Gluteneiwitten heb je in soorten en maten. Sommige eiwitten veroorzaken bij patiënten met coeliakie een heftige reactie van het immuunsysteem. Andere veroorzaken slechts een milde reactie, of zelfs helemaal geen. Britse coeliakie-experts hebben twee gluteneiwitten gevonden die niet of nauwelijks een immuunreactie veroorzaken, als ze in contact worden gebracht met darmweefsel van coeliakiepatiënten. Ze hebben darmbiopten gebruikt van elf coeliakiepatiënten om deze laag-immunogene of niet-immunogene gluteneiwitten te identificeren. Als volgende stap willen ze darmweefsel van méér patiënten testen (vooral omdat elke patiënt reageert op een unieke set eiwitten en niet op alle gluteneiwitten), en uiteindelijk willen ze ook praktijkproeven doen met patiënten. Als er veilige gluteneiwitten gevonden worden, kunnen deze in de toekomst verwerkt worden in voedingsmiddelen.
Abrogation of oeliac immunogenicity of gluten petides by amino acid point substitutionsNika Japeij et al.
http://www.wgpat.com/proceeding_30th.pdf