Auteur Topic: Huisblad VUmc: onderzoek naar nieuw medicijn voor refractaire coeliakie  (gelezen 503 keer)

tine

  • Gold Member
  • Berichten: 8691
  • Geslacht: Vrouw
  • Nulglutendieet
Sinds april 2016 doet het VUmc onderzoek naar een nieuw medicijn (anti-IL15) voor de behandeling van refractaire coeliakie met als doel het voorkůmen van lymfeklierkanker. Refractaire coeliakie (type 2) is een zeldzame aandoening, maar wel ingrijpend voor de enkeling die het treft (in ons land gaat het om ongeveer vijf personen per jaar). Tot nu toe bestaat de behandeling uit een chemokuur en eventueel een stamceltransplantatie. Onderzocht wordt of het nieuwe medicijn het ontstaan van lymfeklierkanker kan voorkůmen. Vijfentwintig deelnemers uit verschillende Europese landen doen mee aan het experiment.

Maagdarmleverartsen Chris Mulder en Gerd Bouma dringen in het relatiemagazine van het VUmc aan op een vroege diagnose van coeliakie, omdat nog te veel coeliakiepatiŽnten worden gemist, waardoor het risico op het ontstaan van refractaire coeliakie op latere leeftijd groter is.

Bij huisartsen moet een lampje gaan branden als een vrouw rond haar vijftigste buikklachten heeft, bloedarmoede, botontkalking en een andere auto-immuunziekte zoals reuma, een schildklieraandoening of microscopische colitis, zeggen de Amsterdamse coeliakie-experts in het VUmc magazine Instant van september 2016.

Huisartsen denken al snel dat de vage klachten van zoín vrouw te maken hebben met de overgang. Maar zoín patiŽnt kan niet herkende coeliakie hebben. Vooral als er al bij iemand anders in de familie coeliakie vastgesteld is. Of een patiŽnt heeft al lange tijd de diagnose coeliakie, maar herstelt toch niet ondanks een glutenvrij dieet. Snel doorverwijzen naar het VUmc is het advies, omdat daar veel expertise is met zeldzame aandoeningen, zoals refractaire coeliakie en lymfeklierkanker. Naast diarree en snel afvallen zonder aanwijsbare reden behoren koorts en nachtzweten tot de symptomen van refractaire coeliakie.

Link naar het VUmc magazine: http://vumc.instantmagazine.com/de-specialist/september-2016#!/wist-u-dat-coeliakie
Mijn zoon (20) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.