Auteur Topic: Coeliakie?  (gelezen 1721 keer)

Louise

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 3
Coeliakie?
« Gepost op: april 21, 2017, 19:03:36 »
Na een tijdje rondgekeken te hebben op het forum nu toch maar besloten om jullie hulp te vragen.
Ik ben nu 25 jaar en heb al ruim 10 jaar veel last van vermoeidheid, spierpijn, gewrichtspijn en veel andere klachten. Na jaren van onderzoek heeft de internist het maar  'chronisch vermoeidheid syndroom' genoemd.
Zelf ben ik altijd nog op zoek geweest naar een andere verklaring. Twee jaar geleden is m'n bloed getest op antistoffen, maar deze was negatief.
In februari had ik toch besloten om glutenvrij te gaan eten en heb dit 6 weken gedaan.
Sinds 2 weken eet ik weer gluten, en de klachten zijn erger dan voorheen. Ik heb geen kracht meer om te fietsen, weer last van plekjes (eczeem?) Rondom mn ogen, veel puistjes en ontzettend last van mn buik, diarree en winderigheid :duimlaag: Maandag heb ik een afspraak bij de huisarts.

Ik heb gelezen dat je voor een darm biopt minimaal 3 maanden gluten gegeten moet hebben. Maar geldt dit in mijn geval ook, omdat ik maar 6 weken glutenvrij heb gegeten?

Glutenvrij eten ging me trouwens aardig goed af! Met goede voorbereiding was het prima te doen, ook met genoeg lekkere dingen. Het moeilijkste was het uitleggen op verjaardagen, dat ik eigenlijk maar wat uitprobeer.

Ik weet nu niet zo goed hoe ik het aan moet pakken, hopelijk hebben jullie tips!

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 947
 • WisVos
Re: Coeliakie?
« Reactie #1 Gepost op: april 21, 2017, 19:42:43 »
Een eerste (belangrijke) vraag: Voelde je je merkbaar beter toen je glutenvrij at?

De klachten die je noemt passen bij coeliakie, maar ook bij andere aandoeningen (voedselallergie bijvoorbeeld.) Het is zeker aan te raden om het met een arts te bespreken en samen te kijken welke tests gedaan kunnen worden om een diagnose te stellen. De kans is heel groot dat de huisarts je gaat doorverwijzen naar een specialist.

Ja, de oude aanwijzingen voor een glutenbelasting gaan uit van drie maanden... recent wetenschappelijk onderzoek wijst er op dat zes weken waarschijnlijk genoeg is (en omdat je maar een paar weken glutenvrij hebt gegeten zal er nog wel wat "restschade" zijn van voor je begon met je glutenvrije proefdieet.

Ik zou zeggen: overleg even met je huisarts en probeer om over ongeveer een maand de afspraak met de specialist te maken, dan zijn je antistoffen weer goed meetbaar. Vertel je artsen dat je een paar weken glutenvrij hebt gegeten en hoeveel dat jou helpt bij de klachten. Artsen gaan ook af op wat de patiŽnt ze vertelt.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

Louise

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 3
Re: Coeliakie?
« Reactie #2 Gepost op: april 23, 2017, 10:48:07 »
Mijn vermoeidheid is niet minder geworden toen ik glutenvrij at, maar vooral de kleinere klachten waren wel minder geworden.

Gister verschrikkelijke dag op werk gehad. Ik ben altijd wel van het multitasken en kan  alles in de gaten houden, maar gister werden alle geluiden me gewoon  te veel. Kreeg er barstende koppijn van  :'
Ik hoop echt dat ik morgen verder geholpen wordt en dat er uiteindelijk iets uitkomt waar ik wat aan heb.

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 947
 • WisVos
Re: Coeliakie?
« Reactie #3 Gepost op: april 23, 2017, 14:10:56 »
Met naar de huisarts gaan zet je de eerste stap naar een diagnose. Even doorbijten en je niet met een kluitje in het riet laten sturen.

Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben: schildklierproblemen en vitaminetekort komen vaak voor bij coeliakiepatiŽnten. Vitaminetekorten komen omdat de darmen beschadigd zijn en verdwijnen na het herstel van de darmen.

P.S. Je kunt bij de huisarts de resultaten van je bloedonderzoeken opvragen en kijken wat er onderzocht is en wat de resultaten waren. Bepaalde vitaminetekorten, ijzer en kalktekort zijn een indicatie voor coeliakie.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.

Louise

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 3
Re: Coeliakie?
« Reactie #4 Gepost op: april 24, 2017, 16:56:49 »
Vanmorgen bij de huisarts geweest. Begon direct over het glutenvrij eten en wat voor effect het gehad heeft, denk dat hij al na 2 minuten riep om t verder te onderzoeken zonder dat hij de rest van m'n klachten gehoord heeft.
Maar nu blijkt dus dat vorige keer (2 jaar geleden) niet op antistoffen getest is, maar alleen op gewone allergieŽn. Baal hier nogal van, terwijl ik doen duidelijk aan heb gegeven wat ik wilde. Tenminste, zo duidelijk mogelijk. Ik had er toen veel minder informatie over dan nu.
Vandaag meteen bloed laten prikken en krijg volgende week dinsdag de uitslag.
De huisarts heeft wel gezegd dat als dit t niet is, dat we verder gaan zoeken. Maar ik ben nu bestwel bang dat ik geen antistoffen heb omdat ik 6 weken glutenvrij gegeten heb.

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 947
 • WisVos
Re: Coeliakie?
« Reactie #5 Gepost op: april 24, 2017, 19:28:34 »
Louise, heel bemoedigend dat je huisarts het positief oppakt. Ik ga niet vooruitlopen op de resultaten van het bloedonderzoek, maar ik hoop dat ook vitamines en ijzer getest worden. Als de coeliakie-antistoffen marginaal positief testen is dat een aanwijzing voor coeliakie. (Omdat je een tijdje glutenvrij gegeten hebt hoeven ze niet torenhoog te zijn.)

Je zult voor jezelf moeten bepalen of je een diagnose wilt (en daarvoor nog een paar weken "ziek" wil rondlopen) of dat je gelijk aan een dieet begint om je beter te voelen, maar niet precies weet wat voor jou het beste dieet is.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugť in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.