Montelukast wordt tot nu toe alleen op experimentele basis voorgeschreven bij enkele volwassenen die streng glutenvrij eten, en negatieve antistoffen hebben, en die toch dagelijks klachten ervaren. Bij kinderen wordt het nog niet toegepast. Er is onderzoek gaande naar Montelukast bij volwassenen met coeliakie. Maar dat staat in de kinderschoenen; voordat het naar de praktijk wordt vertaald zijn we zo een paar jaar verder. Dus ik zou toch maar doorgaan met uitzoeken wat er aan de hand is. Het is heel vervelend als je dochter zo vaak ziek is en zo weinig kan.
Om te beginnen: zijn de antistoffen van je dochter negatief? Dat is natuurlijk de basis. Als ze positief zijn, krijgt ze nog te veel gluten binnen. En als ze negatief zijn, bestaat nog steeds de kans dat ze te veel gluten binnenkrijgt. Dat wil zeggen: meer dan goed voor haar is. Hoeveel gluten iemand verdraagt, is heel persoonlijk. Er zijn mensen die ziek worden van glutenvrij brood dat voor hen te veel gluten bevat.
Gluten is jammer genoeg niet altijd zichtbaar. Ik zou willen dat het op het etiket stond, net zoals de hoeveelheid koolhydraten. Dat je weet, o, in dat glutenvrije brood zit zoveel gluten, en in dat brood meer/ minder. Dan kun je betere keuzes maken. Nu is dat lastig. Vooral omdat een groep coeliakiepatiënten ziek wordt van brood met een hoger glutengehalte. Glutenvrije dieetproducten (brood, koek) met glutenvrij tarwezetmeel geven het vaakst een reactie. Dus als je bronnen van gluten wilt uitsluiten, kun je het beste beginnen met producten met glutenvrij tarwezetmeel weg te laten. Geeft dat niet het gewenste resultaat, dan kun je het dieet strenger maken, en ook afgeleiden van tarwe weglaten, die zitten vooral in snoep, maar ook in jam, limonade, vlokken ed. Hier vind je een lijst met afgeleiden van tarwe:
http://www.coeliakieforum.nl/index.php?topic=22846.msg622381#msg622381 Als gluten de oorzaak is van haar klachten, zou je vooruitgang moeten merken als je bronnen van gluten weglaat. Door zo veel mogelijk verse producten te eten, groente, fruit, aardappels, naturel vlees, en zo min mogelijk kant-en-klaar producten, verlaag je ook de hoeveelheid gluten die ze binnenkrijgt. In de zomer moet dat geen probleem zijn, er is nu volop vers fruit, daar kan ze ook wat van aankomen, het is (in mijn ogen) een betere keuze dan koek of snoep. Ik heb ladingen fruit in huis, aardbeien, frambozen, kersen, omdat ik in de Betuwe woon zijn er veel stalletjes langs de weg, straks komen de pruimen, de bramen, en dan weer de appels en peren, voor mijn zoon en mij is dat smullen.
Als ik kijk naar de klachten die je noemt, zijn het stuk voor stuk klachten die kunnen ontstaan door te veel gluten in haar eten. Heb je alles wat ze eet met een diëtiste doorgenomen die gespecialiseerd is in coeliakie? (zie
www.glutenvrij.nl voor namen en adressen). Je kunt ook alles wat je dochter normaal gesproken eet, hier opschrijven. Dan kunnen wij meekijken naar verborgen bronnen van gluten, bij een gewoon glutenvrij dieet of bij een strenge uitvoering hiervan.