Auteur Topic: Krijgen kinderen met 'potentiŽle coeliakie' zonder klachten later coeliakie?  (gelezen 1067 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8923
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Welke patiŽnten met Ďpotentiťle coeliakieí ontwikkelen later echt coeliakie? Bij potentiŽle coeliakie zijn er wel antistoffen te vinden in het bloed, maar kan de darmschade die kenmerkend is voor coeliakie niet aangetoond worden. Zijn er klachten, dan is het advies om glutenvrij te gaan eten, zodat de klachten verdwijnen. Maar zijn er geen klachten, dan is nog onduidelijk wat de beste aanpak is. Glutenvrij eten of gewoon blijven eten totdat er klachten ontstaan en/of de darmen beschadigd raken? Italiaanse onderzoekers proberen risicofactoren te vinden waarmee ze kunnen voorspellen wie op den duur coeliakie krijgt en wie niet. Ze volgen al negen jaar lang 175 kinderen met potentiŽle coeliakie zonder klachten. In die tijd ontwikkelde een derde van de groep coeliakie. Tweederde bleef daarentegen gezond, heeft geen klachten en ook geen darmschade. Soms verdwijnen de antistoffen spontaan, en soms gaan de waarden op en neer. Blijven de antistoffen positief over een langere periode, dan is de kans op coeliakie het grootst. Ook hebben jongens een grotere kans dan meisjes dat potentiŽle coeliakie omslaat in echte coeliakie. Als er antistoffen (TTG) gevonden worden in het darmweefsel is er vaker sprake van Ďechteí coeliakie. Ook het genetisch profiel doet een duit in het zakje, het betreft HLA-genen en andere genen. Tot slot is de verhoogde aanwezigheid van bepaalde ontstekingscellen in de darmen een aanwijzing van echte coeliakie.

De Italianen hebben zich niet alleen verdiept in de groep potentiŽle coeliakiepatiŽnten zonder klachten, maar ook in de groep met klachten die het advies krijgt om glutenvrij te gaan eten. Op het moment van de diagnose ĎpotentiŽle coeliakieí komen de volgende klachten het meest voor: 
-   Buikpijn (1/3)
-   Achterblijvende groei en ontwikkeling (1/3)
-   Diarree (16%)
-   Verlies van eetlust (13%)
-   Een laag ferritine niveau (8%)
-   Overgeven (5%)
-   Obstipatie (5%)
-   Een ijzertekort (3%)
-   Verhoogde leverwaarden (3%)

Natural history and management of potential coeliac disease. Renato Auricchio et al.

http://www.wgpat.com/proceeding_30th.pdf
Mijn zoon (21) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.