Auteur Topic: 6 maanden glutenvrij gegeten, nog geen diagnose, wat nu? Gluten eten?  (gelezen 1834 keer)

lindavd

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 1
6 maanden glutenvrij gegeten, nog geen diagnose, wat nu? Gluten eten?
« Gepost op: februari 26, 2017, 17:38:04 »
Ongeveer anderhalf jaar geleden begonnen de klachten bij mij, ik had ontzettend veel last van diarree, bijna elke dag wel. Overal waar ik kwam moest ik gelijk op zoek naar de wc zodat als ik buikpijn kreeg ik er niet meer naar hoefde te zoeken. Ik had ook vaak last van buikpijn na het eten, en was altijd ontzettend moe. Vanaf september heb ik voor mijn studie 5 maanden in Portugal gewoond, maar toen ik hier twee weken was vond ik dat het niet langer zo kon. Ik wilde er een leuke tijd beleven en ik ga nooit naar de dokter, maar ik zat er zo door heen dat ik het toch heb gedaan. Door de taalbarrière werd mijn probleem in het ziekenhuis niet begrepen helaas. Hierna hoorde ik van een kennis dat het misschien een gluten intolerantie kon zijn, dus het leek mij een goede oplossing als ik een paar dagen glutenvrij zou eten, misschien zou dit helpen. En ja hoor, binnen 2/3 dagen had ik bijna nergens last meer van. En na een maand heb ik nog een fout gemaakt en gelijk kreeg ik weer ontzettend buikpijn en diarree. Omdat ik nog 4 maanden in Portugal zou blijven en niet meer met mijn klachten kon om gaan ben ik glutenvrij blijven eten.

Nu ben ik sinds een maand weer in Nederland en wil graag naar de dokter voor een bloedonderzoek zodat het officieel is (of niet). Alleen vroeg ik me af hoe lang het nodig is om weer gluten te eten zodat ze de anti-stoffen kunnen vinden, ik lees namelijk allemaal verhalen over dat het echt langer dan 6 weken moet en dat wordt echt hel...   :'

Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben?


lies merceij

 • Global Moderator
 • Gold Member
 • *****
 • Berichten: 29660
 • Geslacht: Vrouw
Re: 6 maanden glutenvrij gegeten, nog geen diagnose, wat nu? Gluten eten?
« Reactie #1 Gepost op: februari 26, 2017, 21:14:16 »
Er word aangeraden om ongeveer drie maanden weer gluten te eten dat is natuurlijk niet leuk omdat je je beter voelt zonder gluten maar wil je echt 100% zeker weten dat je Coeliakie heb moet je dit echt ondergaan sterkte er mee. 
Vrouw van Aad: Aad is glutenvrij en tarwezetmeelvrij en  MGD vrij sinds 2003 en lactosevrij.

MathFox

 • Sr. Member
 • ****
 • Berichten: 953
 • WisVos
Re: 6 maanden glutenvrij gegeten, nog geen diagnose, wat nu? Gluten eten?
« Reactie #2 Gepost op: februari 27, 2017, 21:55:57 »
Mijn advies, bespreek het met een arts, bij voorkeur met een gespecialiseerde MDL (maag, darm, lever) arts. Probeer via je huisarts een doorverwijzing te regelen. Je kunt nu al met een bloedtest(genentest) coeliakie uitsluiten en bloedtests voor voedselallergie (tarwe!) laten doen.
Het laatste wetenschappelijke nieuws is dat met moderne tests zes weken gluten eten voldoende is voor een betrouwbare uitslag, ik hoop (verwacht) dat je arts dat weet en dat jij die periode in je studie kunt inplannen.
Als ik sliertjes in de soep wil gooi ik er taugé in!

Tarwe-allergie, geen coeliakie.
Let hier op bij recensies en recepten.