Auteur Topic: Hoe nu verder? Graag handvatten voor vervolgstappen  (gelezen 1335 keer)

Oasis

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 4
Hoe nu verder? Graag handvatten voor vervolgstappen
« Gepost op: februari 25, 2017, 19:59:17 »
Beste forumleden,

Voor zover ik weet heb ik geen Coeliakie, maar zit wel in een zelfde hoek van klachten of oorzaak van klachten. Ik ben vooral benieuwd welke stappen ik nu moet gaan zetten om snel tot een oplossing te komen en zicht op verbetering en beheersing te krijgen. Misschien dat jullie mij richting kunnen geven.

Wat ik nu ervaar:
 Ik heb een variŽteit van klachten die ik vrijwel alleen ervaar als het in mijn buik niet goed voelt. Het gevoel kan (licht) branderig zijn, lichte krampen, gasvorming en uiteraard ook wisselende stoelgang en ontlasting.

Klachten zijn: roodheid ogen, waziger zicht, lusteloosheid, apatisch gedrag, irritatie, vaak koud hebben, gekke soort van vochtbulten op kin, opgezette lymfeklieren bij oksels of hals, soms ook klachten aan spieren of gewrichten (vingers bv, heup) als je die meer heb gebruikt of mogelijk overbelast hebt. Soms ook hoofdpijn boven of rondom oogkas. Sowieso vaak huidreactie, waarbij of mn hoofdhuid heel vettig wordt of gaat schilferen. Het kan ook broeierig worden op of rondom mijn genitaliŽn.
   
Wat ik weet:
Mijn ogen zijn helemaal doorlopen als gevolg van een noodzakelijke hoornvliestransplantatie in 2013. De aanleiding tot mijn oogklachten nooit gevonden. Ik ben in de zomer van 2013 in principe gezond verklaard, oa getest op auto-immuunziekten. In 2016 na nieuwe fase van klachten omtrent soms fikse roodheid en wazig zicht alleen de diagnose blepharitis meegekregen.   

Verder bij ProHealth een immupro300 test laten doen. In categorie 4 zit ei, in categorie 3 bijna alle soorten granen, veel noten (at ik ook best veel) en sesam (ik eet al jaren veel tahin). In categorie 2 maar 2 dingen en bij categorie 1 zaken als Soja en melk. Bijna geen groenten of additieven waar ik op reageer. Verder belangrijk om te melden: Candida gevonden in bloed. De testuitslag omtrent lactose kan beÔnvloed zijn doordat ik het al jaren nauwelijks eet. 

Verder te vermelden:
Ik heb eind 2013 voorzichtig een link gelegd tussen mijn gezondheidstoestand en eten. Ik heb aanpassingen gedaan in mijn dieet, waarmee ik de klachten die ik ervoer afnamen en beheersbaar hielden. Over met name 2015 grotendeels tevreden. Maar gaandeweg vaker problemen met buik en stoelgang gekregen, evenals vaker roodheid bij ogen. Ik wilde meer inzicht en vooruitgang en daarom laat 2016 de test bij ProHealth gedaan.

Stand van zaken nu:
Naar aanleiding van Imuprotest relaxter omgegaan met zaken die ik eerst liever meed (oa alcohol), doorgegaan met speltbrood maar af en toe brood in de middag vervangen door een middagmaaltijd van bv rijst. Dat ging even redelijk goed, maar ik heb misschien met het een of ander de boel toch uit balans gebracht. Twee weekenden gekend met verdergaande klachten waarbij ik zelfs een middag halve dag ziek ben geweest. Op zich zou 1 vd twee keren best met een voedselvergiftiging te maken kunnen hebben omdat ik heb moeten overgeven.

Ik weet niet echt waar ik zou moeten beginnen, maar dacht even aan de richting van Candida. Heb dat genoemd en kreeg van mn moeder zuurdesemboord (tarwe) mee. Dit maandag en dinsdag op en tot en met maandagmiddag knapte ik meer op, daarna niet direct vooruitgang en dinsdag al wat heel lichte roodheid bij ogen. Dus toen een ideetje gekregen om tot en met donderdag tarweboord te eten, daarbij wel te minderen met suikers bij broodbeleg en ís avonds basismaaltijden die ik zie als herstelmaaltijden. Alle dagen heb ik rode ogen gehad en wat irritatie. Vrijdag glutenvrij fruitbrood gegeten van Genius. Die middag ging mn buik flink rommelen en werd ik in de avond winderig, heb me de ganse dag zwakker gevoeld. Vandaag ging het wel beter maar na middagmaaltijd nog wel beetje wat gerommel, alhoewel ik al wel vrolijker wordt.

Mijn zorg:

Dat ik aanhoudend meer klachten krijg en gewoon steeds minder vaak gezond ben in een fase van mn leven dat je dat niet zou moeten zijn. Qua gevoel in mn buik lijkt het progressief. Verder zijn er meerdere gevallen van darmkanker geweest in de familie, iets wat later ene probleem kan zijn.

Ik zou het graag goed uitgezocht willen zien. Is Candida echt een zorgenkind als dat in je bloed zit? Moet ik die uitslagen van ProHealth als een aanwezige intolerantie zien? Of is er iets anders aan de hand, bv ontstekingen in darmen of totaal verkeerde darmflora?

