangezien de glutenhoudende granen ook veel zetmeel en oligosachariden bevatten. Op deze website http://bijzondersmakelijk.com/ is alles glutenvrij, lactosevrij en/of fructosevrij. Misschien kun je daar wat recepten vandaan halen. Het is niet helemaal FODMAP maar lactose en fructose zijn onderdeel van FODMAP.

Wat betreft de mayo. Als je geen risico wil nemen met de curcuma hoeveelheid in de eerder voorgestelde mayo dan probeer dit maar eens. http://www.mijnzuskooktvandaag.nl/products/a20-seconden-mayo/.

Heel veel succes met je strenge dieet.