Welke wegen kan ik belopen om zsm goed op weg te zijn (darmonderzoek ofzo?) Mijn ervaring met de huisartsen en ook oogarts is dat vage klachten vaak in de afwimpelsfeer terecht komen en het blijft bij een standaard bloedonderzoek.

tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8515
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Hoe nu verder? Graag handvatten voor vervolgstappen
« Reactie #1 Gepost op: februari 25, 2017, 21:43:52 »
Als je wilt weten of je coeliakie hebt, kun je een bloedtest aanvragen bij de huisarts, of bij Holland&barrett een thuistest kopen waarmee je met een druppel bloed uit je vinger kunt zien of je mogelijk coeliakie hebt (je hebt dan antistoffen gerelateerd aan coeliakie in je bloed). Omdat coeliakie vaak gepaard gaat met voedingstekorten, zou de huisarts ook je nutriŽntenstatus (vitamines/ mineralen) kunnen bepalen.

Elke natuurarts zal je vertellen dat je candida hebt, ik weet niet goed wat je daarmee aan moet.

Welke granen verdraag je wel/ niet volgens Imupro? Je hebt granen met en zonder gluten. De test valt binnen het alternatieve circuit, dat is een ander pad dan het reguliere medische circuit. Daar wordt coeliakie vastgesteld met een bloedtest en darmonderzoek. 

Ik krijg zelf rode ogen als ik iets gegeten heb dat bedorven was. En ik zie dubbel in de verte als ik gluten op heb (dan zie ik 2 vogels vliegen in de lucht, of 2 achterlichten links en rechts bij een auto, ook 2 regels bij Teletekst).

Je klachten kunnen komen door gluten, maar ook door iets anders. Je kans op coeliakie is 1%, dus niet heel groot. In spelt zit trouwens ook gluten. Op eigen houtje glutenvrij gaan eten is niet zo'n goed idee. Check eerst via je bloed of je coeliakie hebt. Komt er niets uit, schakel dan een goede diŽtiste in die je verder kan helpen, als je vermoedt dat er iets mis gaat in je eten (zie voor adressen van gespecialiseerde diŽtisten www.glutenvrij.nl)
Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.

Oasis

 • Newbie
 • *
 • Berichten: 4
Re: Hoe nu verder? Graag handvatten voor vervolgstappen
« Reactie #2 Gepost op: februari 25, 2017, 22:55:12 »
Een paar jaar geleden meen ik getest op coeliakie en dat was het niet. Ik denk ook vrijwel zeker dat ik dat niet heb, gezien de ernst van dat probleem waar ik nog verre van verwijderd ben. Ik veronderstel hevige pijnen en klachten.

Maar ik heb wel klachten in mn darmen die ik denk mn leven beÔnvloeden. Daar zit ik enigzins in het spoor van jullie die coeliakie hebben en aanverwante klachten, waarvan soms de uitkomst ook lang op zich laat wachten en het een moeilijke zoektocht is gebleken.

Ikzelf weet dat in spel gluten zitten, doe ook niet helemaal glutenvrij op een kort probeersel na. Ik heb de afgelopen 2 jaar vooral glutenbeperkt gegeten (geen tarwepasta, spelt/haver-brood). Dat is of misschien niet voldoende of ik heb iets anders met mn spijsvertering(skanaal). Ik heb altijd veel brood gegeten (9 sneden op een dag).

Mijn vriendin zit in onderzoek naar de effecten van je microbioom op je leven. Er zijn steeds meer aanwijzingen dat als daar wat fout zit je leven daardoor flink beÔnvloed kan worden. Na mijn operatie heb ik in ieder geval een maand lang antiobiotica gehad.  Goed ik weet alleen niet welke weg het snelst naar resultaten kan leiden, welke wegen of onderzoeken er zijn en eerlijkheidshalve weet ik ook niet of eventueel Candida echt een probleem is of een stokpaardje van de alternatieve geneeskunde.


tine

 • Gold Member
 • Berichten: 8515
 • Geslacht: Vrouw
 • Nulglutendieet
Re: Hoe nu verder? Graag handvatten voor vervolgstappen
« Reactie #3 Gepost op: februari 25, 2017, 23:51:46 »
Vrij veel mensen hebben last van prikkelbare darmen (pds) en het ziet ernaar uit dat jij daar ook mee kampt. Er bestaan diŽten voor, zoals het fodmap dieet, waarbij je stoffen vermijdt die je darmen belasten. Misschien toch eens een diŽtiste raadplegen?

Coeliakie heb je in alle soorten en maten, van milde klachten tot ernstige klachten, zelfs zonder klachten (met botontkalking of ijzertekort bv). Je hebt een grotere kans op coeliakie als het in de familie zit, of als een bloedverwant een andere auto-immuunziekte heeft, of jij zelf, maar ook dat is geen must. 

Als je speltbrood eet (meer dan 2 boterhammen) krijg je doorgaans genoeg gluten binnen om antistoffen te vinden in je bloed, als je coeliakie zou hebben. Soms heeft een volwassene coeliakie (darmschade) maar geen antistoffen.

Na een antibioticakuur zijn je darmen overstuur, meestal wordt aangeraden om elke dag yoghurt te eten om je darmflora weer op orde te krijgen. Ook gunstig voor je darmflora: koffie, donkere chocola. Veel groente, fruit, vezels. Zal je vriendin je vast meer over kunnen vertellen (zie het onderzoek van Cisca Wijmenga UMCG ea in Science over factoren die het microbiome beinvloeden http://science.sciencemag.org/content/352/6285/565.long). 


Mijn zoon (19) en ik eten allebei glutenvrij. Wij zijn extreem gevoelig voor sporen van gluten (via besmetting, tarwe-derivaten en hulpstoffen). Ik ben wetenschapsredacteur voor het Glutenvrij Magazine van de NCV.